„Je mi líto dětí, které jsou do školy a potřebují si ještě něco koupit, takže na čtyři hodiny provozovnu zavřu až po začátku vyučování," řekl Martin Sekal.

K EET má vážné výhrady. „Systém ze mě jako osoby samostatně výdělečně činné udělá osobu výdělečně činnou pod dozorem státu. Ten nám říká: My jsme si to vymysleli, a vy si to na své náklady pořiďte," konstatoval podnikatel.

Elektronická evidence tržeb se ho začne týkat až v březnu příštího roku. Martin Sekla ještě nedokáže přesně odhadnout, kolik bude muset investovat do pořízení elektronické pokladny a pravidelných měsíčních plateb za kvalitnější internetové připojení.

'Šmírování státem'

„Systém by se mi možná líbil, kdyby uměl vypracovat daňové přiznání a já ušetřil za účetního. Měl by také podnikatelům přinést něco pozitivního. Nyní je to ale nastavené jako šmírování státem, který z nás, podnikatelů, udělal v očích veřejnosti zloděje, které je nutné více kontrolovat," uvedl Martin Sekal.

Čtvrtečním uzavřením svého obchodu chce dát kladenský podnikatel najevo, že s takto nastaveným systémem nesouhlasí. „Například restauracím se ulevilo alespoň tím, že jim bylo sníženo DPH za stravovací služby. Na podnikatele jako jsem já se ale s nějakými úlevami zapomnělo," dodal Martin Sekal.

Čtěte také: Někteří podnikatelé věří, že elektronická evidence tržeb pročistí trh