Pódiové umístění ze špičkové světové akce v cyklokrosu sice zůstává pro rodáka z krkonošské obce Roprachtice zatím jen vysněnou metou. Ale ani první příčka za světovou desítkou nebyla v závodě s řadou defektů a technických potíží k zahození. Těžká trať jako by mu naopak seděla.

„Jsem spokojený, jenom škoda těch deseti přede mnou," hlásil druhý nejlepší Čech v závodě hned po úřadujícím mistrovi republiky Borošovi (7. místo). „Jel jsem absolutně v klidu, protože jsme se o tom bavili, že bude asi dost defektů. Proto jsem se snažil jet stále stejně, svoji stopu a odpočíval jsem, kde jsem to měl přečtený. Jel jsem čistě a bez problémů a těžil jsem z techniky," popsal šestadvacetiletý Nesvadba svou pouť závodem, jehož vítězem se stal o tři roky mladší Belgičan Van Aert.

V lucemburském bahně se pro člena Expres CZ-Scott Teamu Kolín stala nejnáročnější pasáží závěrečná tři kola, ve kterých už pociťoval křeče. „Musel jsem zvolnit, protože jsem to po startu trochu přepálil. Ale vydržel jsem to až do cíle a jsem fakt nadšený," přesvědčoval.

Výsledek ocenil také reprezentační kouč Petr Dlask: „Jsem maximálně spokojený. Čtyři Češi do šestadvaceti, to je to, co potřebujeme," chválil vedle dvou zmíněných také Hekeleho (22.) a Paprstku (26.), týmového parťáka Nesvadby. Ten se k cyklokrosu vrátil před startem právě končící sezony. V předcházejících třech letech upřednostňoval závody horských kol. Důležitou roli v jeho rozhodování sehrál i fakt, že se nekvalifikoval na olympiádu do Brazílie a měl dostatek času na přípravu.

Cyklokrosovou sezonu celkově může hodnotit jako úspěšnou. V Českém poháru obsadil za Paprstkou druhé místo. Oprávněnost nominace do pětičlenné reprezentace „eliťáků" pak potvrdil třetím místem na lednovém mistrovství republiky v Hlinsku. V osmidílném světovém poháru bral 42. příčku.