VYBERTE SI REGION:
Vyberte si region

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

Vynikající plněná taštičkaAutor: Pavel Hanuška

Šéfkuchař pražské vinohradské restaurace Soave Jan Souček (bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a juniorský Kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a e-shopem s jihotyrolskými specialitami od 10. do 16. září jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin. „Já jsem se vlastně s touto kuchyní nestekla. Když jsem tam s pořadateli zavítal, byl jsem nadšen jak jídlem, tak pohostinností místních lidí," podotkl Jan Souček.

Hostům bude Souček vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. V nabídce se objeví například domácí parmazánové grassini s jihotyrolským špekem, kaštanový krém s aroma skořice a smetanou, ale třeba i raviola plněná tvarohovo-špenátovou náplní.

K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v republice nabízen v Jižním Tyrolsku velice ceněný a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

V Jižním Tyrolsku „přistálo" pro rok 2012 celkem 20 kulinářských hvězd Michelin. Jedna z držitelek michelinské hvězdy, šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens, tvrdí, že v její restauraci Zum Löwen se nesnaží o žádné velké gastronomické experimenty. „Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na naší tradiční domácí kuchyni," nastiňuje jeden z možných důvodů úspěšnosti regionu Anna Matscher.

Jan Souček: místo leteckého mechanika vyměnil za kuchyni

Bylo mu něco kolem patnácti, když vešel do pražského dejvického hotelu Intercontinental. A najednou věděl, že tohle je ono. Konal se tam Den otevřených dveří místní gastronomické školy. V tu chvíli váhání mezi tím stát se leteckým mechanikem, protože letadla byla jeho velkým koníčkem, či kuchařem, protože rád s maminkou vařil, nabralo jasný směr. Vyhrála druhá varianta. Jan Souček, který do Prahy přijel od Českého Brodu, patrně udělal dobré rozhodnutí. Začal se učit kuchařem.

Hned na začátku studia se konal školní seznamovací kurz v Holešovicích. A tam uzrálo Janovo druhé rozhodnutí. „Viděl jsem tam národní tým kuchařů. To mne doslova uchvátila a řekl jsem si, že se buď do národního týmu dostanu, nebo to dělat nebudu," vzpomíná.

Netrvalo dlouho a stal se juniorským kuchařem roku 2007/2008. A záhy se stal členem a posléze i kapitánem českého juniorského kuchařského týmu. S ním pak sbíral zkušenosti na kuchařských soutěžích v Lucembursku, Rakousku i Německu.

Na svůj titul Kuchař roku vzpomíná s úsměvem a myšlenkou, že už je to hodně dávno. V tehdy tříkolové soutěži nejprve písemně nabídl předkrm a hlavní chod, poté se v semifinále a finále s těmito pokrmy prezentoval. A vyhrál. „Jako hlavní chod jsem nabídl dančí hřbet pečený v jalovci s kaštanovým pyré a čokoládovou omáčkou, rozinkovou domácí marmeládou a karamelovou karotkou. Tohle jídlo chci nyní zařadit do Soave na zimní jídelní lístek," popisuje stručně úspěšný pokrm Jan Souček a zároveň přeskakuje o několik let až do současnosti. Ta se odehrává právě v pražském vinohradském Ristorante Soave.

Mezitím mladý kuchař prošel mnoha restauracemi – například Červenou tabulkou, Kampa Fish v Praze, ale i mladoboleslavským Steak Housem. Před rokem zakotvil jako šéfkuchař právě v pražském Soave.

Tvrdí, že do svých jídel vkládá vtip. "Experimentuji s chutěmi tak, abych nechal vyniknout chuť hlavní suroviny. Proto jeho úprava červeného zelí zůstává červeným zelím i přes to, že při přípravě používá vanilku, limetky, portské víno, calvados, skořici, badyán, červené víno i med a jablka. „Tohle jsem připravoval na světovém poháru v Lucembursku. U nás jsem recept mírně doladil."

Když má dnes pětadvacetiletý Jan Souček odpovědět, na co by pozval do svého podniku, dlouho váhá. „Asi na ananasové ravioly plněné kokosovou omáčkou z kandovaných pomerančů. To se u nás chytlo. A chystám se, že na jídelní lístek zavedu i polévku z jihotyrolského menu, které v týdnu od 10. do 16. září budeme u nás nabízet – kaštanový krém s aroma skořice a smetanou."

Tvrdí o sobě je že spíše kamarádským šéfem. „Nemá rád v kuchyni na place stres. Někdo se sice v udržování napětí v restauraci vyžívá, ale to není můj styl. Já si chci s kolegy dojít po práci na pivo, nechci, aby mezi námi byla dělicí čára." Největší radost má, patrně asi jako většina šéfkuchařů, když přijde číšník s přáním, že by ho hosté rádi viděli. "Zní to jako klišé, ale když zákazník poděkuje za dobré jídlo, ale nevrátí se, něco tomu chybělo."

Jan Souček v Praze spolu s přítelkyní, která je z oboru – servírka, která dobře ví, jak to chodí. „My kuchaři máme se vztahy problém. Na našich pozicích toho volného času mnoho není, takže partner, který není z branže, většinou naše časové vytížení nechápe. Naštěstí tohle není případ mé přítelkyně." Že se doma baví především o gastronomii, o tom, co se přes den stalo v jejich restauracích, to je pochopitelné. Když ale mají volný čas, začaly vyrážet spolu na ryby.

Doma však známý šéfkuchař Jan Souček příliš nevaří. „To spíše přítelkyně. Já jsem vděčný, když mi někdo uvaří. Jenže oni se všichni bojí, že je budu kritizovat, což ale nedělám," usmívá se a přiznává, že si začíná pohrávat s myšlenkou, že by se mohl dostat do seniorského reprezentačního kuchařského týmu. Právě letos se tým na celé další čtyři roky obměňuje. „Jenže reprezentace znamená věnovat tomu spoustu dalšího času. Především toho volného. Musím to promyslet a probrat i s přítelkyní. Zatím to ještě neví."
V tuhle chvíli tuhle ale už přítelově myšlence už asi ví…

Vyhrajte s Deníkem

Deník ve spolupráci s restaurací Soave a e-shopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz připravil soutěž o tři zajímavé ceny. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku, kterou najdete ve středočeských tištěných denících!

7.9.2012

Autor: Jiří Macek

Na Kmochův Kolín zvaly kolínské orchestry

Na Kmochův Kolín zvaly kolínské orchestry

dnes 14:32

Kolín – K červnovému svátku nejen dechové muziky v podobě mezinárodního hudebního festivalu Kmochův Kolín zbývá už jen pár měsíců, přehlídka je do téměř všech detailů…

Ilustrační foto.

Týnec se pustí do velkých investic, říká starosta

dnes 12:37

Kolín - Co se na tento rok chystá v Týnci nad Labem? Co se opraví, co se nakoupí, jak to pomůže v životě tamějším občanům? O tom jsme si popovídali s jeho starostou…

Z utkání Břežany II - Liblice (2:2).

Derby se hrálo pěkně od podlahy

dnes 11:15

Břežany II /FOTOGALERIE/ – První jarní derby dvou kolínských týmů má za sebou i fotbalová I. B třída. V utkání domácích Břežan II a hostujících Liblic padly celkem čtyři…

Hasiči Ovčáry bojují v soutěži Dobráci roku

Hasiči pomáhají s kulturním životem v obci

dnes 09:34

Ovčáry - Další díl natáčení pořadu Českého rozhlasu Region Dobráci roku se odehrál na Kolínsku, konkrétně v Ovčárech, kde znovu obnovení dobrovolníci působí zhruba pět…

Ilustrační foto.

Chtěli zmírnit agresivitu kamaráda

včera 13:27

Kolín – Dopravní značení stálo v cestě čtyřem mladíkům. Ti se pohybovali v Rorejcově ulici a chovali se velmi hlučně. Všiml si jich občan, který ihned zavolal na…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY »

Blesk Blesk

Trapas na Miss! Lutovská v róbě, kterou už v lednu vynesla Válková!

Trapas na Miss! Lutovská v róbě, kterou už v lednu vynesla Válková!

Česká Miss 2009 Iveta Lutovská (31) asi nesleduje módní rubriky. Jinak by si na finálový večer nevybrala… celý článek ›

Seniorka, která žila rok v sousedství mrtvoly: Lezou po mně brouci z mrtvoly!

Seniorka, která žila rok v sousedství mrtvoly: Lezou po mně brouci z mrtvoly!

Obyvatelka bývalého domu s pečovatelskou službou v Karviné prožívá peklo na zemi. Štefánie Vrbová (69)… celý článek ›

Takového učitele matiky chce každý: Top model a závislák na bodybuldingu

Takového učitele matiky chce každý: Top model a závislák na bodybuldingu

Jaký to byl šok! Studenti zjistili, že je jejich matikář top model. A sakra dobrý! Neobjevil ho nikdo… celý článek ›

Zemřel Miroslav Ondříček, kameraman oscarového Amadea! Týden byl v umělém spánku

Zemřel Miroslav Ondříček, kameraman oscarového Amadea! Týden byl v umělém spánku

Ve věku 80 let  zemřel Miroslav Ondříček, významný kameraman českého filmu. Ondříček se podílel i na… celý článek ›

V kůži obřího monstra požíráte ostatní hráče: Recenze multiplayerové modly Evolve

V kůži obřího monstra požíráte ostatní hráče: Recenze multiplayerové modly Evolve

Přijít v žánru multiplayerových stříleček s něčím novým dá už pořádný kus práce. A přece! Vývojáři z… celý článek ›

Šíp EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Charles a Camilla

Ukrývání prohřešků z minulosti: Nacistická TAJEMSTVÍ královské rodiny

Princ Charles prý pokračuje v ukrývání prohřešků z minulosti, jeden z britských králů totiž podlehl… celý článek ›

Čeká Lucie Bílá na nového nápadníka?

Rozpadající se vztah Lucie Bílé: Drží svého MILENCE pod zámkem?

Lucie Bílá (48) v posledních týdnech stále mlží o tom, jestli se rozešla se svým přítelem Petrem… celý článek ›

Ladislav Štaidl

Legendární hudebník Ladislav Štaidl: Drsně brání svou RODINU! Před kým?

Iveta Bartošová (+48) nemá klid ani po smrti. Blížící se konec dědického řízení totiž rozpoutává velké… celý článek ›

Jan Saudek

PŘIZNÁNÍ Jana Saudka: Ještě musím žít kvůli svému poslednímu dítěti!

Jan Saudek (79) se stal před sedmi týdny otcem svého zhruba třináctého dítěte, dcery Josefínky, kterou… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2015, všechna práva vyhrazena.

Používáme informační servis ČTK.
Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz

Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno.
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.