Na tradiční akci, která je v oboru největším veletrhem v severozápadním regionu Ruska, se kraj představoval v rámci expozice České republiky. Pro veletrh ji připravila státní agentura CzechTourism. Ve společném stánku zaujímajícím plochu 20 metrů čtverečních měl Středočeský kraj vlastní výstavní pult. Publiku v Petrohradě, kde lze oslovit široké spektrum rusky mluvící klientely z řad odborné i laické veřejnosti, se připomněl po pěti letech; naposledy tam prezentoval tvůj turistický potenciál v letech 2010 a 2012. Tedy v éře, kdy hlavní slovo v řízení kraje měla nyní opoziční ČSSD. A v mezidobí se trh v oblasti cestovního ruchu pořádně otřásal.

Srovnání s někdejší zkušeností ukázalo, že lázeňské pobyty pro ruskojazyčnou klientelu nadále představují velké lákadlo. Česká expozice v tomto směru patřila k vyhledávaným; lázeňstvím se zde prezentovaly také destinační agentura Karlovarského kraje Živý kraj, Janské lázně a Travel Agency Astra.

Panorama Golf Resort. Stavba roku Středočeského kraje 2017.
Středočeskou stavbou roku se stal golfový areál

Nabízí se možnost toto příležitost podchytit ve chvíli, kdy se v Rusku obor cestovního ruchu po období krize opět vzmáhá a lze počítat s výraznějším nárůstem zájmu o Českou republiku. „Jsem velmi ráda, že se Středočeský kraj veletrhu zúčastnil,“ připomněla ředitelka moskevské kanceláře CzechTourismu se sídlem v Moskvě Alena Kudílková, která má na starosti evropskou část Ruska, Běloruska a Zakavkazsko. Statistiky za poslední půlrok podle jejích slov ukazují nárůst návštěvnosti o 51 procent – a jestliže se očekává pokračování tohoto trendu, Kudílková má jasno: pro opětovné oslovení ruských touroperátorů i tamní klientely s nabídkami je ten správný čas právě nyní.

S tím, co středočeští experti na cestovní ruch považují za výkladní skříň kraje, se přitom právě v Rusku potkává poptávka. Vedle lázeňství a zdravého životního stylu obecně včetně pobytů s možností cykloturistiky moskevská kancelář CzechTourismu zaznamenává zájem i o ubytování zámeckého typu spojené s představením bývalých šlechtických rodů nebo o svatební turistiku.

Řadu příležitostí, které by byla škoda nevyužít, vidí i náměstek hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče Daniel Marek (Nezávislí Středočeši), který petrohradský veletrh navštívil. Těší ho, že nyní mají informace o středočeských atraktivitách nakročeno blíž k ruské klientele. „Rozhodně považuji za dobré, že zahraniční zastoupení agentury CzechTourism projevilo zájem informovat největší touroperátory pro severozápadní Rusko o činnosti naší nové Středočeské centrály cestovního ruchu,“ poznamenal. Výslovně Marek ocenil, že agentura přislíbila užší a aktivnější spolupráci – včetně toho, že právě pracoviště středočeské centrály nabídne klientům jako cílové infocentrum.

Ilustrační foto.
Středočeši: Za poplatky za psy uklízejte města