71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Vynikající plněná taštička

Vynikající plněná taštička Autor: Pavel Hanuška

7.9.2012 17:59

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

Šéfkuchař pražské vinohradské restaurace Soave Jan Souček (bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a juniorský Kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a e-shopem s jihotyrolskými specialitami od 10. do 16. září jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin. „Já jsem se vlastně s touto kuchyní nestekla. Když jsem tam s pořadateli zavítal, byl jsem nadšen jak jídlem, tak pohostinností místních lidí," podotkl Jan Souček.

Hostům bude Souček vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. V nabídce se objeví například domácí parmazánové grassini s jihotyrolským špekem, kaštanový krém s aroma skořice a smetanou, ale třeba i raviola plněná tvarohovo-špenátovou náplní.

K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v republice nabízen v Jižním Tyrolsku velice ceněný a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

V Jižním Tyrolsku „přistálo" pro rok 2012 celkem 20 kulinářských hvězd Michelin. Jedna z držitelek michelinské hvězdy, šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens, tvrdí, že v její restauraci Zum Löwen se nesnaží o žádné velké gastronomické experimenty. „Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na naší tradiční domácí kuchyni," nastiňuje jeden z možných důvodů úspěšnosti regionu Anna Matscher.

Jan Souček: místo leteckého mechanika vyměnil za kuchyni

Bylo mu něco kolem patnácti, když vešel do pražského dejvického hotelu Intercontinental. A najednou věděl, že tohle je ono. Konal se tam Den otevřených dveří místní gastronomické školy. V tu chvíli váhání mezi tím stát se leteckým mechanikem, protože letadla byla jeho velkým koníčkem, či kuchařem, protože rád s maminkou vařil, nabralo jasný směr. Vyhrála druhá varianta. Jan Souček, který do Prahy přijel od Českého Brodu, patrně udělal dobré rozhodnutí. Začal se učit kuchařem.

Hned na začátku studia se konal školní seznamovací kurz v Holešovicích. A tam uzrálo Janovo druhé rozhodnutí. „Viděl jsem tam národní tým kuchařů. To mne doslova uchvátila a řekl jsem si, že se buď do národního týmu dostanu, nebo to dělat nebudu," vzpomíná.

Netrvalo dlouho a stal se juniorským kuchařem roku 2007/2008. A záhy se stal členem a posléze i kapitánem českého juniorského kuchařského týmu. S ním pak sbíral zkušenosti na kuchařských soutěžích v Lucembursku, Rakousku i Německu.

Na svůj titul Kuchař roku vzpomíná s úsměvem a myšlenkou, že už je to hodně dávno. V tehdy tříkolové soutěži nejprve písemně nabídl předkrm a hlavní chod, poté se v semifinále a finále s těmito pokrmy prezentoval. A vyhrál. „Jako hlavní chod jsem nabídl dančí hřbet pečený v jalovci s kaštanovým pyré a čokoládovou omáčkou, rozinkovou domácí marmeládou a karamelovou karotkou. Tohle jídlo chci nyní zařadit do Soave na zimní jídelní lístek," popisuje stručně úspěšný pokrm Jan Souček a zároveň přeskakuje o několik let až do současnosti. Ta se odehrává právě v pražském vinohradském Ristorante Soave.

Mezitím mladý kuchař prošel mnoha restauracemi – například Červenou tabulkou, Kampa Fish v Praze, ale i mladoboleslavským Steak Housem. Před rokem zakotvil jako šéfkuchař právě v pražském Soave.

Tvrdí, že do svých jídel vkládá vtip. "Experimentuji s chutěmi tak, abych nechal vyniknout chuť hlavní suroviny. Proto jeho úprava červeného zelí zůstává červeným zelím i přes to, že při přípravě používá vanilku, limetky, portské víno, calvados, skořici, badyán, červené víno i med a jablka. „Tohle jsem připravoval na světovém poháru v Lucembursku. U nás jsem recept mírně doladil."

Když má dnes pětadvacetiletý Jan Souček odpovědět, na co by pozval do svého podniku, dlouho váhá. „Asi na ananasové ravioly plněné kokosovou omáčkou z kandovaných pomerančů. To se u nás chytlo. A chystám se, že na jídelní lístek zavedu i polévku z jihotyrolského menu, které v týdnu od 10. do 16. září budeme u nás nabízet – kaštanový krém s aroma skořice a smetanou."

Tvrdí o sobě je že spíše kamarádským šéfem. „Nemá rád v kuchyni na place stres. Někdo se sice v udržování napětí v restauraci vyžívá, ale to není můj styl. Já si chci s kolegy dojít po práci na pivo, nechci, aby mezi námi byla dělicí čára." Největší radost má, patrně asi jako většina šéfkuchařů, když přijde číšník s přáním, že by ho hosté rádi viděli. "Zní to jako klišé, ale když zákazník poděkuje za dobré jídlo, ale nevrátí se, něco tomu chybělo."

Jan Souček v Praze spolu s přítelkyní, která je z oboru – servírka, která dobře ví, jak to chodí. „My kuchaři máme se vztahy problém. Na našich pozicích toho volného času mnoho není, takže partner, který není z branže, většinou naše časové vytížení nechápe. Naštěstí tohle není případ mé přítelkyně." Že se doma baví především o gastronomii, o tom, co se přes den stalo v jejich restauracích, to je pochopitelné. Když ale mají volný čas, začaly vyrážet spolu na ryby.

