Ještě na startu nikdo netušil, jak smutná událost se během závodu přihodí. Po několika minutách se pořadatelé dozvěděli, že v Pístech jeden ze závodníků zkolaboval. Přivolaní záchranáři mu ale už bohužel nemohli pomoci. Muž zemřel.

„Je to velmi smutná událost. Pán byl ročník 1949. Jeho kamarádi říkali, že už před startem byl velmi bledý," řekl jeden z hlavních organizátorů a nymburský policejní ředitel v jedné osobě Marek Jirouš, který také závodníkům sdělil, že vyhlášení výsledků bude pouze komorní formou, bez potlesku. Ten zazněl až po ukončení závěrečného ceremoniálu.

Všichni závodníci zemřelému členovi TJ Lokomotiva Nymburk věnovali minutový potlesk ve stoje. „Je to pro mne šok. Byla jsem s pánem na jaře ve Španělsku, kam jsme jeli 
s tělovýchovnou jednotou. Jeli jsme spolu v autě a hodně jsme si povídali. Nemohu se z toho vzpamatovat," uvedla jedna ze členek cyklistického oddílu.

Holohnát tour

Holohnát tour. To je název dvojzávodu o nejrychlejšího bikera Nymburska, na jehož uspořádání se letos poprvé dohodli organizátoři Všechlapské šlapky, její čtvrtý ročník se konal začátkem září, a Hořátevské roviny, která se uskutečnila v sobotu.

Během těchto dvou závodů zdolali borci na horských kolech přes 70 kilometrů krajinou Nymburska. Vítězem Všechlapské šlapky se stal Karel Bartoš z TJ Lokomotiva Nymburk, který v Hořátvi zvítězil v kategorii mužů do 50 let. Celkovým vítězem 7. ročníku Hořátevské roviny se stal Jakub Kavalír s časem 1:19:22:4. Celkové výsledky najdete ZDE.

Podle Marka Jirouše, hlavního pořadatele Všechlapské šlapky a jednoho z iniciátorů spojení obou závodů, se úroveň obou závodů viditelně zlepšuje.

„Hořátevští mají náskok tří let, ze začátku šlo 
o závod, který pořádalo několik nadšenců, nyní už jde o masovou záležitost. Ve Všechlapech to pořádá fotbalový klub a původně to měla být akce jako součást posvícení. Nyní už mám další nápady, jak závod příští rok zlepšit," uvedl Marek Jirouš.

Cyklisté a vyznavači hlavně horských kol se mohou těšit na příští rok, kdy se budou opět výsledky z obou závodů sčítat a vzejde z nich nejrychlejší biker okresu.

Čtěte také: Další šok pro belgickou cyklistiku, Myngheer podlehl infarktu