71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Vynikající plněná taštička Autor: Pavel Hanuška

7.9.2012

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

Šéfkuchař pražské vinohradské restaurace Soave Jan Souček (bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a juniorský Kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a e-shopem s jihotyrolskými specialitami od 10. do 16. září jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin. „Já jsem se vlastně s touto kuchyní nestekla. Když jsem tam s pořadateli zavítal, byl jsem nadšen jak jídlem, tak pohostinností místních lidí," podotkl Jan Souček.

Hostům bude Souček vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. V nabídce se objeví například domácí parmazánové grassini s jihotyrolským špekem, kaštanový krém s aroma skořice a smetanou, ale třeba i raviola plněná tvarohovo-špenátovou náplní.

K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v republice nabízen v Jižním Tyrolsku velice ceněný a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

V Jižním Tyrolsku „přistálo" pro rok 2012 celkem 20 kulinářských hvězd Michelin. Jedna z držitelek michelinské hvězdy, šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens, tvrdí, že v její restauraci Zum Löwen se nesnaží o žádné velké gastronomické experimenty. „Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na naší tradiční domácí kuchyni," nastiňuje jeden z možných důvodů úspěšnosti regionu Anna Matscher.

Jan Souček: místo leteckého mechanika vyměnil za kuchyni

Bylo mu něco kolem patnácti, když vešel do pražského dejvického hotelu Intercontinental. A najednou věděl, že tohle je ono. Konal se tam Den otevřených dveří místní gastronomické školy. V tu chvíli váhání mezi tím stát se leteckým mechanikem, protože letadla byla jeho velkým koníčkem, či kuchařem, protože rád s maminkou vařil, nabralo jasný směr. Vyhrála druhá varianta. Jan Souček, který do Prahy přijel od Českého Brodu, patrně udělal dobré rozhodnutí. Začal se učit kuchařem.

Hned na začátku studia se konal školní seznamovací kurz v Holešovicích. A tam uzrálo Janovo druhé rozhodnutí. „Viděl jsem tam národní tým kuchařů. To mne doslova uchvátila a řekl jsem si, že se buď do národního týmu dostanu, nebo to dělat nebudu," vzpomíná.

Netrvalo dlouho a stal se juniorským kuchařem roku 2007/2008. A záhy se stal členem a posléze i kapitánem českého juniorského kuchařského týmu. S ním pak sbíral zkušenosti na kuchařských soutěžích v Lucembursku, Rakousku i Německu.

Na svůj titul Kuchař roku vzpomíná s úsměvem a myšlenkou, že už je to hodně dávno. V tehdy tříkolové soutěži nejprve písemně nabídl předkrm a hlavní chod, poté se v semifinále a finále s těmito pokrmy prezentoval. A vyhrál. „Jako hlavní chod jsem nabídl dančí hřbet pečený v jalovci s kaštanovým pyré a čokoládovou omáčkou, rozinkovou domácí marmeládou a karamelovou karotkou. Tohle jídlo chci nyní zařadit do Soave na zimní jídelní lístek," popisuje stručně úspěšný pokrm Jan Souček a zároveň přeskakuje o několik let až do současnosti. Ta se odehrává právě v pražském vinohradském Ristorante Soave.

Mezitím mladý kuchař prošel mnoha restauracemi – například Červenou tabulkou, Kampa Fish v Praze, ale i mladoboleslavským Steak Housem. Před rokem zakotvil jako šéfkuchař právě v pražském Soave.

Tvrdí, že do svých jídel vkládá vtip. "Experimentuji s chutěmi tak, abych nechal vyniknout chuť hlavní suroviny. Proto jeho úprava červeného zelí zůstává červeným zelím i přes to, že při přípravě používá vanilku, limetky, portské víno, calvados, skořici, badyán, červené víno i med a jablka. „Tohle jsem připravoval na světovém poháru v Lucembursku. U nás jsem recept mírně doladil."