Doma však známý šéfkuchař Jan Souček příliš nevaří. „To spíše přítelkyně. Já jsem vděčný, když mi někdo uvaří. Jenže oni se všichni bojí, že je budu kritizovat, což ale nedělám," usmívá se a přiznává, že si začíná pohrávat s myšlenkou, že by se mohl dostat do seniorského reprezentačního kuchařského týmu. Právě letos se tým na celé další čtyři roky obměňuje. „Jenže reprezentace znamená věnovat tomu spoustu dalšího času. Především toho volného. Musím to promyslet a probrat i s přítelkyní. Zatím to ještě neví."
V tuhle chvíli tuhle ale už přítelově myšlence už asi ví…

Vyhrajte s Deníkem

Deník ve spolupráci s restaurací Soave a e-shopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz připravil soutěž o tři zajímavé ceny. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku, kterou najdete ve středočeských tištěných denících!

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Roman Bezouška

Pršet nebude, to je objednané, říká Roman Bezouška

Kostelec n. Č. l. V Kostelci nad Černými lesy je na 5. září naplánovaný Bigbeat pro Maxima. Předprodej na dobročinnou akci již začal a přípravy jsou v plném proudu. Povídali…

Poškozenou výhybku rychle opravili

K vlakovému neštěstí mnoho nechybělo. Aktualizováno

Kolín - Rychlík vjel do cesty vlaku, kolej byla průjezdná druhý den po události navečer.

Tým slaví postup, potřebuje tak více peněz

Ilustrační foto.

Kouřim – Každá mince má dvě strany. To poznali kouřimští po úspěšné fotbalové sezoně. Kouřimský A tým totiž postoupil do krajské soutěže – B třídy.

Na Starokolínské hořela suchá tráva

Na Starokolínské hořela suchá tráva

Kolín - Kouř. Na kraji silnice stojí několik aut. Přijíždějící motorkář zpomaluje, podřazuje a nakonec zastaví úplně.

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

Vražda promlčená po 20 letech! Tajemný dopis otci zabité dívky: Vrah Evy už prý zemřel!

Vražda promlčená po 20 letech! Tajemný dopis otci zabité dívky: Vrah Evy už prý zemřel!

Před 20 lety byla v Praze zabita prostitutka Eva Manová (†19) z Jihlavy. Její otec Vítězslav se s její… celý článek ›

Co dalšího odhalila pitva Ivety Bartošové (†48)? Musela by na transplantaci!

Co dalšího odhalila pitva Ivety Bartošové (†48)? Musela by na transplantaci!

Šok! Kdyby ji nezabil vlak, byla by to játra! Pitevní zpráva Ivety Bartošové (†48) vydala další děsivé… celý článek ›

Nejtěžší tanečnice u tyče na světě: Lulu roztáčí 114 kilo živé váhy!

Nejtěžší tanečnice u tyče na světě: Lulu roztáčí 114 kilo živé váhy!

Je ohebná jako akrobatka, soutěživá i odvážná a rozhodně se před plným sálem lidí nestydí vyvalit své… celý článek ›

Shakira se po roce opět zakulacuje: Čeká druhého potomka!

Shakira se po roce opět zakulacuje: Čeká druhého potomka!

Rok 2014 je ve znamení slavných těhotenství a potomků. Především se daří všem světoznámým zpěvačkám, ke… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Na VRCH HUJ, vespod FUJ! Co předvedla dcera Veroniky Freimanové?

Na VRCH HUJ, vespod FUJ! Co předvedla dcera Veroniky Freimanové?

Tak tohle není pěkný pohled. Podívejte se, co předvádí Tereza Brabcová (26), když si myslí, že ji nikdo… celý článek ›

POZNÁTE, která česká modelka chodila po pláži téměř NAHÁ?

POZNÁTE, která česká modelka chodila po pláži téměř NAHÁ?

Je to dílo šikovného grafika a jeho photoshopu nebo příroda skutečně dokáže takové divy? V případě známé… celý článek ›

FOTO: Pánové, zamáčkněte slzu. Tuhle KRÁSKU před kamerou neuvidíte!

FOTO: Pánové, zamáčkněte slzu. Tuhle KRÁSKU před kamerou neuvidíte!

Měl to být hlavní tahák VIP zpráv na Primě, nakonec z něj ale sešlo. Námluvy mezi vedením televize a… celý článek ›

Sladká Britney Spears je zpátky! A pořádně SEXY! Nové fotografie uvnitř…

Sladká Britney Spears je zpátky! A pořádně SEXY! Nové fotografie uvnitř…

Ta dívka už v životě udělala tolik kotrmelců, že nejdou ani spočítat. Ten poslední je však pořádně… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Korejci objevili Česko. Postaví další továrnu

Korejci objevili Česko. Postaví další továrnu

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se včera usmíval. Aby ne, když také podepsal se zástupci… celý článek ›

Martina Schopperová končí v čele pražské kandidátky ANO

Martina Schopperová končí v čele pražské kandidátky ANO

Praha – Podnikatelka Martina Schopperová odstoupila z vedení kandidátky hnutí ANO pro podzimní volby do… celý článek ›

Ostravský místostarosta naboural služební auto, od nehody odjel

Ostravský místostarosta naboural služební auto, od nehody odjel

Ostrava – Místostarosta městského obvodu Ostrava-Jih Pavel Planka (ČSSD) se minulou středu naboural ve… celý článek ›

Vladimír Dlouhý: Vyšší minimální mzda? Pokvete práce načerno

Vladimír Dlouhý: Vyšší minimální mzda? Pokvete práce načerno

Praha /ROZHOVOR/ – Pokud se minimální mzda v Česku zvýší o dalších 700 korun, povede to k pokřivení trhu… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz