Například v případě vytápění plynem se jedná i o několik tisíc korun za rok.

Proč v Středočeském kraji, kde jsou průměrné platy daleko nižší než v Praze, stojí plyn výrazně více? Vysvětlení je překvapivě jednoduché.

Území České republiky se dělí do tří distribučních oblastí. V každé neochvějně vládne jeden dominantní dodavatel. Právě jeho obchodní politika rozhoduje o tom, kolik za plyn zaplatíte. Za dominantního dodavatele se označuje společnost, u které je k odběru přihlášena většina domácností a firem.

V případě Středočeského kraje je oním lídrem společnost RWE, která tradičně patří mezi ty dražší. Finální cenu ovlivňují ještě poplatky regulované státem. Ty však tvoří zhruba 14 až 22 procent z celkové faktury.

Útěk od dominantních dodavatelů

Narůstající výdaje za energie nutí odběratele hledat cesty jak ušetřit. Řadě z nich došla trpělivost a rozhodli se změnit svého dodavatele. Menší společnosti ví, co na zákazníky platí. Lákají nové klienty především nízkou cenou. Jen během roku 2013 využilo zuřícího konkurenčního boje 297 281 lidí. Před dvěma lety to bylo téměř 350 tisíc podniků a domácností.

Kolik lze změnou dodavatele uspořit? Z porovnání ceníků jednotlivých společností je patrné, že se může jednat o tisíce. Například rodina, která žije v rodinném domě a plynem topí, ohřívá vodu a vaří na něm, uspoří odchodem od dominantního dodavatele zhruba 6000 korun za rok. Záleží na celkové spotřebě. Pokud na plynu pouze vaříte, tak se úspora pohybuje v řádech stovek.

Příklad úspory ve Středočeském kraji.

Na co si dát pozor

Jestli jste se rozhodli hledat levnějšího dodavatele, měli byste zohledňovat i jiné faktory než pouze cenu. Některé společnosti se snaží upoutat své klienty na dlouhé roky dopředu. Přičemž slibovaná exkluzivní cena platí například pouze rok. Vyvázat se z několikaleté nevýhodné smlouvy je pak velmi obtížné a drahé.

Pozornost věnujte také kvalitě zákaznického servisu. Někteří dodavatelé nemají žádné kamenné pobočky. Veškerá komunikace probíhá pouze pomocí telefonu nebo emailu. Což ne každému vyhovuje.

Nejlevnější dodavatel

V Středočeském kraji nabízí plyn celá řada společností. Jak si vybrat tu nejvýhodnější? Vyzkoušejte novou službu našich novin. Porovnání dodavatelů najdete na internetové stránce www.denik.cz v rubrice finance.