Když má dnes pětadvacetiletý Jan Souček odpovědět, na co by pozval do svého podniku, dlouho váhá. „Asi na ananasové ravioly plněné kokosovou omáčkou z kandovaných pomerančů. To se u nás chytlo. A chystám se, že na jídelní lístek zavedu i polévku z jihotyrolského menu, které v týdnu od 10. do 16. září budeme u nás nabízet – kaštanový krém s aroma skořice a smetanou."

Tvrdí o sobě je že spíše kamarádským šéfem. „Nemá rád v kuchyni na place stres. Někdo se sice v udržování napětí v restauraci vyžívá, ale to není můj styl. Já si chci s kolegy dojít po práci na pivo, nechci, aby mezi námi byla dělicí čára." Největší radost má, patrně asi jako většina šéfkuchařů, když přijde číšník s přáním, že by ho hosté rádi viděli. "Zní to jako klišé, ale když zákazník poděkuje za dobré jídlo, ale nevrátí se, něco tomu chybělo."

Jan Souček v Praze spolu s přítelkyní, která je z oboru – servírka, která dobře ví, jak to chodí. „My kuchaři máme se vztahy problém. Na našich pozicích toho volného času mnoho není, takže partner, který není z branže, většinou naše časové vytížení nechápe. Naštěstí tohle není případ mé přítelkyně." Že se doma baví především o gastronomii, o tom, co se přes den stalo v jejich restauracích, to je pochopitelné. Když ale mají volný čas, začaly vyrážet spolu na ryby.

Doma však známý šéfkuchař Jan Souček příliš nevaří. „To spíše přítelkyně. Já jsem vděčný, když mi někdo uvaří. Jenže oni se všichni bojí, že je budu kritizovat, což ale nedělám," usmívá se a přiznává, že si začíná pohrávat s myšlenkou, že by se mohl dostat do seniorského reprezentačního kuchařského týmu. Právě letos se tým na celé další čtyři roky obměňuje. „Jenže reprezentace znamená věnovat tomu spoustu dalšího času. Především toho volného. Musím to promyslet a probrat i s přítelkyní. Zatím to ještě neví."
V tuhle chvíli tuhle ale už přítelově myšlence už asi ví…

Vyhrajte s Deníkem

Deník ve spolupráci s restaurací Soave a e-shopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz připravil soutěž o tři zajímavé ceny. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku, kterou najdete ve středočeských tištěných denících!

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

Líbí se vám zpravodajství Deníku? Hlasujte pro něj v anketě Křišťálová lupa

HLAVNÍ ZPRÁVY

Pečení chleba v replice gotické pece ve Štolmíři

V replice staré pece upečete 20 chlebů. Roztopit ale musíte den předem

Štolmíř – Letošní třetí veřejné pečení kváskového chleba v replice gotické pece se uskutečnilo v sobotu v kulturně environmentálním centru, jež pod hlavičkou sdružení…

FOTO, VIDEO: Technické služby mají novou plošinu

Technické služby Český Brod slavnostně uvedly do provozu novou vysokozdvižnou plošinu

Český Brod - Zbrusu novou vysokozdvižnou plošinu uvedli v pátek slavnostně do provozu v Technických službách Český Brod. „Jde o teleskopickou plošinu s dosahem 24 metrů,…

Spousta „seriózních“ důvodů proč pěstovat chilli papričky

Existuje řada „společenských" témat, kterým se nevěnuje tolik pozornosti. Šéfredaktor Kolínského deníku Jakub Šťástka proto ve své Spoustě „seriózních" důvodů často nad takovými tématy medituje.

Existuje řada „společenských" témat, kterým se nevěnuje tolik pozornosti. Šéfredaktor Kolínského deníku Jakub Šťástka proto ve své Spoustě „seriózních" důvodů tentokrát…

Dva subjekty chtějí společně uzavřít koalici s vítěznou ODS

Ilustrační foto.

Zásmuky - Nejúspěšnější stranou v komunálních volbách v Zásmukách byla strana ODS, která získala šest mandátů z celkových patnácti.

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

Saša Rašilov strávil večer v hospodě: Vzal dcery na pivo!

Saša Rašilov strávil večer v hospodě: Vzal dcery na pivo!

Vztah s Vandou Hybnerovou (46) je už nenávratně pryč, tak se Saša Rašilov (42) snaží udržet zbytek své… celý článek ›

Jágr v prodloužení trefil výhru Devils, zazářil Neuvirth

Jágr v prodloužení trefil výhru Devils, zazářil Neuvirth

VIDEO | Jaromír Jágr zařídil v sobotním utkání NHL gólem v prodloužení výhru hokejistů New Jersey na… celý článek ›

Teror na nákupech: 13 největších poděsů ze supermarketů!

Teror na nákupech: 13 největších poděsů ze supermarketů!

Na nákupech bývá často velká legrace. Zvláště, když narazíte na nějakého exota. Ať už je to obézní dáma… celý článek ›

Masakru na škole zabránila učitelka: Chytila střelcovu zbraň, když nabíjel!

Masakru na škole zabránila učitelka: Chytila střelcovu zbraň, když nabíjel!

Když na střední škole v americkém Marysville spatřila patnáctiletého střelce Jaylena Fryberga, neváhala… celý článek ›

Vzpomínka na Ivetu Bartošovou: Dosud neviděné záběry z jejího soukromí!

Vzpomínka na Ivetu Bartošovou: Dosud neviděné záběry z jejího soukromí!

Už půl roku uplynulo od její sebevraždy, přesto se teď na povrch dostávají nové záběry z běžného života… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Monika Babišová zažívá nepříjemnou situaci.

PODVOD na partnerku Andreje Babiše! ZAPLETL SE do toho i SVŮDNÍK Kokta!

Kouzlu sociálních sítí zřejmě propadla i partnerka ministra financí Andreje Babiše (59) Monika (39).… celý článek ›

Ladislav Hruška

Kuchař Láďa Hruška zažívá odvrácenou stranu popularity: Kdo ho chce ZLIKVIDOVAT?

Doslova přes noc se z reportéra a nejlacinějšího kuchtíka v republice Ládi Hrušky (36) stala celebrita.… celý článek ›

Josef Rychtář v Ivetině domě už nebydlí.

Josef Rychtář hodlá být s Ivetou Bartošovou NAVŽDY… Co chce udělat?

Vdovec Josef Rychtář (56) exkluzivně Šípu přiznal, že se rozhodně nehodlá vzdát ostatků své tragicky… celý článek ›

Jitka Válková už zase není sama.

Jitka Válková už NENÍ SAMA! Kdo sbalil půvabnou missku?

Neztrácí čas. Poté, co Jitka Válková (22) čtyři roky randila se starším fitness trenérem Mirkem Ciprou … celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

SedmiDeník Jana Kličky

SedmiDeník: Uplynulý týden očima Jana Kličky

ČR - Události uplynulého týdne očima redaktorů Deníku. celý článek ›

Jan Mládek a Miloš Zeman při návštěvě Číny.

Zeman podpořil zrušení víz pro Číňany

Peking (Čína) – Česko bude podle prezidenta Miloše Zemana v Evropské unii požadovat zjednodušení… celý článek ›

Ilustrační foto

Hrozba ve fakultní nemocnici v Olomouci, do areálu musela zásahovka

Olomouc – Mimořádná bezpečnostní opatření zasáhly v sobotu fakultní nemocnici v Olomouci. Na místo… celý článek ›

Ilustrační foto

Na Ukrajině začaly volby, favoritem je prezidentský blok

Kyjev – Na Ukrajině se dnes ráno otevřely volební místnosti, v nichž voliči rozhodnou o obsazení… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz