Do české reprezentační výpravy na tuto vrcholnou evropskou soutěž, která probíhá v atletice, cyklistice, basketbalu, volejbalu, judu, plavání, sportovní gymnastice a tenisu v gruzínském Tbilisi, bylo nominováno vedle Štěpána Hampla dalších třináct českých atletů a členem trenérského doprovodu byl i Štěpánův osobní trenér Antonín Morávek.

Ten zažil radostné chvíle už v první den atletických soutěží v pondělí 27. července, kdy byly na pořadu rozběhy na 100 metrů. Kolínský sprinter startoval ve třetím běhu a již před startem bylo jasné, že pokud by se mu nepodařilo protlačit na první dvě přímo postupová místa, musí běžet minimálně výkon 11,18 s, aby předčil čas prozatím posledního ze dvou postupujících časem, Itala Cavagni. A přesně to se stalo.

„Štěpánovi se příliš nevydařil start, ale v závěru se protlačil na třetí příčku a vybojoval za 11,09 s postup do finálového závodu spolu se čtvrtým Nizozemcem Pronkem, který byl o dvě setiny pomalejší. Turek Akkaya, který ztratil na svěřence Antonína Morávka tři setiny, již zůstal před branami boje o medaile," uvedl k samotnému závodu trenér kolínských atletů Jiří Tuček.

Finálový závod se uskutečnil v podvečer následujícího dne a byl velmi dramatický. „Na rozdíl od rozběhu Štěpánovi vyšel optimálně start a až do poloviny trati se držel na špici. Poté se trochu projevila únava z už dlouhé a náročné sezony, ale ve velmi vyrovnaném doběhu vybojoval vynikající čtvrtou příčku," chválil svěřence Tuček.

Vítězem se stal Švéd Larsson v čase 10,72 s, stříbro získal Fin Tuomilehto, který byl o desetinu sekundy pomalejší a o další desetinu zpět byl bronzový Španěl Ratamalavila.

Štěpán Hampl zaběhl čas 11,01 s a jen o tisíciny vteřiny porazil pátého Francouze Bertranda a o jedinou setinu šestého Nizozemce Pronka. Pro šestnáctiletého atleta Sokola Kolín – atletika jde tak jednoznačně o největší úspěch dosavadní kariéry, i když v cíli z „bramborové" medaile úplně nadšený nebyl.

JIŘÍ TUČEK