„Nejvíce žádostí (48) spadá do prioritní oblasti pro živé Kolínsko, kam patří projekty oživování veřejného prostoru, sportovního a kulturního vyžití v regionu. Třiadvacet žádostí zlepšuje bezpečnost a zdraví obyvatel Kolínska a 18 projektů se věnuje ochraně životního prostředí. Když sečteme, o kolik neziskovky žádají, dostáváme se na 28 milionů korun," upřesnil mluvčí automobilky TPCA Radek Kňava.

„Nyní pročítáme projekty, obvoláváme neziskovky a obce u projektů, kde nám není vše jasné, a projekty hodnotíme. Stejně jako v minulých letech ty nejlepší podpoříme čtyřmi miliony korun," dodal Radek Kňava.

Rozhodování to podle jeho slov nebude lehké a po dobrých zkušenostech z minulých let hodlá letos automobilka do rozhodování ještě více vtáhnout veřejnost.

Proto v těchto dnech automobilka připravujeme internetové hlasování o jednotlivých projektech. Dostupné bude od 23. února. Na základě názoru hlasujících a hodnotící komise grantového programu vznikne finální výčet projektů, které budou podpořeny.

Kvalita projektů je podle Radka Kňavy různá.

„Je nám líto, že možnosti předchozí konzultace využila ani ne polovina žadatelů. Ostatní si s vyplněním žádosti poradili bez pomoci administrátora. Bohužel u některých projektů tak chybí z našeho pohledu podstatné informace a projekty pak lze jen velmi obtížně hodnotit. Zaznamenali jsme také několik přání, abychom obnovili seminář pro žadatele v období před otevřením dalšího kola grantového programu. Proto jeho uspořádání na podzim letošního roku velmi zvažujeme," uvedl Radek Kňava.

V předchozím ročníku grantového programu uspělo 12 žadatelů. Podpory se dočkalo například využití bioplynu v Kněžicích, vybudování ekologického centra v chráněné ptačí oblasti, záchrana vzrostlých stromů na kouřimském náměstí, stezka štítarským údolím, zpomalovací semafor v Nové Vsi I, dobudování cyklostezky přes obce Ovčáry a Volárna, výstavba zastávek v obcích MAS Zálabí, dopravní prvky pro zklidnění dopravy v Polepech nebo třeba Lepší místo Kolín na zřízení systému upozorňování na problémy ve městě.

Tentokrát při desátém ročníku grantového programu jej automobilka poprvé vyhlásila koncem roku, konkrétně v listopadu. Podobné načasování by TPCA podle koordinátorky grantového programu Moniky Koťarové chtěla držet i v dalších letech.