Na tahu jsou především představitelé STAN, od nichž budou chtít partneři z hnutí ANO slyšet odpověď na požadavek předložený při páteční schůzce. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) partnery ze STAN vyzvala k odchodu dvou krajských politiků: radních Martina Macháčka (s kompetencí v oblasti investic, majetku a veřejných zakázek), proti němuž už na posledním jednání krajských zastupitelů zaznívaly výhrady z řad opozice, a Věslava Michalika (dolnobřežanský starosta je současně krajským radním pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských fondů a rozvoje venkova). 

S jejich činností není hejtmanka spokojena – přičemž v pátek naznačila, že se v zastupitelském klubu ANO hovoří spíš o nečinnosti. Macháček podle slov hejtmanky nepochopil způsob, jakým má řídit odbor investic krajského úřadu, v případě Michalika zase uvedla, že se kompetencím, které převzal, nevěnuje dostatečně (přičemž k výtkám se dlouhodobě řadí především jarní aféra kolem přijímání žádostí o kotlíkové dotace). Obojí však odmítá lídr STAN Vít Rakušan, podle jehož slov všichni středočeští radní z řad Starostů pracují dobře a jsou za nimi vidět výsledky. Rozhodně si tedy nemyslí, že by dva muži z posádky měli jít přes palubu. Macháček při pátečním jednání koaliční rady za zavřenými dveřmi obhajoval své konkrétní kroky, Michalik nebyl přítomen.

Panorama Golf Resort. Stavba roku Středočeského kraje 2017.
Středočeskou stavbou roku se stal golfový areál

Od dítěte k politice

Rakušan nezastírá, že aktuální vývoj pro něho znamenal překvapení a přiměl ho zcela přehodnotit plány. Mimochodem – netýkaly se vrcholící kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny, ale byly ryze osobního rázu. „Chtěl jsem využít vymožeností našeho sociálního systému a být týden doma se svým čerstvě nerozeným dítětem,“ řekl Deníku muž, který je nejen statutárním náměstkem hejtmanky, ale také starostou Kolína. S tím, že nyní se samozřejmě přizpůsobí vývoji situace. Je nutné nahonem svolat vnitrostranická jednání k debatám o budoucnosti.

Prozatím je těžké odhadovat, jak se STAN postaví k požadavku koaličních partnerů, o němž Rakušan nezastírá, že přišel nečekaně. O věci teprve budou jednat stranické orgány. Schůzky k nynějšímu vývoji jsou ostatně svolány i v rámci ANO, kde se rovněž budou vyjasňovat stanoviska.

Napětí je tedy cítit – zatím však si však obě strany dávají záležet na tom, aby působily klidným dojmem a nikoli jako před rozvodem. Svědčí o tom vyjádření, že změna „koaličního půdorysu“ není na pořadu dne. Rakušan v pátek prohlásil, že pokud by k ní mělo dojít, nebude to z podnětu STAN. 

Volební lídr Realistů ve Středočeském kraji Antonín Fryč
Antonín Fryč: Podnikatelům se musí vyplatit platit daně u nás doma

Handrkování od čtvrtka

Že to ve středočeské koalici pořádně skřípe, vyšlo najevo ve čtvrtek. Tehdy se rozpoutaly diskuse kolem úniku informací do médií týkajících se dohadování kolem právě probíhajícího výběrového řízení na auditorskou firmu, jež má prověřit hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. O něm se kriticky vyjadřovalo několik zastupitelů. Ve čtvrtek se hejtmanka ohrazovala proti tomu, že si měl pustit pusu na špacír předseda finančního výboru Michal Pánek (ODS), a prohlásila, že vnitřní rozpory mezi občanskými demokraty nesmí brzdit činnost krajské rady.

Už ve čtvrtek také hejtmanka ukázala prstem na radního Macháčka ze STAN. Ten podle jejích slov výběr auditora brzdí. A výhrad přišlo víc. „Nejsem spokojená s jeho prací, kvůli které se významně zbrzdily také důležité investice. Už vůbec nechápu, jak se z jeho odboru mohly dostat ven informace o probíhajícím výběrovém řízení. Každý radní je odpovědný za svůj odbor – a toto se stávat nesmí,“ rozohnila se ve čtvrtek Jermanová.

Macháček na to reagoval, že obvinění jsou zcela nepravdivá. „Pokud si paní hejtmanka myslí, že pro ně existují důkazy, ať je předloží. To je v naší společnosti normální a slušné,“ prohlásil. Přidal se i Michalik v roli předsedy středočeské organizace STAN. „Všichni členové rady kraje za STAN pracují dobře. Koalice funguje a má řadu úspěchů,“ konstatoval. Místopředseda krajské organizace Rakušan ve čtvrtek doplnil, že jestliže máme před volbami, jeho tým vyjádření hejtmanky chápe spíš jako součást předvolebního boje.

Kněžická bioplynová stanice se má do budoucna rozšířit.
Cestou Kněžic chce jít evropská energetika

Židle prázdné nezůstaly

„Já kampaň nedělám,“ ohradila se v pátek Jermanová, z jejíchž kroků vyplynulo, že rozpory se nezrodily z předvolební podrážděnosti, ale jsou příznakem vážné koaliční krize. Tomu, že tentokrát nelze čekat plácání po ramenou na znamení toho, že různice jsou zažehnány a všichni v nejlepší shodě hodlají dál spolupracovat, nasvědčovala už atmosféra před tiskovou konferencí po jednání koaliční rady. Připraveny byly čtyři židle, jedna pro každého ze zástupců koaličních partnerů – nicméně kolovaly spekulace, že jednání na schůzce koaličních partnerů může přinést ledacos; mohlo by se prý stát i to, že nakonec všechny židle nebudou obsazeny.

Jen to zašumělo, když se po jednání objevila mezi novináři osamocená hejtmanka. „Kolegové jsou za mnou; loudají se,“ ujistila však, že i na ostatní židle se bude mít kdo posadit. Aspoň protentokrát. Pak byla řeč o tom, jak ANO volá po změně ve složení radních. Jermanová připustila, že hodně času během schůzky koaličních partnerů v pátek zabrala i debata o výběru auditora pro správu silnic. Cokoli bližšího však říci odmítla. Vyjadřovat se k probíhajícímu výběrovému řízení by prý bylo na hraně zákona, s čímž si nechce zahrávat.

Za týden se uvidí

O tom, zda nakonec někdo přijde o židli a zda se současná koaliční čtveřice bude i nadále nazývat partnery, se horečná jednání povedou v příštím týdnu. Do čtvrtka separátně – a v pátek dojde na střet výsledků debat v jednotlivých koaličních stranách.

Cyklozavírák nymburského pivovaru 2017.
OBRAZEM: Cyklisté uzavřeli sezonu společenskou jízdou