„Poprvé jsme postoupili do celostátní divize, a i když jsme si uvědomovali naši sílu, protože s týmy z vyšších soutěží máme srovnání na různých turnajích a z ligového poháru, tak jsme se na sezonu koukali střízlivě a naším hlavním cílem bylo vyšší soutěž udržet. Ale vzhledem k velmi úspěšnému průběhu sezony pochopitelně cítíme hrdost i zklamání. Do posledního zápasu jsme se rvali o jedno ze dvou postupových míst do play-off o národní ligu. Ve finále nám chyběly jen dva body, ale je to pro nás motivace do další sezony, připravit se ještě lépe, abychom potvrdili sílu a znovu bojovali o postup. Jiný plán mít ani nemůžeme. Nechali jsme pod sebou řadu ambiciózních týmů a zkušenosti budeme chtít v nové sezoně zúročit," uvedl předseda FBC Pitbulls Kolín.

Před pár dny vám skončila sezona. Jaká byla?
Pokud bych měl použít jedno slovo, tak bych určitě řekl úspěšná.

Jaké týmy vám dělaly radost?
Radost nám dělaly mládežnické týmy. V elévech, mladších žácích a starších žácích máme obrovskou sílu a velký potenciál do budoucna. Obrovský skok udělaly dorostenky, což je pozitivní signál a impuls ještě více se zaměřit právě na dívčí týmy. Ohromně se zvedly ženy, u kterých nás trápí jen nižší počet hráček a do další sezony bude důležité zapojit nové tváře. Je to částečně v důsledku studia na vysokých školách nebo kvůli pracovním povinnostem. Podobná situace je i u juniorů, kde nás čeká doplnění kádru. V dorostencích máme šikovnou generaci, jen se občas musí více koncentrovat na sport než na holky a ustálit výkony. Mužská rezerva se i přes lehké výkyvy drží ve své soutěži ve špičce tabulky a velkou pochvalu si zaslouží mužský A tým, který exceloval a překonal i předsezónní očekávání. Ale jak se říká, něco končí, něco začíná, takže už v plném proudu probíhá příprava na další sezonu. Řešíme přípravné turnaje, letní soustředění a kondiční přípravu a také práci s trenéry, kterou chceme posunout na novou úroveň a více do trenérů investovat, abychom mohli uvažovat o dalším zkvalitnění stávajících tréninků, případně o přihlášení nových kategorií. Rádi tak přivítáme a podpoříme zájemce o trenérskou nebo rozhodcovskou činnost. Plány máme velké. Už nyní patříme k silným klubům, ale to pro nás není limit. Každopádně děkujeme městu Kolín, partnerům a rodičům za podporu a spolupráci. Věřím, že hráči si sezonu užili.

Co bylo vaší největší devizou a naopak slabinou?
Pokud se bavíme o mužském A týmu, tak máme individuálně velmi šikovné a fyzicky dobře připravené hráče. Stále máme ovšem rezervy v taktice, na čemž budeme chtít zapracovat. U mladších kategorií vidím obrovskou sílu a přednost v nadšení, bojovnosti a týmovém pojetí. Snažíme se také dávat příležitost mladým hráčům, aby se vyhrávali ve vyšších kategoriích. U některých kategorií bych si představoval možná trochu větší zapojení a zájem ze strany rodičů. Občas není jednoduché zajistit například dopravu, speciálně když některý tým hraje v 8 hodin nebo 9 hodin v Benešově nebo Zruči, kam se bez aut prakticky nedá dostat včas.

Florbal je čím dál víc populárnější. Kam až byste chtěl dostat kolínský klub?
Pro nás vždy bylo, je a bude nejdůležitější, aby se děti florbalem bavily. Aby ze sebe každý chtěl dostat to nejlepší, na tréninku i v zápase. Nechceme být nudnou a formální organizací. Chceme být kreativní a trochu šílení. Důležité jsou ale pevné základy a kvalitní lidé. Musím ocenit nasazení našich trenérů, zasluhují obdiv a úctu. Fungujeme už více než 16 let a jsme osvědčená organizace. Můžeme být partnery i pro menší kluby a zájemce o florbal z okolních měst a vesnic, protože máme stabilní zázemí a mladým talentům tak dokážeme nabídnout příležitost posunout se na novou úroveň. Což se už dávno potvrzuje, protože k nám dojíždí kluci i děvčata z Poděbrad, Chlumce a podobně. Rádi bychom byli takovým lokálním florbalovým centrem, ale to nic nemění na individuálním a osobním přístupu. Zároveň bychom chtěli navázat bližší spolupráci se školami. Mezi ty krátkodobé cíle patří posunout muže ještě o ligu výš a s mládežnickými kategoriemi hrát o čelo soutěží. A když to řeknu úplně jednoduše, aby tréninky bavily hráče i trenéry a všichni byli hrdí, že mohou na dresu nosit logo s pitbullem.

Téměř žádný sportovní klub se neobejde bez dobré mládežnické základny. Jak jste na tom u vás?
Na naši mládež jsme právem pyšní. Florbal zažívá obrovský boom, ale na školách učitelé často nemají potřebné znalosti a není tolik času věnovat se jen florbalu. Odstraňovat potom některé špatné návyky může být trochu problém, proto doporučujeme všem zájemcům zapojit se do našich tréninků co nejdříve. Na mládež klademe obrovský důraz. Směrem k budoucnosti je to pro nás to nejcennější. Celkově máme kolem 200 aktivních členů, příští rok bychom se mohli dostat někam k číslu 230 až 250. A většinu tvoří mládež. Každopádně ve všech kategoriích jsme otevřeni dalším zájemcům a zájemkyním o florbal. Každý může přijít a zapojit se, nechceme jít cestou nějakých velkých náborů, naopak plynule zapojovat každého nadšence. Ať už z řad hráčů nebo nových zapálených trenérů.

V minulosti jste spolupracovali s Chodovem. Pokračujete nadále v družbě a co je jejím smyslem?
Nenazval bych to úplně spoluprací, protože to není cílená strategie. Ale v minulosti si řada našich hráčů vyzkoušela hrát za Chodov nebo například za Mladou Boleslav a následně se zase vrátili zpět, aby získané zkušenosti využili ve prospěch našeho klubu. Těm největším českým klubům se samozřejmě špatně konkuruje, na druhou stranu je to zase ukázka naší dobré práce s mládeží, že o naše hráče je zájem. Ovšem vždy je podobný krok individuální, někomu může přesun pomoci a někoho může přibrzdit. Já bych samozřejmě preferoval, kdyby před vylétnutím z hnízda za hráči zůstala nějaká výrazná stopa a nejdříve posunuli náš klub o patro výš.

Je v klubu nějaký výrazný talent, který by mohl stabilně hrát nejvyšší soutěž nebo dokonce za reprezentační výběr?
Šikovné hráče jsme v Kolíně vždy uměli vychovat. Celá řada talentů si v minulosti prošla superligou nebo první ligou, někteří se vrátili zpět do Kolína, jiní ještě šíří florbalovou radost v dalších klubech. Každopádně i nyní vidím u mnoha dětí velký potenciál, ale nikoho bych nechtěl jmenovat. Především si každý musí uvědomit, že základem je poctivá, tvrdá práce a nezáleží, jestli hrajete v Horní Dolní, Kolíně, Tatranu nebo ve Švédsku.

Dlouhodobě se potýkáte s tím, že v Kolíně není vyhovující hala, proto své zápasy musíte hrát mimo okres Kolín. Jak moc velká to je komplikace?
Problém s halami je dlouhodobý, ale nyní jsme se dostali do kritického bodu. Vše začíná u tréninků. Úroveň soutěží roste, ale nás sráží trénovat na hřištích s neligovými parametry. Hráči se naučí nějaké rozestavení, zvyknou si na určité vzdálenosti a pak přijedou na ligu a všechno je o dva metry dál. Rychle se přeorientovat není úplně jednoduché, ale myslím, že se s tímto pereme statečně. A potom je to věc samotných zápasů. Pro každý sport je důležité vybudovat vztah napříč kategoriemi, vytvořit domácí prostředí a fanouškovskou základnu. Navíc pro mladší kategorie je užitečné vidět starší spoluhráče, vidět rychlejší a důraznější florbal, získat vzory. Za náš mužský tým hrají i kluci, kteří prošli superligou nebo první ligou, takže pro začínající florbalisty je velká škola sledovat takové hráče. Ale je těžké dostat fanoušky na zápasy, když domácí turnaje pořádáme ve Vlašimi, Zruči, Praze nebo Chlumci. A výmluvná je i řeč čísel. Jen do pronájmů hal za „domácí" turnaje v cizích městech investujeme ročně kolem 100 000 Kč, navíc musíme na zápasy dopravit hráče, tým pořadatelů, do některých hal si musíme vést dokonce vlastní časomíru. Všechno to jsou finance, které by jinak mohly zůstat v Kolíně. Navíc hala přinese prostor pro organizaci prestižních přípravných turnajů nebo pro organizaci krajských školních soutěží, na které Kolín kvůli nevyhovujícím halám nyní nedosáhl.

