71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Vynikající plněná taštička Autor: Pavel Hanuška

7.9.2012

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

Šéfkuchař pražské vinohradské restaurace Soave Jan Souček (bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a juniorský Kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a e-shopem s jihotyrolskými specialitami od 10. do 16. září jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin. „Já jsem se vlastně s touto kuchyní nestekla. Když jsem tam s pořadateli zavítal, byl jsem nadšen jak jídlem, tak pohostinností místních lidí," podotkl Jan Souček.

Hostům bude Souček vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. V nabídce se objeví například domácí parmazánové grassini s jihotyrolským špekem, kaštanový krém s aroma skořice a smetanou, ale třeba i raviola plněná tvarohovo-špenátovou náplní.

K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v republice nabízen v Jižním Tyrolsku velice ceněný a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

V Jižním Tyrolsku „přistálo" pro rok 2012 celkem 20 kulinářských hvězd Michelin. Jedna z držitelek michelinské hvězdy, šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens, tvrdí, že v její restauraci Zum Löwen se nesnaží o žádné velké gastronomické experimenty. „Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na naší tradiční domácí kuchyni," nastiňuje jeden z možných důvodů úspěšnosti regionu Anna Matscher.

Jan Souček: místo leteckého mechanika vyměnil za kuchyni

Bylo mu něco kolem patnácti, když vešel do pražského dejvického hotelu Intercontinental. A najednou věděl, že tohle je ono. Konal se tam Den otevřených dveří místní gastronomické školy. V tu chvíli váhání mezi tím stát se leteckým mechanikem, protože letadla byla jeho velkým koníčkem, či kuchařem, protože rád s maminkou vařil, nabralo jasný směr. Vyhrála druhá varianta. Jan Souček, který do Prahy přijel od Českého Brodu, patrně udělal dobré rozhodnutí. Začal se učit kuchařem.

Hned na začátku studia se konal školní seznamovací kurz v Holešovicích. A tam uzrálo Janovo druhé rozhodnutí. „Viděl jsem tam národní tým kuchařů. To mne doslova uchvátila a řekl jsem si, že se buď do národního týmu dostanu, nebo to dělat nebudu," vzpomíná.

Netrvalo dlouho a stal se juniorským kuchařem roku 2007/2008. A záhy se stal členem a posléze i kapitánem českého juniorského kuchařského týmu. S ním pak sbíral zkušenosti na kuchařských soutěžích v Lucembursku, Rakousku i Německu.

Na svůj titul Kuchař roku vzpomíná s úsměvem a myšlenkou, že už je to hodně dávno. V tehdy tříkolové soutěži nejprve písemně nabídl předkrm a hlavní chod, poté se v semifinále a finále s těmito pokrmy prezentoval. A vyhrál. „Jako hlavní chod jsem nabídl dančí hřbet pečený v jalovci s kaštanovým pyré a čokoládovou omáčkou, rozinkovou domácí marmeládou a karamelovou karotkou. Tohle jídlo chci nyní zařadit do Soave na zimní jídelní lístek," popisuje stručně úspěšný pokrm Jan Souček a zároveň přeskakuje o několik let až do současnosti. Ta se odehrává právě v pražském vinohradském Ristorante Soave.

Mezitím mladý kuchař prošel mnoha restauracemi – například Červenou tabulkou, Kampa Fish v Praze, ale i mladoboleslavským Steak Housem. Před rokem zakotvil jako šéfkuchař právě v pražském Soave.

Tvrdí, že do svých jídel vkládá vtip. "Experimentuji s chutěmi tak, abych nechal vyniknout chuť hlavní suroviny. Proto jeho úprava červeného zelí zůstává červeným zelím i přes to, že při přípravě používá vanilku, limetky, portské víno, calvados, skořici, badyán, červené víno i med a jablka. „Tohle jsem připravoval na světovém poháru v Lucembursku. U nás jsem recept mírně doladil."

Když má dnes pětadvacetiletý Jan Souček odpovědět, na co by pozval do svého podniku, dlouho váhá. „Asi na ananasové ravioly plněné kokosovou omáčkou z kandovaných pomerančů. To se u nás chytlo. A chystám se, že na jídelní lístek zavedu i polévku z jihotyrolského menu, které v týdnu od 10. do 16. září budeme u nás nabízet – kaštanový krém s aroma skořice a smetanou."

Tvrdí o sobě je že spíše kamarádským šéfem. „Nemá rád v kuchyni na place stres. Někdo se sice v udržování napětí v restauraci vyžívá, ale to není můj styl. Já si chci s kolegy dojít po práci na pivo, nechci, aby mezi námi byla dělicí čára." Největší radost má, patrně asi jako většina šéfkuchařů, když přijde číšník s přáním, že by ho hosté rádi viděli. "Zní to jako klišé, ale když zákazník poděkuje za dobré jídlo, ale nevrátí se, něco tomu chybělo."

Jan Souček v Praze spolu s přítelkyní, která je z oboru – servírka, která dobře ví, jak to chodí. „My kuchaři máme se vztahy problém. Na našich pozicích toho volného času mnoho není, takže partner, který není z branže, většinou naše časové vytížení nechápe. Naštěstí tohle není případ mé přítelkyně." Že se doma baví především o gastronomii, o tom, co se přes den stalo v jejich restauracích, to je pochopitelné. Když ale mají volný čas, začaly vyrážet spolu na ryby.

Doma však známý šéfkuchař Jan Souček příliš nevaří. „To spíše přítelkyně. Já jsem vděčný, když mi někdo uvaří. Jenže oni se všichni bojí, že je budu kritizovat, což ale nedělám," usmívá se a přiznává, že si začíná pohrávat s myšlenkou, že by se mohl dostat do seniorského reprezentačního kuchařského týmu. Právě letos se tým na celé další čtyři roky obměňuje. „Jenže reprezentace znamená věnovat tomu spoustu dalšího času. Především toho volného. Musím to promyslet a probrat i s přítelkyní. Zatím to ještě neví."
V tuhle chvíli tuhle ale už přítelově myšlence už asi ví…

Vyhrajte s Deníkem

Deník ve spolupráci s restaurací Soave a e-shopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz připravil soutěž o tři zajímavé ceny. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku, kterou najdete ve středočeských tištěných denících!

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Radimští se sešli na svěcení sochy

Téměř dvě stě let čekala radimská socha sv. Jana Nepomuckého na rehabilitaci

Radim  - Socha sv. Jana Nepomuckého je vysvěcena. Slavnostní akt se konal za přítomnosti občanů Radimi, starosty obce Martina Sýkory, faráře Josefa Nerada, akademického…

Cesta Leoše Šimánka přibližuje cestu Pobřežím Pacifiku

Leoš Šimánek oznámil, že s diashow končí.

Kolín - Po Mělníku, Mladé Boleslavi a Poděbradech se poslední listopadové úterý zastavila velkoplošná panoramatická live diashow cestovatele Leoše Šimánka v kolínském…

Na Praze východ se ztratili tři psi, majitelé je shánějí

Ilustrační fotografie.

Praha -východ  - Již týden se pohřešuje tříletý Lord. Jde o hnědého dobrmana s pálením. Lord se svým majitelům ztratil v obci Tehov. Dostat se však již mohl do jiných…

Školička bude zateplená a čeká ji také barevná fasáda

Ilustrační foto

Kouřim - V současných dnech vrcholí zateplení mateřské školičky v Kouřimi, které začalo v druhé polovině měsíce září. Děti se tak mohou v brzké době těšit na nově…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

Ruina s plísní! Švýcaři se vysmáli Slovanu kvůli stadionu

Ruina s plísní! Švýcaři se vysmáli Slovanu kvůli stadionu

Fotbalisté Slovanu Bratislava v Evropské lize si zatím příliš respektu nezískali. Na kontě mají ve… celý článek ›

Vojtek šel na testy: Má strach z nemocí, na které zemřeli rodiče!

Vojtek šel na testy: Má strach z nemocí, na které zemřeli rodiče!

Muzikálový zpěvák a herec Roman Vojtek (41) se bojí děsivé rodinné zdravotní historie! Když byl ještě v… celý článek ›

Děsivé proměny závisláků: Tohle z nich udělaly drogy!

Děsivé proměny závisláků: Tohle z nich udělaly drogy!

Své partnery, děti, práci a každodenní strasti i slasti vyměnili za jedinou věc – drogy. Fet je postavil… celý článek ›

Kalousek si koupil Kun*u z Lán: Doma si obraz ale nevystaví

Kalousek si koupil Kun*u z Lán: Doma si obraz ale nevystaví

Obraz Karla Švugera s názvem "Kunda z Lán", koupil dnes v plzeňské galerii Visio Art místopředseda TOP… celý článek ›

Kocábová kila navíc a obličej bez make-upu neřeší!

Kocábová kila navíc a obličej bez make-upu neřeší!

Spisovatelka Natálie Kocábová (28) se po porodu druhého potomka, dcery Mii, stále nezbavila těhotenských… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Přemek Podlaha uváděl Receptář dlouhé desítky let.

AKTUÁLNĚ: Přemek Podlaha leží v nemocnici! Nevypadá to s ním dobře!

Oblíbený moderátor televizního Receptáře Prima nápadů Přemek Podlaha (76) je znovu hospitalizovaný!… celý článek ›

Petr Hapka s přítelkyní Kateřinou v roce 2012.

Petr Hapka: Začíná BITVA o dědictví! Dějí se první NECHUTNOSTI!

Skladatel Petr Hapka (+70) ještě ani neměl pohřeb a už se supi slétají. Známý muzikant po sobě zanechal… celý článek ›

Kate Middleton teď rozhodně není co závidět.

Těhotná Kate Middleton v slzách! Dostala ji STRAŠNÁ ZPRÁVA o dítěti!

V těhotenství ženy reagují ještě emotivněji než jindy, obzvláště co se týče malých dětí. Není divu, že… celý článek ›

Ženy před 100 lety toho o menstruaci mnoho nevěděly.

SEX PŘED 100 LETY: Nejhorší menstruaci mají plavovlásky! Co musely užívat?

Menstruace, perioda, měsíčky. V současnosti se pravidelným ženským obtížím říká různě, ale termínem… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Ilustrační foto

V Česku řádí sběratel kůží. Poslal obálku už několika ministrům

Praha – Začalo to letos v září, kdy na Pražský hrad a následně na ministerstvo vnitra a zahraničí přišla… celý článek ›

Ministerstvo financí. Ilustrační foto

Ministerstvo popírá, že musí vrátit Unii 163 milionů za nemocniční přístroje

Praha/Hradec Králové - Česko bude za předražené nákupy nemocničních přístrojů vracet Evropské unii 163,4… celý článek ›

Populární britská autorka detektivních příběhů P.D. Jamesová.

Zemřela spisovatelka P.D. Jamesová. Stvořitelka detektiva Dalglieshe

Londýn - Ve věku 94 let zemřela populární britská autorka detektivních příběhů P.D. Jamesová.… celý článek ›

Sparta - Neapol: Marek Matějovský u míče

Sparta mačkala Neapol, dvakrát jen trefila břevno. Lavička i tak chválil

Praha - Tak ještě ne. Fotbalisté Sparty budou hrát o postup do jarní fáze Evropské ligy do poslední… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz