71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Vynikající plněná taštička

Vynikající plněná taštička Autor: Pavel Hanuška

7.9.2012 17:59

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

Šéfkuchař pražské vinohradské restaurace Soave Jan Souček (bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a juniorský Kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a e-shopem s jihotyrolskými specialitami od 10. do 16. září jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin. „Já jsem se vlastně s touto kuchyní nestekla. Když jsem tam s pořadateli zavítal, byl jsem nadšen jak jídlem, tak pohostinností místních lidí," podotkl Jan Souček.

Hostům bude Souček vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. V nabídce se objeví například domácí parmazánové grassini s jihotyrolským špekem, kaštanový krém s aroma skořice a smetanou, ale třeba i raviola plněná tvarohovo-špenátovou náplní.

K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v republice nabízen v Jižním Tyrolsku velice ceněný a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

V Jižním Tyrolsku „přistálo" pro rok 2012 celkem 20 kulinářských hvězd Michelin. Jedna z držitelek michelinské hvězdy, šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens, tvrdí, že v její restauraci Zum Löwen se nesnaží o žádné velké gastronomické experimenty. „Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na naší tradiční domácí kuchyni," nastiňuje jeden z možných důvodů úspěšnosti regionu Anna Matscher.

Jan Souček: místo leteckého mechanika vyměnil za kuchyni

Bylo mu něco kolem patnácti, když vešel do pražského dejvického hotelu Intercontinental. A najednou věděl, že tohle je ono. Konal se tam Den otevřených dveří místní gastronomické školy. V tu chvíli váhání mezi tím stát se leteckým mechanikem, protože letadla byla jeho velkým koníčkem, či kuchařem, protože rád s maminkou vařil, nabralo jasný směr. Vyhrála druhá varianta. Jan Souček, který do Prahy přijel od Českého Brodu, patrně udělal dobré rozhodnutí. Začal se učit kuchařem.

Hned na začátku studia se konal školní seznamovací kurz v Holešovicích. A tam uzrálo Janovo druhé rozhodnutí. „Viděl jsem tam národní tým kuchařů. To mne doslova uchvátila a řekl jsem si, že se buď do národního týmu dostanu, nebo to dělat nebudu," vzpomíná.

Netrvalo dlouho a stal se juniorským kuchařem roku 2007/2008. A záhy se stal členem a posléze i kapitánem českého juniorského kuchařského týmu. S ním pak sbíral zkušenosti na kuchařských soutěžích v Lucembursku, Rakousku i Německu.

Na svůj titul Kuchař roku vzpomíná s úsměvem a myšlenkou, že už je to hodně dávno. V tehdy tříkolové soutěži nejprve písemně nabídl předkrm a hlavní chod, poté se v semifinále a finále s těmito pokrmy prezentoval. A vyhrál. „Jako hlavní chod jsem nabídl dančí hřbet pečený v jalovci s kaštanovým pyré a čokoládovou omáčkou, rozinkovou domácí marmeládou a karamelovou karotkou. Tohle jídlo chci nyní zařadit do Soave na zimní jídelní lístek," popisuje stručně úspěšný pokrm Jan Souček a zároveň přeskakuje o několik let až do současnosti. Ta se odehrává právě v pražském vinohradském Ristorante Soave.

Mezitím mladý kuchař prošel mnoha restauracemi – například Červenou tabulkou, Kampa Fish v Praze, ale i mladoboleslavským Steak Housem. Před rokem zakotvil jako šéfkuchař právě v pražském Soave.

Tvrdí, že do svých jídel vkládá vtip. "Experimentuji s chutěmi tak, abych nechal vyniknout chuť hlavní suroviny. Proto jeho úprava červeného zelí zůstává červeným zelím i přes to, že při přípravě používá vanilku, limetky, portské víno, calvados, skořici, badyán, červené víno i med a jablka. „Tohle jsem připravoval na světovém poháru v Lucembursku. U nás jsem recept mírně doladil."

Když má dnes pětadvacetiletý Jan Souček odpovědět, na co by pozval do svého podniku, dlouho váhá. „Asi na ananasové ravioly plněné kokosovou omáčkou z kandovaných pomerančů. To se u nás chytlo. A chystám se, že na jídelní lístek zavedu i polévku z jihotyrolského menu, které v týdnu od 10. do 16. září budeme u nás nabízet – kaštanový krém s aroma skořice a smetanou."

Tvrdí o sobě je že spíše kamarádským šéfem. „Nemá rád v kuchyni na place stres. Někdo se sice v udržování napětí v restauraci vyžívá, ale to není můj styl. Já si chci s kolegy dojít po práci na pivo, nechci, aby mezi námi byla dělicí čára." Největší radost má, patrně asi jako většina šéfkuchařů, když přijde číšník s přáním, že by ho hosté rádi viděli. "Zní to jako klišé, ale když zákazník poděkuje za dobré jídlo, ale nevrátí se, něco tomu chybělo."

Jan Souček v Praze spolu s přítelkyní, která je z oboru – servírka, která dobře ví, jak to chodí. „My kuchaři máme se vztahy problém. Na našich pozicích toho volného času mnoho není, takže partner, který není z branže, většinou naše časové vytížení nechápe. Naštěstí tohle není případ mé přítelkyně." Že se doma baví především o gastronomii, o tom, co se přes den stalo v jejich restauracích, to je pochopitelné. Když ale mají volný čas, začaly vyrážet spolu na ryby.

Doma však známý šéfkuchař Jan Souček příliš nevaří. „To spíše přítelkyně. Já jsem vděčný, když mi někdo uvaří. Jenže oni se všichni bojí, že je budu kritizovat, což ale nedělám," usmívá se a přiznává, že si začíná pohrávat s myšlenkou, že by se mohl dostat do seniorského reprezentačního kuchařského týmu. Právě letos se tým na celé další čtyři roky obměňuje. „Jenže reprezentace znamená věnovat tomu spoustu dalšího času. Především toho volného. Musím to promyslet a probrat i s přítelkyní. Zatím to ještě neví."
V tuhle chvíli tuhle ale už přítelově myšlence už asi ví…

Vyhrajte s Deníkem

Deník ve spolupráci s restaurací Soave a e-shopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz připravil soutěž o tři zajímavé ceny. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku, kterou najdete ve středočeských tištěných denících!

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Elen Milanovičová se poprvé podívala na maminku Radku a tatínka Martina 26. srpna 2014. Po narození se pyšnila mírami 48 centimetrů a 3430 gramů. Doma v Pečkách se na sestřičku těšil osmiletý David.

Právě jsme se narodili

Kolín - Díky vstřícnosti kolínské porodnice Vám na našich stránkách přinášíme fotografie nejmladších obyvatel Kolínska.

Není nad to, když můžete v ruce držet CD a pěkně si ho potěžkat

Petr Kolář zahraje dnes (29.srpna) v Plaňanech

Plaňany - Už dnes vypukne Plaňanské posvícení, které slibuje spoustu hudebních hvězd. Na pódiu se mimo jiných představí také oblíbený zpěvák Petr Kolář. Právě s ním jsme…

Škola volá! V pondělí usednou žáci zpět do školních lavic

Anežka byla s maminkou nakoupit školní potřeby v papírnictví v centru Kolína. Za pár dní nastoupí do první třídy.

Kolínsko - Jako by to bylo včera, kdy se děti loučily se školními lavicemi a odnášely si vysvědčení. Přitom už po víkendu se do školních lavic vrátí. Zbývá tedy už…

Kolín je zatím bez bodu. Změní to ve Frýdku?

Z utkání FK Kolín - Sokolov (1:4).

Kolín – Čtyři zápasy, čtyři porážky. Taková je zatím bilance fotbalistů Kolína v novém ročníku druhé ligy. Nováček soutěže se tak krčí na posledním místě tabulky. Jako…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

SESTŘIHY Premier League: Chelsea vyhrála 6:3, United i City zklamaly

SESTŘIHY Premier League: Chelsea vyhrála 6:3, United i City zklamaly

SOUHRN 3. KOLA PREMIER LEAGUE | Manchester United pokračuje v úvodu anglické Premier League v… celý článek ›

Sportem ku zdraví? Běžci ohrožovali život pacienta v sanitce!

Sportem ku zdraví? Běžci ohrožovali život pacienta v sanitce!

Běh We Run Prague byl řádně nahlášen včetně plánované trasy, přesto zkomplikoval práci záchranářům,… celý článek ›

Bezstarostná jízda: 1500 drsných motorkářů se prohnalo Prahou!

Bezstarostná jízda: 1500 drsných motorkářů se prohnalo Prahou!

Pražané zažili nevídané! Ulicemi se prohnalo bezmála 1500 motorkářů. Spanilá jízda Prahou se uskutečnila… celý článek ›

Plastický chirurg celebrit: Zachránil Kubelkové výstavní poprsí!

Plastický chirurg celebrit: Zachránil Kubelkové výstavní poprsí!

Nejznámější plastický chirurg českých celebrit Jan Měšťák oslavil 70. narozeniny. Na oslavě nechyběla… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Natalia Oreiro alias božská Milagros… JAK VYPADÁ dnes? FOTO uvnitř!

Natalia Oreiro alias božská Milagros… JAK VYPADÁ dnes? FOTO uvnitř!

Argentinská telenovela Divoký anděl se na přelomu tisíciletí stala fenoménem. Osudy chudé dívky Milagros… celý článek ›

Příběh královské rodiny graduje! Nenáviděnou Camillu POSÍLAJÍ do exilu!

Příběh královské rodiny graduje! Nenáviděnou Camillu POSÍLAJÍ do exilu!

Královna Alžběta II. (88) sáhne hluboko do peněženky, aby se konečně zbavila nenáviděné snachy Camilly… celý článek ›

Těhulka Michaela Ochotská se brání nechutným POMLUVÁM! O co jde?

Těhulka Michaela Ochotská se brání nechutným POMLUVÁM! O co jde?

Přítelkyně tenisty Lukáše Rosola Michaela Ochotská (29) čelila v poslední době pomluvám, že chtěla dítě… celý článek ›

Nejdražší české rozvody: Kdo vyhrál a kdo naopak PRODĚLAL kalhoty?

Nejdražší české rozvody: Kdo vyhrál a kdo naopak PRODĚLAL kalhoty?

Po třinácti letech skončily soudní tahanice Karla Šípa (69) a Marcely Holanové (63). Zpěvačka nakonec… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

SedmiDeník: Uplynulý týden očima Tomáše Procházky

SedmiDeník: Uplynulý týden očima Tomáše Procházky

ČR - Události uplynulého týdne očima redaktorů Deníku. celý článek ›

V Rusku je prý 820.000 Ukrajinců, jen část žádá o azyl

V Rusku je prý 820.000 Ukrajinců, jen část žádá o azyl

Moskva - O postavení uprchlíka či dočasný azyl požádalo v Rusku už více než 130.000 Ukrajinců. Oznámila… celý článek ›

Vláda rozhodne o odškodnění pro příslušníky technických praporů

Vláda rozhodne o odškodnění pro příslušníky technických praporů

Praha - Vláda ve středu projedná novelu vládního nařízení, která umožní odškodnit příslušníky vojenských… celý článek ›

Člověk v tísni rozdává uprchlíkům na Ukrajině jídlo, vodu i deky

Člověk v tísni rozdává uprchlíkům na Ukrajině jídlo, vodu i deky

Kyjev, Praha - Tým české nevládní organizace Člověk v tísni (ČvT) pomohl na východě Ukrajiny již stovkám… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz