Oddíl je zapsaným spolkem, neziskovou organizací. V současnosti má téměř 100 aktivních členů a ve stájích 20 koní. Členové spolku se na základě dobrovolnosti vlastními silami starají o chod jízdárny a pořádání soutěží. Areál je přístupný široké veřejnosti, od nejmenších dětí po seniory.

Sportovní oddíl, „stáj Václav“ se věnuje skokovému ježdění, výcviku koní, výuce mladých jezdců i rekreačnímu ježdění pro dospělé. „Jezdecký oddíl nefunguje pouze pro své členy, ale i pro širokou veřejnost,“ uvedl majitel stáje Václav Drbal.

Další výraznou činností je pořádání závodů včetně soutěží celorepublikového významu, které jsou ze strany jezdců velmi vyhledáváné a hojně navštěvováné. Díky této popularitě byl kolínský oddíl zařazen do skupiny pořadatelů Českého skokového poháru, což je jakási „extraliga“ skokového sportu.

Bohužel právě Velkou cenu Kolína musí oddíl v posledních letech pořádat mimo Kolín, protože nemá zmodernizované kolbiště.

Jezdectví, které má na Kolínsku téměř stoletou tradici, zažívá nyní složité časy. „Prestižní celorepublikové závody, především Český skokový pohár, které oddíl tradičně již mnoho let každoročně pořádá, musí kvůli nevyhovujícímu zázemí a zastaralému kolbišti přesouvat mimo Kolín a pronajímat si náhradní kolbiště v jiných lokalitách. Je to další ekonomická zátěž pro spolek,“ přiznal Václav Drbal.

Obyvatelé Kolína zároveň přicházejí o velkolepou atraktivní podívanou. Přesto kolínský oddíl stále bojuje a drží se.
„Nyní možná svítá malá naděje. Letos město Kolín v rámci podpory sportovních klubů poskytlo ze svého rozpočtu příspěvek na vybudování tolik potřebných výběhů pro koně a přispělo na pořádání jednoho z kol Českého skokového poháru,“ potěšilo Drbala.

OBLÍBENÝ KROUŽEK PRO DĚTI

Nedílnou součástí klubu je práce s dětmi od 6 let. „Kroužek funguje již čtvrtým rokem. V tuto chvíli ho navštěvuje třicet dětí ve věku 6 až 16 let. Děti ho navštěvují jedenkrát nebo dvakrát do týdne. Vždy zde stráví tři hodiny, během kterých se učí pod vedením zkušených cvičitelů a trenérů nejen jezdit na koni, ale také se starat a pečovat o koně, čistit je a pracovat kolem nich. Děti se postupně seznamují s teorií jezdeckého sportu a základem chovu koní,“ upřesnil Drbal.

V KOLÍNĚ BYL USTÁJENÝ CIPÍSEK, VÍTĚZ VELKÉ PARDUBICKÉ

Kolínské stáje odchovaly řadu úspěšných jezdců, stejně tak řadu úspěšných koní. Ustájený zde byl dva roky i známý kůň Cipísek – slavný vítěz Velké pardubické, nejtěžšího dostihu v Evropě.

V současnosti má kolínská stáj výsledky především v juniorských kategoriích. Tak například Izabela Drbalová loni skončila na celkovém druhém místě ve Středočeské jezdecké lize. Do Kolína se pravidelně sjíždí noví jezdci, kteří mají ambice závodit v parkurovém sportu, aby zde složili náročné zkoušky a získali jezdecké licence.

JEDINEČNÁ AMAZONKA

Kolínský areál se může pochlubit jedním primátem, je jediným oddílem, který pořádá závod pouze pro ženy. Populární Amazonka se na začátku července konala již po jednadvacáté.

„Je to soutěž, kde se skáče nad překážkami ve výšce 125 cm a je určená ženám, juniorkám, dívkám a mladým jezdkyním na koních bez omezení,“ objasnil Václav Drbal.

PLES SE KONÁ BEZMÁLA ČTYŘICET LET

Stáj Václav každoročně pořádá jak sportovní, tak společenské akce, které si obyvatelé Kolína a okolí oblíbili. Po letech se do Kolína opět vrací tradiční Jezdecký ples. Jedná se o jeden z nejstarších plesů na Kolínsku, koná se již bezmála čtyřicet let. Před třemi lety se přestěhoval do Vigvamu v Němčicích. Letos se se vší parádou vrátil zpět do Kolína do městského společenského domu.

MEMORIÁL VÁCLAVA BOHÁČE SE BLÍŽÍ

Nejbližšími závody, které se aktuálně chystají a na které se mohou přijít všichni Kolíňáci do areálu za nemocnicí podívat, je tradiční Memoriál Václava Boháče. Proběhne od 30. září do 1. října.

(René Volf, Miroslav Starý)