Tentokrát se ale kolínským závodníkům nevydařilo vše tak, jak by si přáli, jako tomu bylo loni na stejném šampionátu, který byl pro Kolíňáky se sedmi medailemi historicky nejúspěšnější, a z Prahy si odvezli medaile čtyři. I tento počet je ale znovu potvrzením, že kolínská atletika patří v poslední době do absolutní české špičky.

V sobotu se závodilo za velmi chladného a bohužel i hodně deštivého počasí, které výrazně ovlivnilo kvalitu výkonů. To platilo zejména o první disciplíně s kolínskou účastí, kterou byl skok vysoký mužů s Matyášem Daleckým. Ten v týdnu skočil kolínský historický rekord 215 cm a patřil tak k favoritům soutěže. V té se ale v hustém dešti a kalužích bojovalo na mnohem nižších výškách. Dalecký začal úspěšně na 199 cm a pak napoprvé překonal 203 cm. To ovšem netušil, že to bude konečná nejen pro něj, ale také pro všechny ostatní závodníky! Po neúspěšných 207 cm jej tedy čekalo rozeskakování o zlato s olomouckým Navrátilem. Oba postupně nezdolali na počtvrté 207, pak ani 205 a 203, a tak až úspěšný pokus Matyáše na 201 cm rozhodl o tom, že se osmnáctiletý kolínský výškař prosadil i proti mnohem starším soupeřům a stal se mistrem České republiky!

Mezitím do bloků rozběhů na 400 m žen zaklekl hned trojlístek Kolíňaček. Postup do finále si s přehledem vítězstvím v rozběhu vybojovala Helena Jiranová za 57,86, bohužel ani osobní rekord 58,94 nestačil na postup Karolíně Novotné, která skončila na 9. místě, a rozběh se vůbec nevydařil Petře Sotonové, na kterou po čase 61,42 zbyla až 15. příčka. Ve skoku o tyči zdolala Barbora Skalníková 280 cm a skončila na 11. místě. Mezitím už nastoupil do trojskokanského sektoru letošní lídr českých tabulek Jan Čejka a od počátku vše vypadalo jasně. V prvním pokusu doletěl na 14,48 m a ujal se vedení v soutěži. Všichni soupeři se mu dívali pět sérií na záda, zvlášť když v té páté přidal dva centimetry na 14,50. Jednoznačně se vyvíjející závod ale vzal v poslední sérii nečekaný zvrat. Na samotném konci závodu se nejprve výrazně zlepšil vlašimský Vrtiška na 14,60 a po něm vítkovický Bětuňák na 14,56. A protože Čejka už na tato zlepšení nedokázal najít odpověď, vybojoval stejně jako před rokem bronzovou medaili.

Nedělní program přichystal další čtyři kolínské medailové šance. Nejprve se v oštěpu představila Petra Andrejsková, která letos hodila už 51,51 a držela v českých tabulkách do 22 let třetí příčku. Kolínská závodnice, která o prázdninách změnila trenéra a připravuje se pod vedením mistryně světa Ludmily Formanové, ale absolvovala v srpnu úvodní soustředění před studiem vojenské školy a to se spolu s problémy s loktem podepsalo na její formě. Dokázala poslat své načiní v poslední sérii na 44,48 a na chvíli se dostala na bronzovou příčku, ale hned vzápětí dvě ze soupeřek dokázaly zakontrovat, a Petra tak skončila pátá, jen 62 cm od bronzové medaile.

Lépe se dařilo ještě dorostence Heleně Jiranové ve finále běhu na 400 metrů. Po červnovém zisku titulu mistryně ČR na poloviční trati tentokrát dokázala v mnohem silnější konkurenci až o pět let starších soupeřek zabojovat a získala časem 56,44 bronzovou medaili i na své hlavní trati.

Potom už se v oštěpařském sektoru představila kolínská dvojice Pavel Krejča a Jan Kubeš, z níž především druhý jmenovaný měl po nedávném hodu za 70 metrů medailové ambice. Na rozdíl od středečního mezinárodního utkání v Kolíně, které vyhrál hodem jen těsně pod 69 metrů, se od začátku soutěže trápil a v prvních pěti sériích jen jednou těsně překonal šedesátimetrovou hranici. Ani závěrečné zlepšení na 65,26 m mu na medaili nestačilo a obsadil 4. příčku. O tři místa za ním skončil ve finále Pavel Krejča, který poslal oštěp nejdále na 59,94 m. Do finále skoku dalekého se pak neprotlačila Žaneta Sovadínová, která skočila 518 cm a obsadila 14. místo.

Závěrečnou medailovou tečku za kolínskou účastí pak udělala v závodě na 4x400 m letos ve skvělé formě běhající čtveřice Žaneta Sovadínová, Petra Sotonová, Karolína Novotná a Helena Jiranová, která po letošním titulu mistryň republiky v kategorii juniorek a nečekaném stříbru na šampionátu mužů a žen předvedla znovu vynikající výkon. Ve svém nejlepším čase 3:57,11 podlehla pouze děvčatům z Nového Města nad Metují a získala stříbrnou medaili!

Znovu výborné vystoupení kolínských závodníků podtrhl na šampionátu skvělým výsledkem i odchovanec kolínské atletiky Petr Peňáz, který na jaře přestoupil do pražského Olympu a na mistrovství vyhrál běh na 110 m překážek v osobním rekordu 13,83 s.

(Jiří Tuček)