„Závod byl velice náročný, na startu jsem stála až ve čtvrté řadě, takže loktům jsem se nevyhnula a první patnáctka mi ze začátku trochu ujela. Naštěstí zaváděčka byla dost dlouhá a nahoře jsem jela už čtvrtá," popsala závod Jana Czeczinkarová.

„První kolo bylo hrozně rychlé, a proto jsem ve druhém prodělala krizi, která se projevila především velkým množstvím zbytečných chyb. Druhé kolo mi nesedla snad ani jedna zatáčka, výjezd či sjezd. Hodně jsem se propadla dozadu. Třetí kolo jsem se naštěstí zmátořila a začal pro mě stíhací závod. Zbytek závodu jsem jela s Italkou Chiarou Teochi, se kterou jsem bojovala o páté místo. Fyzicky jsme byly poměrně vyrovnané, ale bohužel mi chyběly síly do posledního kopce před sjezdem do cíle, kde mi trochu poodjela a já chytla malou mezeru, kterou jsem už ze sjezdu nedokázala sjet. Ale mám z výkonu i výsledků velikou radost," dodala.

Jana Czeczinkarová letos poprvé jezdí v kategorii do 23 let, oba mezinárodní závody se ale jely společně s ženami. Proto jsou výsledky tolik cenné.
„Závody v Langenlois a v Montichiari se jely dohromady s ženskýma, takže já už se těším na samostatný závod kategorie U23. Uvidíme, jak to bude vypadat na světovém poháru. Tady jsem si hlavně chtěla vyzkoušet, jaké je to startovat zezadu a ve velkém balíku, měla jsem nervy, jestli se dostanu dopředu," podotkla.

Výsledky osmnáctileté závodnice nezůstaly bez odezvy. Podle oficiálního webu české reprezentace MTB byla zařazena do širšího výběru žen ucházejících se o start na olympijských hrách v Riu.

„Na základě výsledků závodnice Jany Czeczinkarové v jarní části sezony 2016 jsem využil svého práva a doporučil Komisi MTB její zařazení do širšího výběru pro OH v Rio de Janeiru 2016. Pro oprávnění případné nominace je nutné, aby Jana v průběhu jarní části sezony splnila potřebná nominační kritéria v závodech světového poháru, mistrovství Evropy nebo mistrovství světa, podobně jako je splnily ostatní závodnice zařazené do širšího výběru pro olympijské hry," upřesnil reprezentační trenér Viktor Zapletal.

„Mám z toho strašnou radost, je to nádhera. Já se tím nijak nezabývala, nevěděla jsem, že je moje zařazení do výběru vůbec možné. Pro mě se ale nic nemění, nijak se z toho stresovat nebudu," řekla závodnice jezdící za stáj Sram Mitas Trek.

V současné chvíli se tak o místo na OH uchází už pět žen.

Nyní na Janu Czeczinkarovou čeká druhý závod Českého poháru v Teplicích, hned po něm se vypraví na mistrovství Evropy, které se uskuteční ve švédské Huskvarně od 4. do 8. května.

Vyjede si nominaci na OH?