71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Vynikající plněná taštička

Vynikající plněná taštička Autor: Pavel Hanuška

7.9.2012 17:59

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

Šéfkuchař pražské vinohradské restaurace Soave Jan Souček (bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a juniorský Kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a e-shopem s jihotyrolskými specialitami od 10. do 16. září jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin. „Já jsem se vlastně s touto kuchyní nestekla. Když jsem tam s pořadateli zavítal, byl jsem nadšen jak jídlem, tak pohostinností místních lidí," podotkl Jan Souček.

Hostům bude Souček vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. V nabídce se objeví například domácí parmazánové grassini s jihotyrolským špekem, kaštanový krém s aroma skořice a smetanou, ale třeba i raviola plněná tvarohovo-špenátovou náplní.

K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v republice nabízen v Jižním Tyrolsku velice ceněný a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

V Jižním Tyrolsku „přistálo" pro rok 2012 celkem 20 kulinářských hvězd Michelin. Jedna z držitelek michelinské hvězdy, šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens, tvrdí, že v její restauraci Zum Löwen se nesnaží o žádné velké gastronomické experimenty. „Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na naší tradiční domácí kuchyni," nastiňuje jeden z možných důvodů úspěšnosti regionu Anna Matscher.

Jan Souček: místo leteckého mechanika vyměnil za kuchyni

Bylo mu něco kolem patnácti, když vešel do pražského dejvického hotelu Intercontinental. A najednou věděl, že tohle je ono. Konal se tam Den otevřených dveří místní gastronomické školy. V tu chvíli váhání mezi tím stát se leteckým mechanikem, protože letadla byla jeho velkým koníčkem, či kuchařem, protože rád s maminkou vařil, nabralo jasný směr. Vyhrála druhá varianta. Jan Souček, který do Prahy přijel od Českého Brodu, patrně udělal dobré rozhodnutí. Začal se učit kuchařem.

Hned na začátku studia se konal školní seznamovací kurz v Holešovicích. A tam uzrálo Janovo druhé rozhodnutí. „Viděl jsem tam národní tým kuchařů. To mne doslova uchvátila a řekl jsem si, že se buď do národního týmu dostanu, nebo to dělat nebudu," vzpomíná.

Netrvalo dlouho a stal se juniorským kuchařem roku 2007/2008. A záhy se stal členem a posléze i kapitánem českého juniorského kuchařského týmu. S ním pak sbíral zkušenosti na kuchařských soutěžích v Lucembursku, Rakousku i Německu.

Na svůj titul Kuchař roku vzpomíná s úsměvem a myšlenkou, že už je to hodně dávno. V tehdy tříkolové soutěži nejprve písemně nabídl předkrm a hlavní chod, poté se v semifinále a finále s těmito pokrmy prezentoval. A vyhrál. „Jako hlavní chod jsem nabídl dančí hřbet pečený v jalovci s kaštanovým pyré a čokoládovou omáčkou, rozinkovou domácí marmeládou a karamelovou karotkou. Tohle jídlo chci nyní zařadit do Soave na zimní jídelní lístek," popisuje stručně úspěšný pokrm Jan Souček a zároveň přeskakuje o několik let až do současnosti. Ta se odehrává právě v pražském vinohradském Ristorante Soave.

Mezitím mladý kuchař prošel mnoha restauracemi – například Červenou tabulkou, Kampa Fish v Praze, ale i mladoboleslavským Steak Housem. Před rokem zakotvil jako šéfkuchař právě v pražském Soave.

Tvrdí, že do svých jídel vkládá vtip. "Experimentuji s chutěmi tak, abych nechal vyniknout chuť hlavní suroviny. Proto jeho úprava červeného zelí zůstává červeným zelím i přes to, že při přípravě používá vanilku, limetky, portské víno, calvados, skořici, badyán, červené víno i med a jablka. „Tohle jsem připravoval na světovém poháru v Lucembursku. U nás jsem recept mírně doladil."

Když má dnes pětadvacetiletý Jan Souček odpovědět, na co by pozval do svého podniku, dlouho váhá. „Asi na ananasové ravioly plněné kokosovou omáčkou z kandovaných pomerančů. To se u nás chytlo. A chystám se, že na jídelní lístek zavedu i polévku z jihotyrolského menu, které v týdnu od 10. do 16. září budeme u nás nabízet – kaštanový krém s aroma skořice a smetanou."

Tvrdí o sobě je že spíše kamarádským šéfem. „Nemá rád v kuchyni na place stres. Někdo se sice v udržování napětí v restauraci vyžívá, ale to není můj styl. Já si chci s kolegy dojít po práci na pivo, nechci, aby mezi námi byla dělicí čára." Největší radost má, patrně asi jako většina šéfkuchařů, když přijde číšník s přáním, že by ho hosté rádi viděli. "Zní to jako klišé, ale když zákazník poděkuje za dobré jídlo, ale nevrátí se, něco tomu chybělo."

Jan Souček v Praze spolu s přítelkyní, která je z oboru – servírka, která dobře ví, jak to chodí. „My kuchaři máme se vztahy problém. Na našich pozicích toho volného času mnoho není, takže partner, který není z branže, většinou naše časové vytížení nechápe. Naštěstí tohle není případ mé přítelkyně." Že se doma baví především o gastronomii, o tom, co se přes den stalo v jejich restauracích, to je pochopitelné. Když ale mají volný čas, začaly vyrážet spolu na ryby.

Doma však známý šéfkuchař Jan Souček příliš nevaří. „To spíše přítelkyně. Já jsem vděčný, když mi někdo uvaří. Jenže oni se všichni bojí, že je budu kritizovat, což ale nedělám," usmívá se a přiznává, že si začíná pohrávat s myšlenkou, že by se mohl dostat do seniorského reprezentačního kuchařského týmu. Právě letos se tým na celé další čtyři roky obměňuje. „Jenže reprezentace znamená věnovat tomu spoustu dalšího času. Především toho volného. Musím to promyslet a probrat i s přítelkyní. Zatím to ještě neví."
V tuhle chvíli tuhle ale už přítelově myšlence už asi ví…

Vyhrajte s Deníkem

Deník ve spolupráci s restaurací Soave a e-shopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz připravil soutěž o tři zajímavé ceny. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku, kterou najdete ve středočeských tištěných denících!

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Ilustrační foto

Kriminalisté odhalili unikát: velkovýrobnu heroinu

Praha – Bicí souprava pro muzikanty promíchaná s laboratorním sklem používaným při přípravě drog.

Svatební předpremiéru si užili na vodě

Na vodě si nečekaně vyzkoušeli svatbu

Kolín - Jan Červinka a Šárka Jandáčková chystají svou svatbu na léto. Předpremiéru svatebního obřadu však již mají za sebou.

Řepařská drážka přichystala Velikonoční jízdy

První letošní jízdy byly ve znamení svátků jara

Kolín – Nejen děti, ale také dospělí si užívali Velikonoční a zároveň první letošní jízdy výletními vláčky taženými parní lokomotivou v Sendražicích.

Ženu nalezli na nádraží

Ilustrační foto Aktualizováno

Kolínsko – Žena, která v neděli mezi dvanáctou a půl druhou odešla ze svého domova, je již opět se svou rodinou. 

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

Pornoskandál televizní moderátorky: Za casting dostala 27 tisíc!

Pornoskandál televizní moderátorky: Za casting dostala 27 tisíc!

Pornoskandál, který před časem zaplavil Česko a zacloumal nejednou domácností, se nyní přesunuje na… celý článek ›

Policie si vzala na mušku ministra vnitra Chovance: Je to na pokutu či ne?

Policie si vzala na mušku ministra vnitra Chovance: Je to na pokutu či ne?

Bývalý hejtman Plzeňského kraje, nyní člen vlády Milan Chovanec se před úřadem ministerstva vnitra, jež… celý článek ›

Pravda nebo montáž? Mladý pár na fotkách pronásleduje duch holčičky z 19. století!

Pravda nebo montáž? Mladý pár na fotkách pronásleduje duch holčičky z 19. století!

Z tohoto příběhu vám bude běhat mráz po zádech! Mladý pár navštívil před dvěma lety vyhlášené muzeum v… celý článek ›

Šokující foto Hanušové na titulce Blesku: Po amputaci, ale odhodlaná bojovat!

Šokující foto Hanušové na titulce Blesku: Po amputaci, ale odhodlaná bojovat!

Osud jí zasadil krutou ránu. Hvězda pořadu Možná přijde i kouzelník, Jaroslava Hanušová (65), přišla… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Andrea Kerestešová: Skutečný PLÁČ a SLZY během natáčení seriálu!

Andrea Kerestešová: Skutečný PLÁČ a SLZY během natáčení seriálu!

Populární herečka Andrea Kerestešová (29) je sice profík, přesto na place nedávno zažila nečekanou a… celý článek ›

Poznáte celebritu podle TETOVÁNÍ? Která dáma se pyšní KVĚTINOU?

Poznáte celebritu podle TETOVÁNÍ? Která dáma se pyšní KVĚTINOU?

Tetování je stále v módě. A frčí i mezi českými celebritami. Poznali jste, komu patří?  celý článek ›

Další provokativní FOTO! Rihanna nafotila PRSA a zakryla jen BRADAVKY

Další provokativní FOTO! Rihanna nafotila PRSA a zakryla jen BRADAVKY

Populární zpěvačka Rihanna (26) se opět rozhodla na sebe upozornit. Na svůj sociální profil umístila… celý článek ›

Zpěvák Sámer Issa se stal OBĚTÍ podvodníka! Co se mu PŘIHODILO?

Zpěvák Sámer Issa se stal OBĚTÍ podvodníka! Co se mu PŘIHODILO?

Měla to pro mladého zpěváka by akce roku. Nakonec Sámeru Issovi (28) však zbyly jen oči pro pláč. Z jeho… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Léky až do srdce: díky novince
 v pražském IKEM bez bolesti

Léky až do srdce: díky novince
 v pražském IKEM bez bolesti

Praha – Alena Pokorná trpí vysokým krevním tlakem
v plicních cévách neboli plicní arteriální hypertenzí.… celý článek ›

Novinka: Můžete se nechat operovat v EU i bez souhlasu pojišťovny

Novinka: Můžete se nechat operovat v EU i bez souhlasu pojišťovny

Praha – Máte příbuzné v EU 
a raději byste podstoupili operaci u nich? Nyní máte možnost. Od včerejška… celý článek ›

Středoškolský student na táboře pohlavně zneužil nezletilou dívku

Středoškolský student na táboře pohlavně zneužil nezletilou dívku

Havlíčkův Brod – Na poslední den cyklistického tábora, který vloni v létě pořádal brněnský Dům dětí a… celý článek ›

Amnestie asi zastaví kauzu s padesáti tisíci poškozenými

Amnestie asi zastaví kauzu s padesáti tisíci poškozenými

Praha - Loňská amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause zřejmě zastaví kauzu se škodou půl miliardy… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Sekce vydavatelů internetových titulů UVDT.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz