Vrcholný žákovský podnik ale výrazně poznamenala nepřízeň počasí a značnou část programu provázel místy i silný déšť, v neděli doprovázený i citelným chladem. Kolínským závodníkům se však navzdory počasí až neskutečně dařilo.

V obrovské konkurenci téměř šesti stovek závodníků ze 117 klubů dosáhli atleti v modrobílých dresech výsledku, jaký kolínská atletika v historii nepamatuje! Se ziskem 10 medailí se stali co do počtu cenných kovů nejúspěšnějším oddílem, což se kolínským atletům ještě na republikovém šampionátu žádné kategorie nikdy nepodařilo. O jednu medaili zpět zůstali žáci Sokola Opava a sedm umístění na stupních vítězů vybojovala Atletika Jižní Město.

Kolínské žně začala hned první disciplína sobotního pořadu, kterou byl hod kladivem žáků. Dominik Král a Karel Hanuš potvrdili tabulkové postavení a rozdali si to spolu o titul. Úspěšnější byl svěřenec trenéra Tomáše Prajsnera Dominik Král, který zvítězil vynikajícím hodem dlouhým 56,80 m, stříbrný Karel Hanuš, vedený Petrem Sklenářem, poslal kladivo do vzdálenosti 51,58 m, a oba si tak zároveň řekli o nominaci na mezistátní utkání ČR – Slovensko – Chorvatsko – Slovinsko – Maďarsko. Třetí kolínský kladivář Jan Jareš skončil třináctý (31,42). Hned po skončení této soutěže zahájil chlapecký skok o tyči, kde k favoritům patřil Jakub Vítek. Ten svedl obrovskou bitvu o vítězství s chrudimským Niščákem, během níž posunul svůj osobní rekord na 410 cm a nakonec se při stejném výkonu stal díky lepšímu zápisu druhým kolínským mistrem republiky! Jiří Šámal překonal 260 cm a skončil čtrnáctý. V závodu na 100 m překážek obsadil Tomáš Konvalina za čas 14,95 s 20. příčku.

O co nejlepší umístění se v závodě výškařek popraly teprve mladší žákyně Natálie Olivová a také Denisa Pešová. Obě v dramatické soutěži zdolaly 162 cm a obsadily 6. a 7. místo, když na bronz bylo třeba skočit o 3 cm výše. To Dominik Král potvrdil, že má svůj den. Po zisku titulu v hodu kladivem nastoupil ke své druhé disciplíně – hodu diskem. A skvělým posledním pokusem dlouhým 44,65 m dokázal o pouhých 6 cm vybojovat svou druhou medaili – tentokrát bronzovou!

Mezitím se v rozbězích na 60 metrů představili mezi nejrychlejší českou čtyřiadvacítkou chlapců i dívek hned čtyři Kolíňáci a znovu si vedli výborně. Dominik Holub vyhrál svůj rozběh za 7,27 s a spolu s ním si finálovou osmičku vybojoval i Jakub Fiala, jenž postoupil časem 7,36 s. Těsně finále uniklo Marku Řehákovi, který za 7,47 s obsadil první nepostupové místo. Naopak Tereza Čermochová se při svém prvním startu na šampionátu z postupu radovala po výkonu 7,99 s. Ve finálových závodech nejprve Tereza doběhla osmá časem 8,07 s a ve finále nejrychlejších Čechů pak svěřenec Martina Radikovského Dominik Holub vybojoval pro Kolín už pátou medaili, když cílovou čáru proťal v čase 7,17 s a o pět setin prohrál pouze s vítězným třebíčským Dvorským. Škoda, že pro bolest nohy nemohl nastoupit k finále Jakub Fiala, který se raději šetřil na štafetový start.

Další finálová účast se zrodila v rozbězích na 800 m, kde Tadeáš Krakuvčík sice doběhl až na třetím nepostupovém místě, ale do finále ho posunul nejrychlejší čas ze zbývajících závodníků ze všech tří rozběhů 2:06,12 min. Poté už začal jablonecký stadión bičovat déšť, který všem, především v technických disciplínách, hodně ztížil podmínky. V rozbězích na 300 m se představila hned trojice kolínských žáků. Nejlépe si vedl Filip Šmahel, který se do nedělního finále protáhl z osmé příčky za čas 38,52 s, kterým o 3 setinky odsunul na první nepostupové místo Tadeáše Krakuvčíka. Marek Řehák výkonem 39,16 s skončil sedmnáctý.

To se už ve vodou zatopeném kruhu rozběhla soutěž diskařek, která přinesla už šestou kolínskou medailovou radost. Svěřenkyně Tomáše Prajsnera Sára Blehová se výborně dokázala poprat s těžkými podmínkami a poslední pokus dlouhý 36,25 cm znamenal stříbrnou medaili i nominaci na „mezistátko"! I druhá kolínská zástupkyně v této soutěži Barbora Houžvičková dokázala postoupit do finále, kde obsadila 7. místo výkonem 29,77 m.

Skvělou tečku za sobotním programem pak udělala štafeta na 4x60 m ve složení Marek Řehák, Tadeáš Krakuvčík, Jakub Fiala a Dominik Holub. V nevýhodné první dráze kolínský finišman proletěl kolem do té doby vedoucího kvarteta pražské Slavie a cílem proběhli svěřenci Antonína Morávka a Martina Radikovského v čase nového českého rekordu 27,16 s! Druhá štafeta Šámal, Konvalina, Šmahel, Pavlas do cíle nedoběhla. Dívčí čtveřice Šlehubrová, Novotná, Sombergová, Čermochová skončila desátá (31,26) a Pavlíková, Olivová, Šafránková, Znamínková osmnáctá (32,92).

Do druhého soutěžního dne vstoupily na deštěm smáčeném stadiónu jako první kladivářky s další kolínskou medailovou šancí. Barbora Houžvičková se v prvních pokusech ujala vedení, ale v páté sérii ji přehodila kladenská Matoušková. V posledním pokusu ještě svěřenkyně Jiřího Tučka zaútočila na zlato, ale nestačil jí ani osobní a kolínský rekord 44,33 m, a vybojovala tak stříbrnou medaili. Druhá kolínská zástupkyně Karolína Vosecká obsadila 16. místo výkonem 29,74 m.

V rozběhu na 200 m překážek se představil Vojtěch Höfner, kterému čas 29,46 s přinesl 17. místo. Lépe se dařilo Marku Řehákovi v rozběhu na 150 m, z nějž po druhém místě postoupil do finále výkonem 17,62 m. V následujícím programu startovala postupně ve svých finále trojice kolínských závodníků. V běhu na 800 m doběhl Tadeáš Krakuvčík za 2:06,32 m, v běhu na 300 m skončil Filip Šmahel osmý v čase 38,83 s a nejlépe si vedl Marek Řehák, který na 150 m doběhl čtvrtý za 17,65 s a vybojoval tak „bramborovou" medaili, která se na šampionátu opravdu předávala ve formě sladkého zákusku. Následně v běhu na 3000 metrů doběhl Roman Pazdera v čase 10:01,84 min. na 11. místě.

Poslední dvě disciplíny s kolínskou účastí opět přinesly medaile. Ve skoku dalekém svedl Dominik Holub, trénovaný Martinem Radikovským a Jiřím Robovským, velkou bitvu o vítězství s budějovickým Kratochvílem a ostravským Vaňkem a vyšel z ní po skoku dlouhém 652 cm se stříbrnou medailí. Kvalitu kolínských dálkařů podtrhl 6. místem i Jakub Vítek (587). Desátou kolínskou medaili pak v závěrečné štafetě na 4x300 m získala čtveřice Filip Šmahel, Tadeáš Krakuvčík, Marek Řehák a Dominik Holub, která v čase 2:33,41 podlehla pouze vítězné Slavii Praha. Dívčí kvarteta Olivová, Škopková, Šafránková, Šlehubrová (3:05,21) a Pavlíková, Havlová, Znamínková, Sombergová (3:05,69) doběhla na 21. a 22. místě.

Nejúspěšnější šampionát v historii kolínské atletiky tedy přinesl tři tituly mistrů ČR, šest stříbrných a jednu bronzovou medaili, to vše doplněné dalšími osmi umístěními ve finálové osmičce. Šestice Dominik Král, Karel Hanuš, Jakub Vítek, Dominik Holub, Barbora Houžvičková a Sára Blehová pak byla nominována do reprezentačního týmu České republiky na mezistátní utkání do 15 let, které se uskuteční 24. září v Trnavě.

(Jiří Tuček)