Tento třiatřicetiletý kolínský rodák má v plánu nejen pokořením vrcholu vysokého 8163 metrů si splnit svůj sen o zdolání osmitisícovky, ale také zdolat zpáteční cestu z vrcholu na lyžích!

Petr Kejklíček není ve velehorách žádným nováčkem, kromě spousty dalších má za sebou výstupy na nepálskou sedmitisícovku Baruntse (7162) či v Pamíru na Pik Lenina (7134), v Evropě pak dvakrát zdolal Mont Blanc i Matterhorn, různými cestami Glossglockner a má na svém kontě i obtížné prvovýstupy.

Výprava, jejímž členem je mimo jiné i trenér české biatlonové reprezentace Marek Lejsek, po příletu do Káthmandú nejprve podstoupila tuhý boj s nepálskou byrokracií, aby se jednak dostala k části svého vybavení, které cestovalo s předstihem, jednak aby vyřídila řadu povolení a záležitostí, z nichž některé je docela zaskočily. Finanční rezervy jim například výrazně ztenčila vratná kauce na případné použití vrtulníku v případě úmrtí! Nakonec je vše zařízeno, zásoby doplněny a nosiči najati, a tak ráno 4. září je dnem nakládání všeho potřebného na záda nosičů.

Každý ze 24 šerpů nese na zádech 50-80 kg, a to cesta do základního tábora není rozhodně žádnou procházkou růžovým sadem. Expedice se musela rozloučit s vidinou jednodušší východní cesty, neboť dubnové zemětřesení, které málem celou výpravu zhatilo, zničilo několik visutých mostů, které prozatím nejsou nahrazeny. A tak se nosiči včetně ženy, která kromě nákladu na svých zádech s sebou nese na prsou i své miminko (!) spolu s horolezci vydávají delší západní cestou, kde musí ještě dříve, než dosáhnou základního tábora, přejít sedlo Larkya La ve výši 5100 metrů.

Poslední zprávy od členů výpravy říkají, že po celý 
106 km dlouhý trek jim vydatně přálo počasí, a tak i přesto, že cestou museli nastoupat 5800 výškových metrů a sklesat o 2950 metrů, užili si i nádherných výhledů včetně pohledu na sněhobílý cíl jejich výpravy. I náročné sedlo ve výšce přes 5 kilometrů 
nad mořem překonali až na pobolívající hlavu některých členů expedice bez nejmenších potíží, a 10. září tak dosáhli základního tábora.

Po nezbytném odpočinku je teď bude čekat nástup do stěny a postupné budování výškových táborů, ale na víkend, kdy již chtěl vystavět C1, se mělo počasí zkazit. Přesto čeští horolezci věří, že už 
v tomto týdnu by se mohli o výstup pokusit. Čas na to, aby se na vrchol dostali, mají do konce září. Poté už musí i v případě neúspěchu vyrazit na zpáteční cestu.

(Jiří Tuček)