71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Vynikající plněná taštička Autor: Pavel Hanuška

7.9.2012

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

Šéfkuchař pražské vinohradské restaurace Soave Jan Souček (bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a juniorský Kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a e-shopem s jihotyrolskými specialitami od 10. do 16. září jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin. „Já jsem se vlastně s touto kuchyní nestekla. Když jsem tam s pořadateli zavítal, byl jsem nadšen jak jídlem, tak pohostinností místních lidí," podotkl Jan Souček.

Hostům bude Souček vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. V nabídce se objeví například domácí parmazánové grassini s jihotyrolským špekem, kaštanový krém s aroma skořice a smetanou, ale třeba i raviola plněná tvarohovo-špenátovou náplní.

K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v republice nabízen v Jižním Tyrolsku velice ceněný a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

V Jižním Tyrolsku „přistálo" pro rok 2012 celkem 20 kulinářských hvězd Michelin. Jedna z držitelek michelinské hvězdy, šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens, tvrdí, že v její restauraci Zum Löwen se nesnaží o žádné velké gastronomické experimenty. „Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na naší tradiční domácí kuchyni," nastiňuje jeden z možných důvodů úspěšnosti regionu Anna Matscher.

Jan Souček: místo leteckého mechanika vyměnil za kuchyni

Bylo mu něco kolem patnácti, když vešel do pražského dejvického hotelu Intercontinental. A najednou věděl, že tohle je ono. Konal se tam Den otevřených dveří místní gastronomické školy. V tu chvíli váhání mezi tím stát se leteckým mechanikem, protože letadla byla jeho velkým koníčkem, či kuchařem, protože rád s maminkou vařil, nabralo jasný směr. Vyhrála druhá varianta. Jan Souček, který do Prahy přijel od Českého Brodu, patrně udělal dobré rozhodnutí. Začal se učit kuchařem.

Hned na začátku studia se konal školní seznamovací kurz v Holešovicích. A tam uzrálo Janovo druhé rozhodnutí. „Viděl jsem tam národní tým kuchařů. To mne doslova uchvátila a řekl jsem si, že se buď do národního týmu dostanu, nebo to dělat nebudu," vzpomíná.

Netrvalo dlouho a stal se juniorským kuchařem roku 2007/2008. A záhy se stal členem a posléze i kapitánem českého juniorského kuchařského týmu. S ním pak sbíral zkušenosti na kuchařských soutěžích v Lucembursku, Rakousku i Německu.

Na svůj titul Kuchař roku vzpomíná s úsměvem a myšlenkou, že už je to hodně dávno. V tehdy tříkolové soutěži nejprve písemně nabídl předkrm a hlavní chod, poté se v semifinále a finále s těmito pokrmy prezentoval. A vyhrál. „Jako hlavní chod jsem nabídl dančí hřbet pečený v jalovci s kaštanovým pyré a čokoládovou omáčkou, rozinkovou domácí marmeládou a karamelovou karotkou. Tohle jídlo chci nyní zařadit do Soave na zimní jídelní lístek," popisuje stručně úspěšný pokrm Jan Souček a zároveň přeskakuje o několik let až do současnosti. Ta se odehrává právě v pražském vinohradském Ristorante Soave.

Mezitím mladý kuchař prošel mnoha restauracemi – například Červenou tabulkou, Kampa Fish v Praze, ale i mladoboleslavským Steak Housem. Před rokem zakotvil jako šéfkuchař právě v pražském Soave.

Tvrdí, že do svých jídel vkládá vtip. "Experimentuji s chutěmi tak, abych nechal vyniknout chuť hlavní suroviny. Proto jeho úprava červeného zelí zůstává červeným zelím i přes to, že při přípravě používá vanilku, limetky, portské víno, calvados, skořici, badyán, červené víno i med a jablka. „Tohle jsem připravoval na světovém poháru v Lucembursku. U nás jsem recept mírně doladil."

Když má dnes pětadvacetiletý Jan Souček odpovědět, na co by pozval do svého podniku, dlouho váhá. „Asi na ananasové ravioly plněné kokosovou omáčkou z kandovaných pomerančů. To se u nás chytlo. A chystám se, že na jídelní lístek zavedu i polévku z jihotyrolského menu, které v týdnu od 10. do 16. září budeme u nás nabízet – kaštanový krém s aroma skořice a smetanou."

Tvrdí o sobě je že spíše kamarádským šéfem. „Nemá rád v kuchyni na place stres. Někdo se sice v udržování napětí v restauraci vyžívá, ale to není můj styl. Já si chci s kolegy dojít po práci na pivo, nechci, aby mezi námi byla dělicí čára." Největší radost má, patrně asi jako většina šéfkuchařů, když přijde číšník s přáním, že by ho hosté rádi viděli. "Zní to jako klišé, ale když zákazník poděkuje za dobré jídlo, ale nevrátí se, něco tomu chybělo."

Jan Souček v Praze spolu s přítelkyní, která je z oboru – servírka, která dobře ví, jak to chodí. „My kuchaři máme se vztahy problém. Na našich pozicích toho volného času mnoho není, takže partner, který není z branže, většinou naše časové vytížení nechápe. Naštěstí tohle není případ mé přítelkyně." Že se doma baví především o gastronomii, o tom, co se přes den stalo v jejich restauracích, to je pochopitelné. Když ale mají volný čas, začaly vyrážet spolu na ryby.

