Kategorie C1 zaručovala slušnou konkurenci a na začátku sezony dobré poměření sil s mezinárodní konkurencí.  Směr Istrie tak vyrazila čtveřice Filip Eberl, Tomáš Paprstka, Tomáš Bohata a Vendula Kuntová.

„Okruh byl hodně kamenitý a náchylný na defekty. Motal se kolem moře a v přilehlém lesíku, bez velkého převýšení, ale se zajímavými technickými pasážemi," popisuje Ondřej Kalaš, jenž závodníky doprovázel.

Nejlépe si vedl Filip Eberl, který byl od začátku vpředu, ve druhém kole ale chytil defekt a výrazně se propadl. „Vyřadilo ho to z boje o bednu, protože jel výborně a po výměně se dokázal propracovat až na čtvrté místo," přiblížil průběh Ondřej Kalaš.

Vítězství si odvezl polský Marek Konwa, druhý skončil Karl Markt z Rakouska. Do desítky se dobrou jízdou vešel i Tomáš Paprstka (9. místo), na UCI body nedosáhl Tomáš Bohata. Startoval ze zadních pozic, z více jak šedesátičlenného pole skončil na 21. místě.

Spokojená se závodem ale může být Vendula Kuntová, která mezi ženskou elitou obsadila šesté místo. „Na startu měla problémy s řetězem, takže vyjela téměř poslední. Podařilo se jí ale dostat dopředu a nakonec je z toho solidní umístění," uzavřel Kalaš.