Jako první se představila ve třetím rozběhu na 800 metrů Renata Vocásková. V dramatickém finiši uhájila jako žena se čtvrtým letošním nejlepším časem postavení favoritky na postup a časem 2:12,57 min. postoupila z druhého místa. O vyrovnanosti této disciplíny svědčí fakt, že všech osm finalistek se v rozbězích vešlo do rozmezí méně než jedné vteřiny.

Čtěte také: Nejlepší sportovec kraje: nominace je v plném proudu

DALECKÝ SI VYSKÁKAL BRONZOVOU MEDAILI

Jako další vstoupil do soutěže ve výškařském sektoru Matyáš Dalecký, a to úspěšným pokusem na výšce 206 cm, po níž už v závodě zůstávala jen šestice nejlepších. Následující postupnou výšku 210 cm zdolal Matyáš na podruhé, zatímco suverén české výšky posledního desetiletí Jaroslav Bába a vedoucí muž letošních českých tabulek Martin Heindl tuto výšku vynechali a ostatní tři skokani už závod opustili. S 214 cm si na rozdíl od obou svých soupeřů Matyáš Dalecký už neporadil, a tak za výkon 210 cm bral bronzovou medaili, první kolínskou na tomto mistrovství.

Výbornou rychlostní formu ukázala v rozběhu na 60 metrů Helena Jiranová. V prvním z rozběhů skončila i přes výrazné zaspání na startu na třetím místě v novém kolínském historickém rekordu 7,61 s, a ačkoli podle letošních časů nepatřila mezi kandidátky na finálový start, nakonec jí tento čas o tisícinky sekundy na postup stačil.

Dvojice mladých sprinterů ze skupiny Antonína Morávka se představila v rozbězích mužů na 60 metrů. Ve druhém z nich startoval překvapivý účastník šampionátu, teprve dorostenec Stanislav Jíra. Při svém prvním startu mezi muži se vůbec neztratil, obsadil za 7,09 s čtvrtou příčku a celkově z toho bylo 11. místo mezi nejrychlejšími českými sprintery. Ve třetím rozběhu si pak z druhé pozice hladce zajistil šestým nejrychlejším časem 6,84 s postup do finále Štěpán Hampl.

Čtěte také: Start Pečecké desítky - memoriálu Jardy Kvačka se blíží

JIRANOVÁ OPĚT MĚNILA TABULKY

Helena Jiranová přepisovala kolínské historické tabulky i v rozběhu na 60 metrů překážek. Z toho prvního po druhém místu a výborném času 8,57 s postoupila přímo celkově šestým nejrychlejším výkonem.

Finálová vystoupení kolínských sprinterů načala na hladké šedesátce Helena Jiranová. Byla o čtyři setiny pomalejší než v rozběhu a obsadila osmé místo. Na stejné trati se potom předvedl opět ve výborném světle sedmnáctiletý Štěpán Hampl. Ten se oproti rozběhu o dvě setiny vylepšil a 6,82 s znamenalo v souboji s českou mužskou špičkou pátou příčku. Sobotní kolínskou účast pak zakončila ve finále na 60 metrů překážek opět Helena Jiranová, která ve vyrovnaném doběhu obsadila v čase 8,59 s šesté místo.

PRVNÍ DISCIPLÍNA A HNED ZLATO

Hned úvodní disciplína nedělního programu přinesla kolínským barvám obrovský úspěch. Trojskokanka Šárka Buranská sice v úvodu soutěže zabrnkala sobě i všem svým příznivcům na nervy, když první dva pokusy přešlápla, ale na potřetí doletěla až na 12,58 m a ačkoli v dalším průběhu závodu na ni soupeřky zle dotíraly, nakonec těsně uhájila mistrovský titul a je tak ve 117leté historii klubu po Renatě Hoppové, Kateřině Šafránkové a Heleně Jiranové teprve čtvrtou ženou, která se stala mistryní republiky!

„Závod byl hodně ovlivněný zraněním z předchozího týdne, kdy jsem při třetím pokusu dostala křeč do stehna, a nemohla dále pokračovat. Sono sice neukázalo žádnou trhlinu ve svalu, ale dalších pár dní jsem nemohla ani pořádně chodit. Na republice jsem tedy nastupovala s myšlenkou, že se možná ani nedokáži rozběhnout. Snažila jsem se tedy rozbíhat velmi opatrně a pomalu, protože mě stehno začalo okamžitě tahat. Takže výkon byl mizerný, neočekávala jsem že bude stačit na vítěství," řekla vítězná Šárka Buranská.

Další zastoupení měla kolínská atletika v soutěži tyčkařek. Zuzana Pražáková zdolala až napotřetí svůj základ 361 cm, pak byla napoprvé úspěšná na 381 cm, ale o 20 cm výš se jí už nezadařilo, a to znamenalo 7. místo.

Do pětičlenného finále se poté v běhu na 200 metrů nepodařilo proniknout Heleně Jiranové, která sice ve čtvrtém rozběhu předvedla svůj letos druhý nejlepší čas 24,43 s, ale s ním obsadila rovněž 7. místo.

Svůj křest ohněm mezi nejlepšími českými ženami si ve výškařském sektoru prožila Denisa Pešová, která ještě před dvěma měsíci startovala v kategorii žákyň. Základní výšku 161 cm sice zdolala až na potřetí, ale na 166 cm uspěla hned na poprvé, a to znamenalo v konečném účtování i pro Denisu 7. příčku.

Čtěte také: Štěpán Hampl vyrovnal kolínský rekord v běhu na 60 m

O MEDAILI PŘIŠLA 30 M PŘED CÍLEM

Posledním kolínským želízkem v ohni byla ve finále na 800 metrů Renata Vocásková. Ta od začátku závodu neakceptovala ostré tempo první dvojice, které vyústilo ve splněný limit pro mistrovství Evropy vítězky Kateřiny Hálové, a soustředila se na boj o bronz. Při náběhu do poslední dvoustovky se na třetí příčku posunula, ale o svou případnou první medaili mezi ženami přišla 30 metrů před cílem a doběhla čtvrtá za 2:10,43 min.

Kolínská výprava tak dosáhla na letošním šampionátu výborného výsledku, když si odvezla zásluhou Šárky Buranské zlato, díky Matyáši Daleckému bronz a Renata Vocásková, Štěpán Hampl, Helena Jiranová, Denisa Pešová a Zuzana Pražáková přidali sedm umístění v ceněné první osmičce.

(Jiří Tuček)