BC Kolín B – Sokol Kutná Hora 78:70 (13:15,41:31,54:47)

Sokol nastoupil v Kolíně v sestavě Kocourek, Vavák, Málek, Aufrecht a Prušinovský a od začátku zápasu praktikoval zónovou obranu. Proti mladým a rychlejším hráčům domácích se Kutnohorští chvíli hledali, ale brzy drželi se soupeřem krok. V páté minutě to bylo po první Aufrechtově trojce 7:12, úvodní hrací část Sokol vyhrál.

Ve druhé čtvrtině se čím dál více začali prosazovat domácí Němčok s Lapáčkem, členové širšího kádru A-týmu ligového Kolína, a po šňůře 5:0 se Kolín dostal do vedení. V 9. minutě Holata trojkou zvyšoval dokonce na 37:27 a desetibodový rozdíl ve skóre pro domácí vydržel i do konce prvního poločasu.

Start třetí čtvrtiny vyzněl pro hosty. Pod košem se tradičně prosazoval Kocourek a dvě úspěšné trojky zaznamenal kapitán Aufrecht. V šesté minutě Martin Kocourek ze šestek vyrovnal a Kolín nebyl v hrací pohodě. Ale stačily tři minuty k tomu, aby se domácí vrátili do hry a odskočili na 54:45. To už zónová obrana Sokola moc ovocí nenesla, přešlo se na osobní.

Malou naději vykřesalo snížení na konci poslední hrací doby, kdy to bylo po Kocourkově koši 68:62. Odvěkého rivala ale Sokol opět neporazil, loni prohrál s Kolínem ve „dvojičce" dokonce oba zápasy. Celé utkání odehrála prakticky základní pětka Kutné Hory a to na fyzicky velmi dobře disponované hráče domácích nestačilo.

Statistiky

Body Kutné Hory: Kocourek 26 (1), Vavák 15 (1), Málek 13, Aufrecht 9 (3), Prušinovský 7. Body Kolína: Němčok 25, Martínek 22, Lapáček 12… TH: 32/19 – 15/11. Fauly: 19 – 26. Trojky: 3 – 5. Rozhodčí: Barták, Brandejs.

Sokol Kutná Hora – BC Kolín B 89:86 (23:16,53:46,71:62)

Sokol chtěl odčinit prohru ze soboty a hned o začátku se mu v zónové obraně dařilo lépe eliminovat nájezdy kolínského Němčoka a Lapáčka a nepustit hosty do vedení. Až do osmé minuty byla hra absolutně vyrovnaná, pak dali domácí 8 bodů v řadě a odskočili. Střelecky se dařilo hlavně Kocourkovi a z dálky několikrát pálil ostrými Vavák.

Ve druhé čtvrtině si oba týmy otevřely v hale na Žižkově střelnici, padlo v ní celkem 60 bodů a oba dva týmy zaznamenaly shodně po 30 bodech. V osmé minutě druhé hrací doby vedl Sokol dokonce už o 13 bodů – 49:36, ale pak zbytečnými ztrátami o dvouciferné vedení přišel. Přesto šel do druhého poločasu s vedením.

Sokol začínal mít problémy s fauly, od této doby začal excelovat rozhodčí Týř, který si zřejmě spletl sport. I vzhledem ke střídání v sestavě Sokola Kolín snížil, v polovině třetí hrací doby svítil na ukazateli stav 62:58. Důležitá byla trojka Prušinovského a koš Kocourka, které znamenaly téměř desetibodový rozdíl.

Poslední čtvrtina přinesla velké drama a byla i jedinou, kterou Sokol nevyhrál. Na začátku čtvrté hrací doby byla Vavákovi odpískána pátá osobní chyba a do hry musel Martin Levý a v polovině čtvrté čtvrtiny i domácí trenér Petr Kratochvíl. To už nehrál pro pět osobních chyb i Prušinovský. Hosté začali těžit z nájezdů a úspěšnými trestnými hody trestali. Sokol nedal od 5. do 8. minuty ani koš a Lapáček dvě minuty před koncem poslal Kolín do vedení 79:81. Kutnohorští ale skvěle takticky zvládli závěr zápasu. Málek výtečně dvakrát najel a Kocourek zaznamenal důležitý koš v poslední minutě základní hrací doby.

Za Sokol skórovalo pouze kvarteto hráčů, Kocourek dokonce v osobním rekordu sezony, ale na porážce Kolína mají účast svou bojovností všichni hráči. Sokol Kutná Hora tak uzavřel polovinu soutěže s vyrovnanou bilancí 6 výher a 6 porážek a patří mu páté místo v tabulce krajského přeboru I. třídy.

„V sobotu se prohrálo nedisciplinovaností a nevyrovnanou střelbou. Navíc bylo v hale neskutečné vedro. V neděli to byl bojovný výkon všech, na hranici možností. Rozhodla dobrá obrana, lépe jsme v zóně mluvili a ubránili rychlé a mladé hráče hostů. Potěšil mě i takticky zvládnutý závěr," zhodnotil víkendový dvojzápas domácí trenér Petr Kratochvíl.

První zápasy nového roku odehraje Sokol hned první víkend roku 2013. Doma přivitá 5. ledna Český Brod a v neděli 6. ledna první celek soutěže - Poděbrady.

Statistiky

Body Kutné Hory: Kocourek 38, Málek 20, Prušinovský 16 (1), Vavák 13, M. Levý 2. Body Kolína: Němčok 26, Lapáček 21, Horáček 13… TH: 30/23 – 27/16. Fauly: 21 – 24. Trojky: 1 – 2. Rozhodčí: Velda, Týř.

VIDEO: závěrečné minuty utkání

Zdroj: Youtube

Michal Vavák, Michal Pavlík