Doma však známý šéfkuchař Jan Souček příliš nevaří. „To spíše přítelkyně. Já jsem vděčný, když mi někdo uvaří. Jenže oni se všichni bojí, že je budu kritizovat, což ale nedělám," usmívá se a přiznává, že si začíná pohrávat s myšlenkou, že by se mohl dostat do seniorského reprezentačního kuchařského týmu. Právě letos se tým na celé další čtyři roky obměňuje. „Jenže reprezentace znamená věnovat tomu spoustu dalšího času. Především toho volného. Musím to promyslet a probrat i s přítelkyní. Zatím to ještě neví."
V tuhle chvíli tuhle ale už přítelově myšlence už asi ví…

Vyhrajte s Deníkem

Deník ve spolupráci s restaurací Soave a e-shopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz připravil soutěž o tři zajímavé ceny. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku, kterou najdete ve středočeských tištěných denících!

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

Líbí se vám zpravodajství Deníku? Hlasujte pro něj v anketě Křišťálová lupa

HLAVNÍ ZPRÁVY

Kolínská radnice.

Koaliční smlouvu podepíše 
i zastupitel zvolený za ČSSD

Kolín – Na finální podobě koaliční smlouvy se podle všeho bude podílet také Karel Molnár (ČSSD), který je koalicí Změny pro Kolín a Kolíňáků navržený na devátého člena rady…

Strážníci budou dohlížet na bezpečnost pozůstalých i na zachování pietního místa

Ilustrační foto.

Kolínsko  - V období Památky zesnulých na hřbitov přijíždějí lidé zavzpomínat, položit na hrob květinu nebo zapálit svíčku.

Připojte se s námi k akci Movember!

Připojte se s námi k akci Movember!

Kolín – Pánové! Jak jistě víte, listopad se tradičně po celém světě nese ve znamení akce Movember, kdy muži pěstováním kníru upozorňují na prevenci rakoviny prostaty.

Kolín předvedl závěr z říše snů

Z utkání BC Geosan Kolín - Svitavy (81:69).

Kolín /FOTOGALERIE/ – Vypadalo to na další porážku. Tři čtvrtiny prohrávali, jenomže pak změnili způsob obrany, a to byl hlavní klíč k úspěchu. Basketbalisté Kolína v…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

Český hrdina z koncentráku: Lstí zachránil 900 židovských dětí! Od Zemana dostal metál

Český hrdina z koncentráku: Lstí zachránil 900 židovských dětí! Od Zemana dostal metál

Nicholas Winton není jediným zachráncem z dob nacistických hrůz, který dostal od prezidenta Zemana… celý článek ›

Straka: Nabídku Plzně bych bral, ale v sobotu fandím Spartě

Straka: Nabídku Plzně bych bral, ale v sobotu fandím Spartě

ONLINE ROZHOVOR | Trenér František Straka prozradil čtenářům iSport.cz, že v ostré bitvě mezi Viktorií… celý článek ›

Škola malých teroristů: Islámský stát vychovává dětskou armádu fanatiků

Škola malých teroristů: Islámský stát vychovává dětskou armádu fanatiků

Místo matematiky zabíjení holýma rukama, místo gramatiky střelba ze samopalu, kurz přežití nebo… celý článek ›

Robbie Williams v porodnici se synem: On se veze, žena ho tlačí

Robbie Williams v porodnici se synem: On se veze, žena ho tlačí

Zpěvák Robbie William (40) musí mít opravdu hodně tolerantní manželku. Před pár dny totiž vyvěsil na… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Ještě v září Klus překypoval zdravím. Nyní je téměř k nepoznání.

Tomáš Klus jak ho neznáte: Místo úsměvů ZTRÁPENÝ VÝRAZ! Co se stalo?

Popelavá barva, oči bez jiskry, svěšené koutky. Tomáš Klus leží doma s chřipkou a neopomněl se s… celý článek ›

Poznáváte? Ne? Ale určitě je znáte.

Ty mají ale ránu: Takhle vypadají slavné krásky PO PROBUZENÍ!

Světem známých osobností hýbe nová mánie. Po kbelíkové výzvě, kdy na sebe celebrity lily ledovou vodu,… celý článek ›

Marie Kyselková pracovala ve vrátnici vysokoškolských kolejí. I po letech v ní studenti poznávali filmovou princeznu.

Princezna se zlatou hvězdou chce ZEMŘÍT! Co trápí Marii Kyselkovou?

Celý národ ji miluje díky pohádce Princezna se zlatou hvězdou. Na někdejší slávu si ale nyní Marie… celý článek ›

Jen kousek od domu Kate Middleton se rojili policisté a hasiči.

Kate Middleton v šoku: Pod okny měla MRTVOLU napíchnutou na plotě!

Děsivé probuzení včera zažila těhotná Kate Middleton (32). Pod okny Kensingtonského paláce se jen… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Ilustrační foto

Policie má nástroj pro záznam hovorů a analýzu hlasu

Pardubice – Pardubická společnost Retia dokončila technickou reorganizaci záznamových systémů na všech… celý článek ›

Anna Šabatová.

Ombudsmanka Šabatová: U porodu má být otec i dula zadarmo

Brno – Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová v těchto dnech vyhověla stížnosti brněnské rodičky Ludmily… celý článek ›

Ilustrační foto

Pětiletý Vojta, těžce poškozený při porodu, zemřel. Rodina získá odškodné

Praha - Vinohradská nemocnice nebude podle ředitele Marka Zemana nijak napadat vyplacení… celý článek ›

Ilustrační foto

Šel dát výpověď. Zaměstnavatel ho pak pět dní držel v rodinném domku a mučil

Karlovarsko - Hororové ukončení pracovního vztahu zažil 24letý muž, který místo klidné výpovědi byl… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz