A téměř všichni dokázali své naděje proměnit ve skutečnost a Sokol Kolín-atletika se po sobotě dostal na čelo medailového pořadí všech českých oddílů!

Jako první z Kolíňáků se představil v běhu na 1500 metrů dorostenec Jiří Kabrda, ale závod se mu vůbec nevydařil a v čase 4:40,10 min. obsadil až 16. místo. Pak už na řadu přišla sprinterská želízka v rozbězích na 100 metrů. Zatímco dorostenka Jana Šafránková těsně do osmičlenného finále neprošla a časem 12,74 s v silném protivětru obsadila 11. místo, v chlapeckých kategoriích slavil Antonín Morávek postup hned tří svých svěřenců, když jak junioři Štěpán Hampl (10,60) a Stanislav Jíra (10,94), tak dorostenec Marek Řehák (11,06) své rozběhy vyhráli, posledně jmenovaný dokonce ve výrazném osobním rekordu!

Potom už ale přišla první kolínská medaile, a to zcela nečekaná. Postarala se o ni do té doby osmá nejlepší česká dorostenecká kladivářka Eliška Kopecká, která si v soutěži probíhající na druhém konci Prahy v Riegrových sadech vylepšila o tři metry osobní rekord a hodem 48,56 m vybojovala bronz! Ve stejné soutěži přidala ještě 9. místo Karolína Vosecká (42,44) a dvanáctá skončila Eliška Drábková (40,40).

Současně s touto soutěží se začalo ve skoku o tyči dorostenců rodit první kolínské zlato. Vynikajícím novým kolínským rekordem mužů 470 cm se o něj zasloužil Jakub Vítek, který vyhrál s náskokem celých 40 centimetrů a jen potvrdil vynikající formu před blížícím se mistrovstvím Evropy.

O medaili a nominaci na evropský šampionát se chtěla v souběžné soutěži ve skoku vysokém dorostenek poprat i Denisa Pešová. Té se ale mistrovský závod nevydařil. Po zdolaných 161 cm následující výšku vynechala, ale na 171 cm již neuspěla a obsadila 10. místo. Zároveň ji ale toto umístění podle pravidel nominace odsoudilo jen k roli náhradnice na „Evropu“, neboť při shodném letošním nejlepším výkonu 179 cm s brněnskou Krejčiříkovou mluví pro její soupeřku mistrovské stříbro.

O finálové umístění se postaral ve skoku dalekém dorostenců Dominik Holub, který doletěl nejdále hned v prvním pokusu na 638 cm a to znamenalo 6. místo. V běhu na 110 metrů překážek dorostenců zaběhl Tomáš Konvalina čas 15,84 s a skončil dvacátý. V běhu na 400 metrů dorostenek startovala Kristýna Růžičková a za 61,09 s doběhla rovněž dvacátá.

Skvělé představení předvedli ve finálových bězích na 100 metrů sprinteři. Nejprve dorostenci Marku Řehákovi po čase 11,15 s unikla bronzová medaile o tři setinky, ale i čtvrtá příčka je jeho životním úspěchem. Pak ale zaklekli do bloků junioři a ti kolínští si vedli skvěle. Mistrem České republiky se stal Štěpán Hampl, který v protivětru časem 10,62 s znovu před mistrovstvím světa prokázal, že je nejrychlejším Čechem, a na stupně vítězů ho doprovodil bronzový Stanislav Jíra (10,76)!

Potom přišla další parádní kolínská disciplína – hod kladivem dorostenců. Hned čtyři Kolíňáci se dokázali probojovat do finálové osmičky a v ní vytěžili skvělá umístění. Svěřenec Tomáše Prajsnera Dominik Král poslal poprvé v životě pětikilogramové náčiní za 70 metrů a výkonem 70,32 m vylepšil kolínský historický rekord, získal zlatou medaili a také on potvrdil, že je na mistrovství Evropy skvěle připraven! Karel Hanuš se sice celou soutěží technicky protrápil, ale nakonec mu výkon 56,44 m těsně stačil na bronzovou medaili. K tomu přidal Martin Buryan v osobním rekordu 54,66 m pátou příčku a Jan Jareš skončil za 47,14 m šestý.

V diskařském sektoru skončila dorostenka Karolína Vosecká čtrnáctá (23,85), junior Robin Martinek skočil do dálky 609 cm a to znamenalo rovněž 14. místo a v překážkovém běhu na 300 metrů si dorostenka Lenka Novotná zaběhla osobní maximum 45,43 s, a bylo z toho 10. místo, necelé čtyři desetinky od postupu. Ten si ale vybojoval dorostenec Tadeáš Krakuvčík, který zaběhl na stejné trati nový kolínský rekord 39,49 s, což byl pátý nejrychlejší čas ze všech rozběhů. Vojtěch Höfner doběhl za 41,14 s na 18. místě. V juniorských kategoriích na 400 metrů překážek skončila Anežka Jurečková jednadvacátá (75,10) a Daniel Bezucha šestnáctý (59,27).

Sobotní program vyvrcholil v pozdním podvečeru štafetami na 4x100 metrů. Sokol Kolín-atletika měl na startu tři a jejich výkony měly vzestupnou tendenci. Nejprve se představily dorostenky a sestava Šlehubrová, Znamínková, Růžičková, Šafránková zaběhla čas 50,81 s a obsadila 8. místo. Dorostenci, kteří ve čtveřici Křeček, Zákora, Konvalina, Krakuvčík postrádali dva nejrychlejší Kolíňáky v této kategorii Marka Řeháka a Dominika Holuba, kteří startovali v kvartetu juniorů, překvapili, když časem 44,96 s obsadili nečekanou 4. příčku. A pak přišlo to nejlepší. Kvarteto Řehák, Holub, Jíra, Hampl zaběhlo nový kolínský historický rekord juniorů i mužů 41,98 s a s přehledem vybojovalo už čtvrtou kolínskou zlatou medaili!

Se ziskem čtyř zlatých, tří bronzových medailí a šesti finálových umístění se po sobotě stal Sokol Kolín-atletika mezi 126 kluby tím nejúspěšnějším!

V nedělním programu národního šampionátu dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek už kolínská atletika tolik želízek v ohni neměla, přesto ale její příznivci oprávněně očekávali, že se sobotní kolekce sedmi medailí ještě o nějakou rozroste. Nakonec se ukázalo, že se nemýlili, i když druhý den mistrovství se závodníkům a závodnicím v modrobílých dresech už tolik nevydařil.

Jako první vstoupila do bojů v oštěpařském sektoru juniorka Markéta Hartmanová, která poslala své náčiní nejdále ve druhém pokusu na metu 36,69 m, což znamenalo 12. místo. Velkou medailovou nadějí byl v běhu dorostenců na 3000 metrů Roman Pazdera, který na této trati nedávno úspěšně reprezentoval na mezistátním utkání. Roman velkou část trati v kvalitním tempu odtáhl, ale tři ze soupeřů se mu nepodařilo setřást, a to ani nástupem 300 metrů před cílem. Když pak těsně před náběhem do cílové rovinky měl kolizi, zbylo na něj i přes nový osobní rekord 8:44,44 min. nepopulární čtvrté místo. 

Ve výškařském sektoru se představili Štěpán Šanc a Tomáš Puczek a dařilo se jim rozdílně. Zatímco Štěpán zdolal pouze základní výšku 179 cm a to znamenalo 11. místo, Tomáš bojoval dokonce o medaili. Když napoprvé překonal 195 cm, držel až do třetích pokusů na následující výšce 198 cm pomyslnou bronzovou medaili. Jemu se ale již zdolat laťku nepodařilo, zatímco nakonec čtyři soupeři uspěli, a tak kolínskému skokanovi patřilo 5. místo.

V rozbězích na 200 metrů si opět kolínští sprinteři vedli velmi dobře. Dorostenec Marek Řehák sice ve větrném čase 22,74 s zůstal na desáté příčce těsně před branami finále, ale junioři Stanislav Jíra (21,64) a Štěpán Hampl (21,89) se do něj hladce dostali. Dorostenecká oštěpařka Žaneta Vrbová pak měla trochu smůlu, když po výkonu 38,37 cm jí chybělo pouhých 6 cm do finálové osmičky a skončila devátá. 

Ve finálovém běhu na 300 metrů překážek se znovu ve výborném světle ukázal Tadeáš Krakuvčík. Opět vylepšil kolínský rekord na 39,38 s a obsadil 7. místo. To koulař Miloš Sedlmajer se nedokázal po zranění znovu dostat do formy a výkonem 12,52 m skončil patnáctý. Do finále trojskokanské soutěže se neprobojoval ani junior Robin Martinek, když na konečné deváté příčce mu chybělo po výkonu 13,00 m jen 11 centimetrů.

Ve finále na 200 metrů měla mít kolínská atletika dvě medailové naděje, ale při rozcvičení Štěpán Hampl pocítil, že jeho stehenní sval není ve stoprocentní kondici, a tak po zisku již dvou zlatých medailí a především před startem na mistrovství světa nechtěl riskovat možné zranění. Svou druhou bronzovou medaili ale vybojoval Stanislav Jíra, když mu po výrazném novém osobním rekordu 21,53 s chybělo ke stříbru 12 setinek. 

Poslední dvě kolínská vystoupení patřila dorostencům. V hodu oštěpem poslal Jakub Dudáš své 700 gramů těžké náčiní do vzdálenosti 49,42 m a v konečném účtování mu patřila 14. příčka. To Dominik Holub napsal za úspěšným působením kolínských atletů na letošním gigantu medailovou tečku. Od prvního pokusu dlouhého 13,84 m se usídlil na stříbrné pozici a ve čtvrté sérii po osobním rekordu 14,13 m dokonce poskočil do čela závodu. Dlouho to vypadalo na páté kolínské zlato, ale v posledním skoku celé soutěže se uherskohradišťský Kunt zlepšil na 14,31 m, a Dominik Holub tak vybojoval stříbrnou medaili.

Ačkoli po nedělním programu kolínští závodníci neudrželi sobotní vedoucí postavení v medailovém žebříčku 126 klubů, z nichž nakonec plných 62 získalo alespoň jednu medaili, skončili s bilancí 4 zlatých, jedné stříbrné a čtyř bronzových medailí na vynikajícím šestém místě za kluby z mnohem větších měst - Slavií Praha, SSK Vítkovice, Olympem Brno, Škodou Plzeň a Univerzitou Brno. K medailím přidali závodníci v modrobílém ještě osm finálových umístění.