Nicméně, ve Vladislavském sále Pražského hradu usedl i laureát z Mladé Boleslavi - Jaroslav Povšík, šéf odborů Škoda Auto - který Medaili Za zásluhy I. stupně získal za dlouholeté činnosti v hospodářské oblasti.

Prezident Miloš Zeman vysvětlil, že odborovému předákovi mladoboleslavské automobilky ocenění náleží za to, že spolu s dalšími lidmi dokázal prosadit, že průměrná mzda v tomto podniku je 40 tisíc korun měsíčně. Nezapomněl však konstatovat, že v porovnání se sousedním Německem nejde o žádné terno. Za hranicemi je tato částka minimální mzdou.

„Baťa nikdy nenazýval své zaměstnance zaměstnanci, ale vždy spolupracovníky. A to je také důvod, proč jsem se rozhodl udělit státní vyznamenání i úspěšnému odborovému předákovi automobilky Škoda Auto," uvedl prezident Miloš Zeman.

Přínos sociálnímu dialogu

Na státní vyznamenání navrhl Jaroslava Povšíka předseda Senátu Milan Štěch za jeho přínos na sociálním dialogu po roce 1989. „Dodnes je předsedou odborů ve Škoda Auto Mladá Boleslav, kde odbory i jeho zásluhou mají velký vliv," konstatoval letos v dubnu Milan Štěch.

Jaroslav Povšík je ve městě automobilů pochopitelně známou osobností, a proto se Boleslavský deník zeptal nejen politiků, ale také divadelníků Mladoboleslavska, co si o jeho vyznamenání myslí a jestli si ho doopravdy zasloužil. 

Miloslav Masopust, Bakov nad Jizerou, ochotník:
Pan Povšík jistě odvádí práci ve svém oboru, ale to i já, vy, Zdeňka Prskavcová a mnozí další. V mé mysli je medaile za zásluhy o stát vrchol něčího snažení o blaho státu, jeho občanů. Myslím, že stejně jako pan Povšík si medaili za zásluhy o stát zaslouží i Zdeňka Prskavcová, a tím si nedovoluji dehonestovat práci pana Povšíka ani paní Prskavcové. Myslím, že se pan Povšík stal obětí tzv. zlidověni státních vyznamenání, která již ztrácí tu uctívanou společenskou hodnotu.

Eva Pešková, ředitelka společnosti For senior MB:
Samozřejmě jsme s manželem jako každý rok průběh slavnostního předáváním státních vyznamenání sledovali. Vyznamenání pana Jaroslav Povšíka má pro mě několik rozměrů. Lokálně patriotický. Je to mladoboleslavský občan a je to pocta i pro město, firmu Škoda Auto a.s. a její zaměstnance. Předání ve mně vzbudilo právě proto pocit hrdosti na Boleslaváky. A také rozměr osobní. Pana Jaroslav Povšíka znám mnoho let a vždy pomohl nezištně při podpoře charitativních akcí a neziskovým organizacím. Významně a pozitivně se například podílel na schůdném projednání prodeje Domu kultury městu Mladá Boleslav. Zkrátka, mám z toho radost.

Petr Martinec, šéf benáteckých badmintonistů: 
Osobně pana Povšíka neznám, takže těžko hodnotit jeho zásluhy.

Pavel Kverek, ornitolog:
Letošní udílení ocenění na Pražském hradě považuji celé za velikou nepovedenost. V divné situaci se ocitl třeba pan režisér Jan Kačer, kterého si vážím, odboroví předáci tam nespadají.

Jaroslav PovšíkNarodil se 15. února 1955 a absolvoval chemickou průmyslovku 
v Mostě. Do mladoboleslavské automobilky nastoupil 
v roce 1977. Ve firmě zastával různé pozice v oblasti logistiky a sociálních služeb. V roce 1989 se stal členem Odborářského svazu Kovo, jehož je od ledna roku 1998 předsedou. Mimo jiné je také členem sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů a působí v předsednictvu světové rady zástupců zaměstnanců koncernu Volkswagen. V roce 1993 byl zvolen členem dozorčí rady Škoda Auto.

Čtěte také: Zeman vyznamenal 30 osobností, šest ocenil Řádem bílého lva