Trasa rychlé silniční obrátkové desítky s nepatrným převýšením vedla z Peček přes Ratenice a Cerhenice. Všechny srdečně přivítal a hodně štěstí do závodu popřál starosta Milan Urban.

Závody se ve městě těší velké oblibě také u diváků, v místě startu a cíle, ale i podél trati se jich sešlo opravdu hojně. A to se ví, že mnozí své oblíbené závodníky notně a hlasitě povzbuzovali. Běžce provázel mírný severozápadní vítr zhruba dva metry za vteřinu, který byl trochu nepříjemný hlavně po obrátce.

Traťový rekord nepřekonali

Závodu se zúčasnila i řada známých běžců, například loňský vítěz Joel Maina Mwangi z Keni, legenda mezi seniorskými běžci Miloš Smrčka z Říčan, česká vytrvalecká jednička Eva Vrabcová Nývltová či další keňská závodnice Teresa Twamboka, stejně jako Joel Maina Mwangi reprezentující polský Benedek team.

Přečtěte si: Čechy mají první Barbie: Gabriela Jiráčková se chce podobat známé panence

Nakonec to bylo opravdu o vlásek. Nebyl překonaný dosavadní pečecký rekord z roku 2009, kdy Tanzánec Jafari Ezekiel Ngimba uběhl 10 kilometrů za rovných 29 minut. Joel Maina Mwangi letos překonal svůj loňský rekord, na překonání celkového rekordu mu ale chyběly tři vteřiny. Doběhl za 29,02 minut.

Zajímavý byl také duel v řadách žen, tedy mezi Evou Vrabcovou Nývltovou a Keňankou Teresou Twambokou. Zde zvítězila česká krev, nejrychlejší mezi ženami byla v Pečkách Nývltová.

Nepřehlédněte: Poník z Jezdeckého plesu nakonec zůstal v Kolíně

Závod je i o setkávání lidí

Pečecká desítka ale není jen o sportovních výkonech a číslech v tabulkách vítězů. Je také o setkávání dobrých přátel, o společně prožitých chvílích pro celé rodiny, o radosti z pohybu i o legraci.

Například nejmladší závodník (ročník 2016) absolvoval dětský závod na 60 metrů s medvídkem v ruce a velmi statečně. Další dětský účastník, i když bez startovního čísla, absolvoval celých 10 kilometrů. Vezl se v kočárku. Celou cestu v běhu kočárek s šestnáctiměsíčním Pavlíkem tlačil tatínek Jan Janovský z Mirošovic u Říčan. „Je to radost – běhat a mít s sebou kluka,“ usmíval se Jan Janovský těsně po doběhnutí.

Spolu se svými kluky běžela i maminka Michaela, která přiznala, že jejich premiérová účast na Pečecké desítce byla vlastně dílem náhody. „Chystala jsem účast na Kbelské desítce jako vánoční dárek a omylem jsem nás přihlásila do Peček,“ smála se Michaela. S Janem a kočárkem sice nakonec na bedně vítězů nestáli, ale odnesli si krásný zážitek. Příště prý vyrazí na Pečeckou desítku znovu.

Podobně jako Michaela a Jan byli mezi závodníky nepřehlédnutelní se sportovním kočárkem, nemohli diváci přehlédnout ani Borkyho Borkovce z Prahy. Běžel totiž ve skotském kiltu a v kroužkové košili vážící bezmála 13 kilogramů. „Běhám tak už nějaký čas. Má to efekt u diváků a je to zkrátka legrace,“ vysvětlil. A proč zvolil ke kroužkové košili zrovna kilt? „Aby to bylo vyvážené, přece nebudu péct,“ smál se.

Pokud byste chtěli na Pečeckou desítku vyrazit příště, zapište si do kalendáře datum 10. března 2018.

Čtěte: Kolín ocenil sedm sportovních trenérů