71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Jihotyrolská kuchyně se na týden usídlí v Praze

Vynikající plněná taštička

Vynikající plněná taštička Autor: Pavel Hanuška

7.9.2012

Praha – V Jižním Tyrolsku na severu Itálie se stále jemně míchá mnoho kultur, což se odráží i v gastronomii. V jihotyrolské kuchyni jsou zřetelné vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (těstoviny), ale i středomořské (mořské plody a ryby). Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU.

Šéfkuchař pražské vinohradské restaurace Soave Jan Souček (bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a juniorský Kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a e-shopem s jihotyrolskými specialitami od 10. do 16. září jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin. „Já jsem se vlastně s touto kuchyní nestekla. Když jsem tam s pořadateli zavítal, byl jsem nadšen jak jídlem, tak pohostinností místních lidí," podotkl Jan Souček.

Hostům bude Souček vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. V nabídce se objeví například domácí parmazánové grassini s jihotyrolským špekem, kaštanový krém s aroma skořice a smetanou, ale třeba i raviola plněná tvarohovo-špenátovou náplní.

K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v republice nabízen v Jižním Tyrolsku velice ceněný a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).

V Jižním Tyrolsku „přistálo" pro rok 2012 celkem 20 kulinářských hvězd Michelin. Jedna z držitelek michelinské hvězdy, šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens, tvrdí, že v její restauraci Zum Löwen se nesnaží o žádné velké gastronomické experimenty. „Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na naší tradiční domácí kuchyni," nastiňuje jeden z možných důvodů úspěšnosti regionu Anna Matscher.

Jan Souček: místo leteckého mechanika vyměnil za kuchyni

Bylo mu něco kolem patnácti, když vešel do pražského dejvického hotelu Intercontinental. A najednou věděl, že tohle je ono. Konal se tam Den otevřených dveří místní gastronomické školy. V tu chvíli váhání mezi tím stát se leteckým mechanikem, protože letadla byla jeho velkým koníčkem, či kuchařem, protože rád s maminkou vařil, nabralo jasný směr. Vyhrála druhá varianta. Jan Souček, který do Prahy přijel od Českého Brodu, patrně udělal dobré rozhodnutí. Začal se učit kuchařem.

Hned na začátku studia se konal školní seznamovací kurz v Holešovicích. A tam uzrálo Janovo druhé rozhodnutí. „Viděl jsem tam národní tým kuchařů. To mne doslova uchvátila a řekl jsem si, že se buď do národního týmu dostanu, nebo to dělat nebudu," vzpomíná.

Netrvalo dlouho a stal se juniorským kuchařem roku 2007/2008. A záhy se stal členem a posléze i kapitánem českého juniorského kuchařského týmu. S ním pak sbíral zkušenosti na kuchařských soutěžích v Lucembursku, Rakousku i Německu.

Na svůj titul Kuchař roku vzpomíná s úsměvem a myšlenkou, že už je to hodně dávno. V tehdy tříkolové soutěži nejprve písemně nabídl předkrm a hlavní chod, poté se v semifinále a finále s těmito pokrmy prezentoval. A vyhrál. „Jako hlavní chod jsem nabídl dančí hřbet pečený v jalovci s kaštanovým pyré a čokoládovou omáčkou, rozinkovou domácí marmeládou a karamelovou karotkou. Tohle jídlo chci nyní zařadit do Soave na zimní jídelní lístek," popisuje stručně úspěšný pokrm Jan Souček a zároveň přeskakuje o několik let až do současnosti. Ta se odehrává právě v pražském vinohradském Ristorante Soave.

Mezitím mladý kuchař prošel mnoha restauracemi – například Červenou tabulkou, Kampa Fish v Praze, ale i mladoboleslavským Steak Housem. Před rokem zakotvil jako šéfkuchař právě v pražském Soave.

Tvrdí, že do svých jídel vkládá vtip. "Experimentuji s chutěmi tak, abych nechal vyniknout chuť hlavní suroviny. Proto jeho úprava červeného zelí zůstává červeným zelím i přes to, že při přípravě používá vanilku, limetky, portské víno, calvados, skořici, badyán, červené víno i med a jablka. „Tohle jsem připravoval na světovém poháru v Lucembursku. U nás jsem recept mírně doladil."

Když má dnes pětadvacetiletý Jan Souček odpovědět, na co by pozval do svého podniku, dlouho váhá. „Asi na ananasové ravioly plněné kokosovou omáčkou z kandovaných pomerančů. To se u nás chytlo. A chystám se, že na jídelní lístek zavedu i polévku z jihotyrolského menu, které v týdnu od 10. do 16. září budeme u nás nabízet – kaštanový krém s aroma skořice a smetanou."

Tvrdí o sobě je že spíše kamarádským šéfem. „Nemá rád v kuchyni na place stres. Někdo se sice v udržování napětí v restauraci vyžívá, ale to není můj styl. Já si chci s kolegy dojít po práci na pivo, nechci, aby mezi námi byla dělicí čára." Největší radost má, patrně asi jako většina šéfkuchařů, když přijde číšník s přáním, že by ho hosté rádi viděli. "Zní to jako klišé, ale když zákazník poděkuje za dobré jídlo, ale nevrátí se, něco tomu chybělo."

Jan Souček v Praze spolu s přítelkyní, která je z oboru – servírka, která dobře ví, jak to chodí. „My kuchaři máme se vztahy problém. Na našich pozicích toho volného času mnoho není, takže partner, který není z branže, většinou naše časové vytížení nechápe. Naštěstí tohle není případ mé přítelkyně." Že se doma baví především o gastronomii, o tom, co se přes den stalo v jejich restauracích, to je pochopitelné. Když ale mají volný čas, začaly vyrážet spolu na ryby.

Doma však známý šéfkuchař Jan Souček příliš nevaří. „To spíše přítelkyně. Já jsem vděčný, když mi někdo uvaří. Jenže oni se všichni bojí, že je budu kritizovat, což ale nedělám," usmívá se a přiznává, že si začíná pohrávat s myšlenkou, že by se mohl dostat do seniorského reprezentačního kuchařského týmu. Právě letos se tým na celé další čtyři roky obměňuje. „Jenže reprezentace znamená věnovat tomu spoustu dalšího času. Především toho volného. Musím to promyslet a probrat i s přítelkyní. Zatím to ještě neví."
V tuhle chvíli tuhle ale už přítelově myšlence už asi ví…

Vyhrajte s Deníkem

Deník ve spolupráci s restaurací Soave a e-shopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz připravil soutěž o tři zajímavé ceny. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku, kterou najdete ve středočeských tištěných denících!

Autor: Jiří Macek

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

Líbí se vám zpravodajství Deníku? Hlasujte pro něj v anketě Křišťálová lupa

HLAVNÍ ZPRÁVY

Naučná stezka štítarským údolím je o něco delší

Štítarská naučná stezka je opět o něco delší

Kolín – Milovníci procházek přírodou s touhou něco se dozvědět i aktivně využít svůj čas, mají od soboty v Kolíně zase další příležitost – již stávající naučná stezka vedoucí…

Kouřim doma opět prohrála

Ilustrační foto.

Kouřim – Fotbalisté Kouřimi na první body v nejnižší krajské soutěži stále čekají. Nedočkali se ani na pátý pokus. Tentokrát doma prohráli se Starou Boleslaví 0:3.

Sběratelé se sešli poprvé po prázdninách

Sběratelé se opět sešli v Městském společenském domě

Kolín – Po dvou měsících prázdnin se v sobotu v salóncích kolínského Městského společenského domu sešli opět sběratelé především mincí, pohledů a známek.

Krátké informace z regionu

Ilustrační foto.

Kolínsko - Přinášíme vám krátké zprávy z celého Kolínska

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

Druhý nejmocnější muž NATO je v Česku. Generál Petr Pavel přiletěl v civilu

Druhý nejmocnější muž NATO je v Česku. Generál Petr Pavel přiletěl v civilu

Nestává se často, aby generál Petr Pavel odložil uniformu. Když se ale druhý nejmocnější muž NATO vrátil… celý článek ›

U Rychtáře se denně střídají "děvenky", říká jeho exmanželka Darina

U Rychtáře se denně střídají "děvenky", říká jeho exmanželka Darina

O klidném životě si Darina Nová může nechat zřejmě jen zdát. Když se k ní po smrti Ivety Bartošové… celý článek ›

Opravdový obr: Pětiletý "chlapeček" měří 170 cm!

Opravdový obr: Pětiletý "chlapeček" měří 170 cm!

Seznamte se s učiněným obrem! Tento indický chlapec měří 170 cm. Na tom by ještě nebylo nic divného,… celý článek ›

Psí hrdinka: Labradorka zachránila život paničce, která ji chtěla utopit!

Psí hrdinka: Labradorka zachránila život paničce, která ji chtěla utopit!

Psychicky nemocná žena z Jablonce nad Nisou se rozhodla spáchat sebevraždu. Z tohoto světa ale chtěla… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Rychtářova exmanželka Darina konečně promluvila: Josef je HULVÁT a OPILEC!

Rychtářova exmanželka Darina konečně promluvila: Josef je HULVÁT a OPILEC!

O Josefu Rychtářovi (56) si spousta lidí nedělá iluze. Ti nyní je souhlasně pokývají hlavou. Jeho… celý článek ›

MUSÍTE VIDĚT: Šílená dívka z Ameriky si nechala přišít TŘETÍ ŇADRO!

MUSÍTE VIDĚT: Šílená dívka z Ameriky si nechala přišít TŘETÍ ŇADRO!

Při pohledu na ni některý muž možná zalituje, že nemá tři ruce, další se ale otřesou odporem. Američanka… celý článek ›

POTVRZENO: Josef Kokta svolil ke SVATBĚ s Ornellou Štikovou! Má to ale háček

POTVRZENO: Josef Kokta svolil ke SVATBĚ s Ornellou Štikovou! Má to ale háček

Ve dvouletém vztahu Josefa Kokty (56) a jeho výrazně mladší partnerky Ornelly Štikové (20) se zřejmě… celý článek ›

Vzpomínáte na Flashe Gordona? Herec Sam J. Jones se proslavil NAHÝMI FOTKAMI!

Vzpomínáte na Flashe Gordona? Herec Sam J. Jones se proslavil NAHÝMI FOTKAMI!

Počátkem 80. let to měl být důstojný soupeř pro Supermana a Hvězdné války, ale film Flash Gordon ambice… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

O nástupci generála Pavla bude jasno až na přelomu září a října

O nástupci generála Pavla bude jasno až na přelomu září a října

Praha – Náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel, který se o víkendu stal novým předsedou… celý článek ›

Češi se obávají své finanční budoucnosti, ukázal průzkum

Češi se obávají své finanční budoucnosti, ukázal průzkum

Praha – Své finanční budoucnosti se obává 70 procent Čechů. Strach mají přitom i ti, jejichž finanční… celý článek ›

Teroristé zvažovali útok na Evropskou komisi, uvedla média

Teroristé zvažovali útok na Evropskou komisi, uvedla média

Brusel – Bruselská budova Evropské komise byla podle nizozemských médií mezi cíli, na které v minulých… celý článek ›

Dny NATO navštívilo 225 tisíc lidí, vyrovnali tak rekord

Dny NATO navštívilo 225 tisíc lidí, vyrovnali tak rekord

Mošnov – Dny NATO a Dny Vzdušných sil armády ČR v Mošnově na Novojičínsku dnes navštívilo 85.000 lidí,… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz