Vítěz mužského šampionátu Ondřej Velička zvládl v běhu na 24 hodin vzdálenost 225 a půl kilometru. Jeho přítelkyně, pro změnu vítězka ženského mistrovství Kateřina Kašparová, na tom nebyla o mnoho hůř – uběhla přesně 202,92 kilometru!


To je pár!

„Já ale chtěla dokončit ten třetí kilometr! Jenže už to byl boj o přežití,“ usmála se jednatřicetiletá běžkyně z Velké Bukové na Rakovnicku, která však drtivou část života prožila v Kladně, a i proto se cítila v lesem pokrytém okolí areálu Sletiště úžasně. „Z toho místa jsem doslova čerpala energii. Od poledne tam seděli nějací lidé v hospůdce a pořád mi fandili. Odešli až večer a ráno tam byli znovu a zase křičeli. To vás prostě nabíjí,“ vypráví běžkyně Maraton klubu Kladno, jemuž také složila velký hold za to, jak se o závodníky postaral. „Support team vedený Zdeňkem Kučerou byl báječný. Potřebujete bundu, máte ji. Potřebujete kšiltovku, hned je na vaší hlavě. U tohoto sportu si celkově srovnáte hodnoty. Hlavně rychle přijdete na to, že soupeři jsou vlastně vaši kamarádi. Ultra prostě spojuje. A my s Ondrou jsme toho důkazem.“

Dům v Helsinské ulici v Kladně, kde se vše odehrálo.
Záhadná smrt policisty v Kladně. Nejspíše spáchal sebevraždu


Kašparová přitom šla teprve svůj třetí ultra závod (všechny vyhrála), ale tenhle byl bezesporu nejtěžší. Chcete recept, jak ho zvládnout?


Určitě začněte tréninkem, běh musíte milovat jako Kačka. Jenže s tím nevystačíte. Základem je hlava, ona musí být nastavena tak, že veškeré útrapy zvládnete. Dále musíte prakticky pořád jíst a pít a nikoliv chléb s vodou. „Pokud dostanete na trati hlad nebo žízeň, končíte, tělo už si neporadí. A vodu opravdu ne, tu lijeme jen na sebe. Poučka praví: vodu na sebe, iontové nápoje do sebe,“ praví pětatadevadesáti procentní poživatelka rostlinné stravy.

Ta za 24 hodin závodu stavěla jen minimálně. Kromě jídla a pití už vlastně jen na toaletu, zatímco jiní občas pauzu udělají, nechají se namasírovat či chvíli spí. „Mě zpomalil až ke konci kotník, začal otékat. A pak už mi bylo ouvej. Jenže už jsem byla rozhodnutá, že vyhraju. Navíc mi pomohl přítel Ondra, který mi při setkání na trati řekl, že toho má dost, ale už prožil tolik bolesti, že teď už to prostě nevzdá. Tohle slyšet a hlavně ho vidět na trati, nakopne vás to,“ tvrdí žena, která je rázem nejlepší českou ultra běžkyní a vysloužila si právo vydat se za dva roky do Rakouska na mistrovství světa spolu s Ondrou.

Jaromír Jágr
Jágr se vrátil a kouká dopředu. K Floridě se vracet nechce


Vyhrají i tam? „To nevíme, ale určitě tam budeme oba závodit a vydáme ze sebe to nejlepší,“ zakončila odhodlaně Katka Kašparová. Mimochodem s Ondřejem Veličkou se dostala domů až tři hodiny po závodech a vyhlášení. Chvíli se vyspali, najedli, pak ještě chvíli spali a…druhý den se šli oba na chvilku proběhnout.