71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Vynikající plněná taštička

Vynikající plněná taštička Autor: Pavel Hanuška

7.9.2012

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

Šéfkuchař pražské vinohradské restaurace Soave Jan Souček (bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a juniorský Kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a e-shopem s jihotyrolskými specialitami od 10. do 16. září jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin. „Já jsem se vlastně s touto kuchyní nestekla. Když jsem tam s pořadateli zavítal, byl jsem nadšen jak jídlem, tak pohostinností místních lidí," podotkl Jan Souček.

Hostům bude Souček vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. V nabídce se objeví například domácí parmazánové grassini s jihotyrolským špekem, kaštanový krém s aroma skořice a smetanou, ale třeba i raviola plněná tvarohovo-špenátovou náplní.

K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v republice nabízen v Jižním Tyrolsku velice ceněný a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

V Jižním Tyrolsku „přistálo" pro rok 2012 celkem 20 kulinářských hvězd Michelin. Jedna z držitelek michelinské hvězdy, šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens, tvrdí, že v její restauraci Zum Löwen se nesnaží o žádné velké gastronomické experimenty. „Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na naší tradiční domácí kuchyni," nastiňuje jeden z možných důvodů úspěšnosti regionu Anna Matscher.

Jan Souček: místo leteckého mechanika vyměnil za kuchyni

Bylo mu něco kolem patnácti, když vešel do pražského dejvického hotelu Intercontinental. A najednou věděl, že tohle je ono. Konal se tam Den otevřených dveří místní gastronomické školy. V tu chvíli váhání mezi tím stát se leteckým mechanikem, protože letadla byla jeho velkým koníčkem, či kuchařem, protože rád s maminkou vařil, nabralo jasný směr. Vyhrála druhá varianta. Jan Souček, který do Prahy přijel od Českého Brodu, patrně udělal dobré rozhodnutí. Začal se učit kuchařem.

Hned na začátku studia se konal školní seznamovací kurz v Holešovicích. A tam uzrálo Janovo druhé rozhodnutí. „Viděl jsem tam národní tým kuchařů. To mne doslova uchvátila a řekl jsem si, že se buď do národního týmu dostanu, nebo to dělat nebudu," vzpomíná.

Netrvalo dlouho a stal se juniorským kuchařem roku 2007/2008. A záhy se stal členem a posléze i kapitánem českého juniorského kuchařského týmu. S ním pak sbíral zkušenosti na kuchařských soutěžích v Lucembursku, Rakousku i Německu.

Na svůj titul Kuchař roku vzpomíná s úsměvem a myšlenkou, že už je to hodně dávno. V tehdy tříkolové soutěži nejprve písemně nabídl předkrm a hlavní chod, poté se v semifinále a finále s těmito pokrmy prezentoval. A vyhrál. „Jako hlavní chod jsem nabídl dančí hřbet pečený v jalovci s kaštanovým pyré a čokoládovou omáčkou, rozinkovou domácí marmeládou a karamelovou karotkou. Tohle jídlo chci nyní zařadit do Soave na zimní jídelní lístek," popisuje stručně úspěšný pokrm Jan Souček a zároveň přeskakuje o několik let až do současnosti. Ta se odehrává právě v pražském vinohradském Ristorante Soave.

Mezitím mladý kuchař prošel mnoha restauracemi – například Červenou tabulkou, Kampa Fish v Praze, ale i mladoboleslavským Steak Housem. Před rokem zakotvil jako šéfkuchař právě v pražském Soave.

Tvrdí, že do svých jídel vkládá vtip. "Experimentuji s chutěmi tak, abych nechal vyniknout chuť hlavní suroviny. Proto jeho úprava červeného zelí zůstává červeným zelím i přes to, že při přípravě používá vanilku, limetky, portské víno, calvados, skořici, badyán, červené víno i med a jablka. „Tohle jsem připravoval na světovém poháru v Lucembursku. U nás jsem recept mírně doladil."

Když má dnes pětadvacetiletý Jan Souček odpovědět, na co by pozval do svého podniku, dlouho váhá. „Asi na ananasové ravioly plněné kokosovou omáčkou z kandovaných pomerančů. To se u nás chytlo. A chystám se, že na jídelní lístek zavedu i polévku z jihotyrolského menu, které v týdnu od 10. do 16. září budeme u nás nabízet – kaštanový krém s aroma skořice a smetanou."

Tvrdí o sobě je že spíše kamarádským šéfem. „Nemá rád v kuchyni na place stres. Někdo se sice v udržování napětí v restauraci vyžívá, ale to není můj styl. Já si chci s kolegy dojít po práci na pivo, nechci, aby mezi námi byla dělicí čára." Největší radost má, patrně asi jako většina šéfkuchařů, když přijde číšník s přáním, že by ho hosté rádi viděli. "Zní to jako klišé, ale když zákazník poděkuje za dobré jídlo, ale nevrátí se, něco tomu chybělo."

Jan Souček v Praze spolu s přítelkyní, která je z oboru – servírka, která dobře ví, jak to chodí. „My kuchaři máme se vztahy problém. Na našich pozicích toho volného času mnoho není, takže partner, který není z branže, většinou naše časové vytížení nechápe. Naštěstí tohle není případ mé přítelkyně." Že se doma baví především o gastronomii, o tom, co se přes den stalo v jejich restauracích, to je pochopitelné. Když ale mají volný čas, začaly vyrážet spolu na ryby.

Doma však známý šéfkuchař Jan Souček příliš nevaří. „To spíše přítelkyně. Já jsem vděčný, když mi někdo uvaří. Jenže oni se všichni bojí, že je budu kritizovat, což ale nedělám," usmívá se a přiznává, že si začíná pohrávat s myšlenkou, že by se mohl dostat do seniorského reprezentačního kuchařského týmu. Právě letos se tým na celé další čtyři roky obměňuje. „Jenže reprezentace znamená věnovat tomu spoustu dalšího času. Především toho volného. Musím to promyslet a probrat i s přítelkyní. Zatím to ještě neví."
V tuhle chvíli tuhle ale už přítelově myšlence už asi ví…

Vyhrajte s Deníkem

Deník ve spolupráci s restaurací Soave a e-shopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz připravil soutěž o tři zajímavé ceny. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku, kterou najdete ve středočeských tištěných denících!

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Ilustrační foto.

Čtyřiadvacet milionů bude stát oprava Okružní ulice

Kouřim - Takřka čtyřiadvacet milionů. To je rozpočet na rekonstrukci Okružní ulice v Kouřimi.

Douskovi s kolegy bavili publikum

Táta se synem bavili publikum písničkami Tří Sester i country hity

Kolín - Táta Láďa Dousek, legendární muzikant a zvukař, se svým synem Honzou to rozproudili v Americanu.

Nebovidy ožijí draky a duchy

Silniční vláček v Nebovidech

Nebovidy – Spolek Nebovidská tvrz, jehož základním cílem je záchrana a oživení historické tvrze a nedávno potěšil návštěvníky dalším ročníkem akce Středověk na tvrzi,…

OBRAZEM: Kouřimská skála

Kouřimská skála 2014

Kouřim - Spokojení diváci, skvělá muzika pro všechny věkové kategorie, servis v podobě stánků, toalet, osvětlení atd. Tak vypadala sobotní Kouřimská skála, už třetí…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

Bieber za katrem: Už zase, Justine?

Bieber za katrem: Už zase, Justine?

Kanadský popový zpěvák Justin Bieber byl v Kanadě zatčen za nebezpečné řízení a napadení osoby po… celý článek ›

Do Česka mířil nebezpečný terorista! Chytli ho u hranic

Do Česka mířil nebezpečný terorista! Chytli ho u hranic

Rakouská policie na hranicích s Českem zadržela nebezpečného teroristu, který bojoval po boku… celý článek ›

Unikátní historické fotky hereckých legend Ráže, Lipského a Beneše s jejich ratolestmi: Z miminek už

Unikátní historické fotky hereckých legend Ráže, Lipského a Beneše s jejich ratolestmi: Z miminek už

Poznáte je? Lubomír Lipský (91), Vladimír Ráž (†77) a Svatopluk Beneš (†89) se spolu nechali v roce 1950… celý článek ›

Jak dostat Čecha do formy? Penalty na něj kopaly Kiki a Maki!

Jak dostat Čecha do formy? Penalty na něj kopaly Kiki a Maki!

VIDEO | Před utkáním se Spojenými státy čekal českou reprezentaci otevřený trénink. Po něm brankáře… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

To musíte VIDĚT! Angelina Jolie ve svatebních šatech… FOTO uvnitř!

To musíte VIDĚT! Angelina Jolie ve svatebních šatech… FOTO uvnitř!

To, o čem se mluvilo a hlavně spekulovalo dlouhé roky, na konci srpna získalo reálné základy. Angelina… celý článek ›

Tomu se říká APETIT! Americká žena nemůže přestat jíst gauče!

Tomu se říká APETIT! Americká žena nemůže přestat jíst gauče!

Dlouhých a útrpných 24 let trpí Adele Edwardsová (34) zvláštní poruchou, která ji nutí jíst náplně ze… celý článek ›

Tady vykouklo něco navíc… Víte, který slavný herec na pláži ODHALIL SVŮJ ZADEK?

Tady vykouklo něco navíc… Víte, který slavný herec na pláži ODHALIL SVŮJ ZADEK?

Pozor, vyletí ptáček. Při téhle větě se většina lidí do objektivu usměje. Většina… Tenhle americký herec… celý článek ›

ZÁZRAK? Princezna Kate je těhotná! Radost přišla jen 10 týdnů po potratu!

ZÁZRAK? Princezna Kate je těhotná! Radost přišla jen 10 týdnů po potratu!

Zdroje blízké vévodkyni z Cambridge podle magazínu Globe potvrdily, že až Kate (32) přečká první tři… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Islamisté zveřejnili video s údajným stětím druhého Američana

Islamisté zveřejnili video s údajným stětím druhého Američana

Bagdád/Damašek/Washington - Radikální hnutí Islámský stát (IS) zveřejnilo na internetu video, na kterém… celý článek ›

Zeman: Nechci slimáčky. Chvojka: Je jich plný Hrad

Zeman: Nechci slimáčky. Chvojka: Je jich plný Hrad

Praha – Anabáze služebního zákona nemá konce. Dnes do ní zasáhl muž, který stál před dvanácti lety na… celý článek ›

Primátoři: Potřebujeme pomoci s nepřizpůsobivými občany. A velmi rychle!

Primátoři: Potřebujeme pomoci s nepřizpůsobivými občany. A velmi rychle!

Děčín – Problémy s nepřizpůsobivými přijeli v úterý do Děčína řešit primátoři z Ústeckého kraje.… celý článek ›

Británie stáhla zatykač na rodiče, kteří chtějí léčit dítě v Česku

Británie stáhla zatykač na rodiče, kteří chtějí léčit dítě v Česku

Madrid/Londýn - Španělský soud nařídil okamžité propuštění z vazby britských rodičů, kteří proti vůli… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz