Jste ve službě u policie už nespočet let, a tak můžete hodnotit. Jak se na silnicích, ale také vůči vám policistům, chovají dnešní řidiči?

Především jednoznačně narůstá jejich agresivita. Někteří se ani nesnaží dodržovat zákony. Dříve jsme řešili jen samé, když to tak řeknu, „obyčejné" přestupky. Ale dnes se běžně vytlačují ze silnice, schválně takzvaně vybržďují. A vůči nám jsou také agresivnější. Snaží se dokonce policisty napadat. Zrovna nedávno se to stalo. Při šetření dopravní nehody byli naši kolegové napadeni. Ten útočník byl opilý. Tak to totiž v podobných případech většinou bývá, že jsou tihle agresoři opilí.

Jak podobné situace vy a vaši kolegové zvládáte?

Už jsou zvyklí, ale tenhle stav není určitě dobrý. Jsou ale i řidiči, kteří stále mají přirozený respekt, takže určitě nemůžeme házet všechny do jednoho pytle. Jsou stále ještě i slušní řidiči.

Máte v rakovnickém policejním autoparku Škodu Octavii s nejnovějším typem radaru i technickým vybavením. Je prý úžasně rychlá. Byli jste v poslední době nuceni někoho pronásledovat?

Každý den kolegové někoho musí pronásledovat. Jsou řidiči, kteří prostě na výzvu nezataví. Stává se to bohužel běžnou záležitostí. Snaží se ujet, ale nemají nárok. Tohle nové auto je extrémně rychlé.

Už jste se v něm také svezl?

Také. Je pěkné, ale nechávám ho kolegům, kteří jsou na jízdu v něm a jeho využití proškoleni.

Jsou tu podzimní měsíce. Nač si máme jako řidiči dávat pozor?

Změnit určitě styl jízdy. Silnice a se vlivem zvýšené vlhkosti a spadaného listí stávají kluzkými. Přicházejí mlhy a zanedlouho i první námrazy. Na podzim přibývá stejně jako na jaře nehod způsobených střetem se zvěří. Zvěř totiž v tuto dobu migruje za potravou, přičemž se se snižuje viditelnost, ať už z důvodu zkracování dne, či již zmíněné mlhy. Brzké stmívání také vyvolává únavu a ospalost, ztrácíme pozornost a schopnost soustředit se. Řada řidičů navíc mívá problémy s viděním za šera a zhoršených světelných podmínek. A nezapomeňte si určitě včas vyměnit pneumatiky.

Vím, že jste také zapálený cyklista. Co vás v tuto chvíli jako cyklistu nejvíce zlobí?

Hodně mě zlobí, že sice máme na Rakovnicku cyklostezky, ale nijak na sebe nenavazují. Vyjedete třeba z Rakovníka směrem na Olešnou a tím to končí.
Když třeba chcete do Kněževsi, tak vás to z cyklostezky vyhodí na nejfrekventovanější silnici, která vede přímo na karlovarku. To není nic příjemného, zvláště když se tudy vydá rodina s malými dětmi. Cyklostezky by podle mého mohly vytvořit takový okruh. Mělo by se třeba pokračovat z Olešné do Lišan, z Lišan na Lužnou, z Lužné třeba k Hamru a pak kolem Hamru k rakovnickému koupališti. Tomu říkám pěkný okruh. Ti, co cyklostezky vymýšlejí, by se mohli inspirovat třeba Lipnem, jak tam krásně na sebe navazují upravené cyklostezky.

A jaký je, podle vašeho názoru, jejich stav? Tedy myšleno těch na Rakovnicku…

Máte cyklostezky, že kdyby na jejich bídný stav člověk neupozornil, tak jsou zarostlé. Budete jezdit v metrových kopřivách. O některé z nich se nikdo vůbec nestará. Zlobí mě také, že když třeba lesáci těží stromy a poškodí při tom cyklostezku, tak už to nikdo nedá do původního stavu. Dám příklad třeba na těžbu v olešenském lese. Co mám nejnovější zkušenost, tak je tam cyklostezka samá kůra, bahno a nikdo se němá k tomu, aby to uklidil. Tak snad se to změní.

A silnice? Co říkáte na jejich stav?

Na kole jezdím většinou po silnicích třetí třídy. A právě ty jsou, bohužel, obzvláště v některých úsecích, v katastrofálním stavu. To rozhodně nepřispívá k bezpečnosti. Můžete pak po nich jet sebevíc opatrně a stejně se můžete dostat naprosto nevinně do hodně nebezpečné situace.

Čtěte také: Při dopravních nehodách zemřelo o prázdninách 126 lidí