Každá z nemocnic je zásobena z jiné transfúzní stanice. Zatímco v Čáslavi mají vlastní hematologicko-transfuzní oddělení, kutnohorská nemocnice jej má v nemocnici v Kolíně, pod kterou spadá. Dárcem může být každý zdravý člověk ve věku 18 až 60 let s tělesnou hmotností nad 50 kilogramů.

Přestože se nemocnice v Čáslavi řadí k těm menším, základnu transfúzní stanice tvoří tisíce dárců. Číslo se pohybuje okolo 3500 dobrovolných dárců a ročně je tam provedeno kolem 3000 odběrů.

„Je to dáno i tím, že se nám ta základna tak nějak přirozeně obnovuje. V rodině, kde chodí darovat rodiče, se dost často stává, že se pak stanou dárci také děti," uvedla vrchní sestra hematologicko-transfuzního oddělení Pavlína Kunášková.

Speciální odběry

Podle ní lze také zcela jasně určit, kdo mezi dárci převládá. Jsou to muži. „Jsou jich asi dvě třetiny z celkového počtu dárců. Je to ale dáno spíše konstitučně. Ženy například nemají tolik krvinek," doplnila Kunášková.

I když je dárců dostatek, zvou si v Čáslavi některé i na speciální odběry. Jedná se o ty dárce, kteří mají krevní skupinu RH-. Ta je někdy také nazývána „univerzální krví". „Jedná se o specifickou krevní skupinu, jejíž univerzálnost spočívá v tom, že se nekříží s krví příjemce," řekla Pavlína Kunášková.

Čáslavská transfúzní stanice je jedinou na Kutnohorsku. Nemocnici v Kutné Hoře zásobuje odběrné místo v Kolíně. I ta má nyní krve a jejích dárců dostatek.

Čtěte také: Hodnotu dárcovství znají v Hořovicích rekordmani i nováčci