Organizátoři je soustředili přímo do historického centra města, kde se do nich zapojily téměř dvě desítky cukráren, kaváren, pekáren, čokoládoven a restaurací. A k tomu sladký jarmark u Hrádku a další stánky u chrámu sv. Barbory, středověká hudba, bublinář doslova v obležení dětí, ukázky řemesel a špičkové počasí. To sice dopoledne trochu hrozilo zataženou oblohou, ale po poledni zalilo křivolaké uličky historického města jarními slunečními paprsky.

U Hrádku, tedy na stanovišti číslo 1, si účastníci vyzvedli mapku s jednotlivými stanovišti a kdo chtěl i hrací kartičku s 21 otázkami. Odpovědi na ně pak bylo možné nalézt právě v cukrárnách a dalších provozovnách. K získání magnetky s Cukrářskými slavnostmi ale stačilo odpovědět jen deset otázek. Ovšem nebyly úplně jednoduché. Víte třeba, co v překladu znamená Choco Coeur? Z jakého jazyka je převzaté slovo štrúdl? Jak se jinak říká trdelníku? Nebo jak se jmenoval varhanář, který bydlel v domě dnes zvaném U Varhanáře?

Šestý ročník dogtrekkingu Okolo Kutné Hory.
Pejsci se vydali Okolo Kutné Hory

Všechny odpovědi vyplnila například malá slečna Eva Hlaváčková z Kutné Hory, která se na slavnosti vypravila s maminkou. „Moc se mi to líbilo, příští rok určitě přijdeme taky. Otázky někdy byly lehké, někdy ne. Nejsložitější byla asi ta socha na nádvoří jedné kavárny,“ popsala.

„My jsme to nějak neodhadli,“ tak trochu funěl do kopečka od Hrádku ke sv. Barboře Martin Štolba, který se na kutnohorské sladké slavnosti přijel s celou rodinou podívat z Kolína. „Už u prvního stánku jsme chtěli ochutnat od každého kousek a trochu jsme podcenili, kolik sladkých lákadel tu bude,“ smál se. V tomto hodnocení se ostatně shodl s celou řadou dalších návštěvníků, kteří si obloženi různobarevnými sáčky se sladkostmi odnášeli spoustu dobrot také domů.

„Nejvíc na odbyt jde čokoláda s rumem. Po poledni už byla pryč celá láhev,“ smála se Lada Bartošová, provozovatelka Muzea čokolády, kam se zájemci o sladká pokušení ani nemohli vejít. „Teď se to tu na minutku vylidnilo, ale jinak máme nával od začátku slavností. Nejvíc chutnají asi pralinky,“ popsali zase v provozovně nedaleko Kamenné kašny, která byla mimořádně při příležitosti slavností otevřená.

Zájem Kutnohoráků i lidí z poměrně širokého okolí o první ročník Cukrářských slavností předčil i očekávání organizátorů. Spolu s turisty, kteří samozřejmě také využili pěkného počasí k návštěvě města UNESCO, byly ulice doslova plné lidí. Podobně je to k vidění snad jedině o Stříbření. „Největší strach jsem měla z počasí. V pátek před slavnostmi byl doslova slejvák,“ přiznala se organizátorka Edita Dvorská. „Samozřejmě ani kavárníci nevěděli, kolik napéct. Byl to první rok, nikdo nevěděl, na co se připravit. Ale jsme nadšení, nečekali jsme takovou návštěvnost,“ dodala s úsměvem.

Spoluautor první únikové hry v Kutné Hoře Jiří Havránek.
První úniková hra v Kutné Hoře se jmenuje Rébus games

„Cukrářům" přálo počasí, Kutnou Horu navštívily tisíce lidí

První kutnohorské Cukrářské slavnosti se v centru Kutné Hory uskutečnily v sobotu 6. května. Zapojilo se do nich sedmnáct cukráren a kaváren. „Neplatilo se vstupné, a tak nemáme přesné údaje o počtu návštěvníků, osobně odhaduji, že město během dne navštívilo mezi třemi a čtyřmi tisíci lidí," říká Petr Steklý z kolínského Prostoru PLUS, který akci organizačně zaštiťoval. Pravdou je, že nejen akce, ale i krásné počasí zaplnily ulice historického centra a nejen ulice… živo bylo v cukrárnách, kavárnách, restauracích i otevřených obchodech.

Pomyslným centrem akce byl sladký jarmark na Hrádku, kde byly k ochutnání například bezlepkové zákusky, medové sušenky nebo svatební dortíky. Malí i větší návštěvníci si zde také mohli vyzkoušet tkaní na tkalcovských stavech, které přivezli zaměstnanci Domu gobelínů, kulturních tradic a řemesel z Jindřichova Hradce. V půl jedenácté zde také proběhlo krátké oficiální zahájení, kterého se kromě zástupců z Prostoru PLUS zúčastnili i místostarosta Josef Viktora a Simona Třískalová, vedoucí náboru a komunikace Foxconn Kutná Hora. Ta při zahájení uvedla: „Jsme rádi, že jsme mohli akci spolu s dalšími partnery podpořit. Foxconn se bude i nadále snažit a pomáhat tomu, aby se tady Kutnohorákům žilo lépe."

Ilustrační snímek.
Na manželskou smlouvu panují rozporuplné názory. Co na to říkáte vy?

Pak už nic nebránilo tomu ochutnat připravené dezerty v jednotlivých kutnohorských provozovnách. A co že bylo k mání? Návštěvníci mohli ochutnat tradiční české sladké pokrmy, jako jsou domácí kynutý knedlík, lívance, palačinky, trdelník nebo různé druhy štrúdlů. Ze zákusků pak byly mezi specialitami věnečky nebo větrníky, ale také novinka v podobě dortu Pavlova, který pochází z Austrálie. V nabídce našli návštěvníci ale také pečené čokoládové dorty, cheesecake, cake pops nebo slaný koláč tzv. quiche. To vše mohli návštěvníci ochutnat přímo v „domovské" cukrárně nebo kavárně.

„Záměrně jsme nechtěli akci organizovat v klasickém konceptu se stánkovým prodejem na jednom místě, který možná někteří návštěvníci očekávali. Chtěli jsme všem ukázat, že Kutná Hora nejsou jen památky, ale také skutečný život, zážitky, vjemy, chutě… Díky připravené ochutnávkové stezce si všichni prošli historické centrum, poznali místa, o kterých dříve možná ani nevěděli a zjistili, že v centru jsou příjemné podniky a obchůdky, do kterých se třeba někdy zase vrátí," říká Julius Fülöp, který akci inicioval přes aplikaci Lepší místo v rámci kampaně #lepší hora.

Zmíněnou ochutnávkovou stezku s radostí vítaly nejen děti, ale i dospělí návštěvníci do připravených kartiček doplňovali odpovědi na otázky, které se vázaly k jednotlivým cukrárnám či kavárnám. Otázky byly sestavené tak, aby se návštěvníci dozvěděli více o historii města, cukrárny nebo něco nového z cukrářského řemesla. „Samotná akce a ochutnávková stezka přivedly do kavárny spoustu lidí z Prahy, Kolína, ale i ze samotné Kutné Hory a všichni včetně místních byli překvapeni, kolik krásných kaváren v centru je," uvádí Jana Kuželová z Café 21. „Ano, máme stejnou zkušenost. Spousta lidí, kteří sem v sobotu přišli, o naší kavárně vůbec nevěděli a byli mile překvapeni. To, že lidi přišli sem a mají osobní zkušenost je nejlepší reklama," doplňuje Markéta Zavadilová z Café Fatal v GASKu.

Ilustrační foto
Zruč dokázala v derby stáhnout tříbrankové manko

Součástí stezky byla i anketa o nejlepší dezert, který návštěvníci na kartičce uvedli. Teplé počasí přálo všem zmrzlinám, ale vítězem ankety se stala zmrzlina ze Zmrzlinárny, dále pak čokoládové pralinky z čokoládovny Choco Coeur a horká čokoláda s jamajským rumem z Muzea čokolády. Na většině odevzdaných lístků k ochutnávkové stezce se také objevila jednička – jako celkové hodnocení akce. Na ty, kteří kartičku odevzdali, čekala malá odměna v podobě magnetky na ledničku s logem slavností.

V sobotu toho bylo v Kutné Hoře ale k vidění více. Pan Németh otevřel Kamennou kašnu, kde má umístěna některá svá díla a atmosféru dotvářeli místní umělci. Před Jezuitskou kolejí hrála historická skupina Splendor a u chrámu svaté Barbory byl celý den v oblečení bublinář Daniel. „Jsem ráda, že vyšlo počasí a akce se celkově vydařila. Návštěvnost absolutně překonala naše očekávání a pozitivní reakce lidí mě potěšily a byly velkou odměnou. Věřím, že teď, když víme, jaká úžasná místa zde máme a co nám mohou nabídnout, nebudeme čekat a vyrazíme na kávu a dezert někdy prostě jen tak… s kamarádkou nebo v sobotu dopoledne," vyzývá všechny Edita Dvorská, která zajišťovala propagaci a organizaci.

Cukrářské slavnosti vzešly z kampaně #lepší hora, kdy měli kutnohorští obyvatelé možnost zaslat své nápady na vylepšení svého města. Uskutečnily se díky podpoře společnosti Foxconn, Římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora a Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec. Organizátorem kampaně je platforma Lepší místo, spoluorganizátorem Cukrářských slavností a současně hlavním stanovištěm akce bylo České muzeum stříbra na Hrádku.

Čáslavská letecká základna. Ilustrační foto.
Letecká základna v Čáslavi se otevře veřejnosti