VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obliba fastfoodů v Čechách roste

Kolínsko - V uplynulých pěti letech jsme každý rok utratili za obědové menu ve fastfoodech více stravenek. Fastfoody nyní vyhledáváme o 20 procent častěji, než tomu bylo v roce 2010. Vyplývá to z údajů společnosti Chèque Déjeuner, jejíž stravenky využívá téměř jedna čtvrtina zaměstnanců v České republice.

21.10.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Vít Černý

Tato společnost zveřejnila své údaje za posledních pět let, které potvrzují rostoucí trend využívání fastfoodů k obědovému menu.

Kvalitní jídlo spolu se změnou prostředí během polední pauzy má přímý vliv na náš odpolední pracovní výkon. I toho si jsou v provozovnách rychlého občerstvení vědomi. Proto se snaží do svých nabídek zařazovat stále častěji varianty zdravějších zeleninových salátů či svá menu sezónně mění a rozšiřují své menu. A Češi na to slyší, protože za posledních pět let zvýšili návštěvu rychlých občerstvení v době polední pauzy o 20,38 procenta.

Mezi klasickými fastfoodovými řetězci typu McDonald's, Burger King nebo KFC si své místo budují nové provozovny zaměřené na například prodej baget (Bageterie Boulevard, sendvičový řetězec Subway) či provozovny podávající jen polévkové nebo salátové menu. Výrazný nárůst zaznamenaly také Mangaloo freshbary.

A jak vyplývá ze statistických dat za posledních pět let, obliba těchto rychloobědových provozoven mezi uživateli stravenek Chèque Déjeuner roste. „Objem přijatých stravenek ve fastfoodech každoročně roste o několik procent. Za uplynulých pět let je to navýšení o téměř 20 procent." říká Jiří Kráčmar, generální ředitel společnosti Chèque Déjeuner.

Optimální hodnota stravenky je 101 korun

Stravenkami platí lidé v celé republice. V poledne je v restauracích využívá přibližně 54 procent lidí. V současné době v ČR dostává příspěvek na stravování ve formě stravenky přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Optimální hodnota stravenky z hlediska daňového řešení letos vzrostla na 101 korun.

Zaměstnavatelé obvykle hradí část odpovídající 55 procentům celkové hodnoty stravenky, přičemž daňově uznatelný náklad je až do výše 70 procent sazby stravného na služební cestě. Zaměstnanci pak doplácejí její zbývající část.

Zaměstnavatelé, kteří svým zaměstnancům na stravování přispívají formou stravenky, navyšují každým rokem její hodnotu o několik korun. „V letošním roce byla cena průměrná hodnota stravenky zaměstnavateli u nás navýšena v průměru o tři koruny na 71 korun. Oproti roku 2013 tak došlo k nárůstu její hodnoty o více než čtyři procenta," dodal Jiří Kráčmar.

Autor: Redakce

21.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Dopravní nehoda u Jestřabí Lhoty

U Jestřabí Lhoty se srazila dodávka s osobákem

Dopravní nehoda auta pošťáků mezi Děčínem a Hřenskem.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Zámek Radim zve i do černé kuchyně

Radim - Zámek Radim na Kolínsku je renesanční památkou, která sloužila jako sídlo střední šlechty. Zámek se pyšní ojedinělou architekturou saské renesance, která se dochovala v původním stavu.

Kandidátní listina bez žen? Ve středních Čechách mohou voliči najít jedinou

Střední Čechy – O křesla v Poslanecké sněmovně se ve Středočeském kraji celkem – na všech 26 kandidátních listinách, které nyní voliči nacházejí ve svých poštovních stránkách – uchází 754 kandidátů, jejichž průměrný věk dosahuje 46,4 roku. Z nich je 210 žen (tedy 27,85 procenta). V jejich případě činí průměrný věk 47,1 roku.

Přednáška Ladislava Jouzy se bude zabývat osobností Štěpána Andrýska

Kolín – Osobností inženýra Štěpána Andrýska, který byl dlouholetým zájemcem o problematiku bitvy u Kolína, tereziánskou dobu a další historická témata, se bude zabývat přednáška Regionálního muzea v Kolíně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení