I proto byl závod Českého poháru v Brně poslední možností nominovat se na světový šampionát.

Rekordní výprava 36 závodníků a závodnic bude letos reprezentovat Českou republiku na domácím MS 
v Novém Městě na Moravě.

„Nás těší, že z našeho klubu se na šampionát probojovalo šest závodníků. To je největší zastoupení ze všech českých oddílů a splnění jednoho z cílů pro sezonu 2016," uvedl manažer stáje Expres CZ-Merida Team Kolín Jan Slavíček.

Jan Nesvadba, který bude reprezentovat v kategorii Elite, si výrazně vylepšil mezinárodní skóre na závodě světového poháru v La Bresse. Posunul se oproti předchozímu světovému poháru o více než dvacet míst a skončil pětačtyřicátý.

Na domácí scéně stihl zvítězit v pohárovém sprintu v Brně a šestým místem v cross-country si pojistit nominaci založenou na předchozích výborných výsledcích.

Na startu mistrovství světa ho v kategorii doplní Tomáš Paprstka, který rovněž zaznamenal výrazný posun. Brněnský závod mu sedl a skončil čtvrtý.
Další, kdo si vysloužil pozvánku do reprezentace, je Štěpán Schubert. Ten v Brně předvedl skvělý výkon a celkové sedmé místo ho posílá na MS v kategorii mužů U23.

Své kvality dokázali přetavit v nominaci také junioři. Lucie Krupová po předchozích neúspěšných útocích na medaili zvládla svůj závod na výbornou a stříbro z Brna je pro ni vstupenkou na start MS.

Michael Zeťák sice v Brně nepředvedl svůj nejlepší výkon, když skončil pátý, nicméně účast na MS mu zajistily předchozí kvalitní výsledky.

Do závodu cross-country eliminator vyrazí v barvách kolínského týmu Vendula Kuntová. Její rychlostní předpoklady v Brně pomohly k zisku bronzové medaile ve sprintu a tím zároveň k nominaci na světový šampionát.

Ve sprinterském závodě si na svoji první pohárovou medaili sáhl také Ondra Novák, který závodí v žákovské kategorii. Předvedl velmi dobrý výkon a získal bronz.

V tomto týdnu je na programu silniční MČR dospělých a juniorů v Hodoníně (časovka) a Kyjově (závod s hromadným startem). Sice zůstává poněkud v pozadí za Novým Městem, nicméně o zajímavé výsledky se pokusí zabojovat skupina Vaníčková, Krupová, Vaníček, Solař a Schubert.

„Ani jeden z nich není bez šance na kvalitní umístění v první desítce," je přesvědčený Jan Slavíček.

Nové Město bylo pětkrát po sobě vyhlášeno nejlepším závodem okruhu světového poháru. To je záruka kvality, skvělé atmosféry a vrcholného sportovního zážitku. Konkurence bude výrazně nabitější než na letních olympijských hrách v Riu. Trať je dobře dostupná, atraktivní a přehledná. Pro fanoušky ideální typ na osobní účast.

Program MS

Středa 29.6. XCE (sprint) – 16:30 muži, ženy Elite (Jan Nesvadba, Vendula Kuntová)
Čtvrtek 30.6. XC – 18:00 štafety teamů
Pátek 1.7. XCO – 15:00 juniorky (Lucie Krupová), 17:00 junioři (Michael Zeťák)
Sobota 2.7. XCO – 11:00 muži U23 (Štěpán Schubert), 15:00 ženy Elite
Neděle 3.7. XCO – 11:00 ženy U23, 15:00 muži Elite (Jan Nesvadba, Tomáš Paprstka)

(Ondřej Kalaš)