Snad se ale blýská na lepší časy. Mezi tenisovými kurty a hřištěm na házenou by měla vzniknout nová montovaná hala, která pojme 100 lidí. Jak se těšíte na novou halu?
Nová hala je klíčem k úspěchu kolínského sportu a cesta skromnější haly je pro naše sporty správná, takže velmi vítáme, do jaké fáze jsme se nyní dostali. A že jsme se posunuli od slibů ke konkrétním činům. Po mnoha a mnoha letech politických slibů a frází je to po nás příjemná a osvěžující změna. Věřím, že nyní míří do úspěšného cíle.

Jste jedním z hlavních iniciátorů stavby nové haly. Jak dlouho jste na tomto projektu pracoval a co to všechno obnáší?
S městem se snažíme o situaci komunikovat dlouhodobě, ale mnoho let jsme nezaznamenali žádný posun. S nárůstem našich ligových družstev už byla situace neudržitelná, takže jsme aktivitu ještě zvýšili a připravili pro město různé podpůrné argumenty a analýzy. Jsme velmi rádi, že se to setkalo s kladnou odezvou a konečně se začal řešit rozumný projekt pro sporty, které chybějící halou trpí a nemají žádnou alternativu. Řešili jsme nejrůznější varianty, zkoumali různé lokality, ale vždy se objevil nějaký problém, na kterém by celý projekt mohl ztroskotat. A byl jsem příjemně překvapen, že jsme neustále měli maximální podporu při hledání dalších variant, až se povedlo dojít k řešení. V minulosti se šlo pouze cestou pověstného nákladného „trilobita" a neustále jsme poslouchali jen předvolební sliby. Časy se ale mění a je potřeba reflektovat i vzestup moderních sportů. Takže současný přístup vedení města oceňujeme a věříme, že vše společně dotáhneme do úspěšného konce, i vzhledem k aktivnímu zapojení nového městského architekta.

O hale se toho už hodně namluvilo. Kolují kolem ní i různé fámy. Kdo všechno by v ní měl hrát?
Samozřejmě různé mýty a pověsti a snahy o zákulisní hru byly vždy a občas nezbývá, než se tomu pousmát. Především bych zdůraznil, že to má být hala pro místní sportovce, která pomůže posunout kolínský sport na novou úroveň a nabídne prostor pro další rozvoj mládeže. Nechceme a nepotřebujeme žádná veledíla, naopak jednoduchost, rozumné náklady a ekonomický provoz. Naší snahou je přispět k realizaci haly, která bude sloužit všem doposud uměle limitovaným sportům, které se nemohly představit v Kolíně před svými fanoušky a byly odsouzené hrát domácí zápasy v cizích městech. Vzhledem k velikosti jednotlivých sportů na současnou situaci velmi doplácí právě florbal, ale jsme velmi rádi, že hala bude vyhovující a nabídne možnost představit se doma i dalším sportům, například korfbalu, futsalu nebo házené, které sice zůstane zachované venkovní tréninkové hřiště, ale na zápasy budou moci hrát v komfortnějším prostředí. Hala nabídne prostor také pro další dynamicky se rozvíjející sporty, jako je například badminton. A v dopoledních hodinách bude možné halu využít pro školní turnaje. Zároveň řešíme, že by teoreticky v hale mohla vzniknout i horolezecká stěna, takže by se ještě rozšířily možnosti využití.

Jak probíhá spolupráce napříč sporty, které by v hale měly mít zastoupení?
Na začátku jsme se setkali se zástupci dalších sportů, které by mohly mít na halu nějaké speciální požadavky, abychom se vyhnuli jakýmkoli komplikacím. Známe z vlastní zkušenosti různé podobné příklady, například v Říčanech vznikla nová hezká hala, ale kvůli pár metrům tam jsou možnosti využití velmi omezené. Ale v našem případně má většina uvažovaných sportů prakticky totožné potřeby. Pro zástupce města jsme ale kromě analýz vytvořili i shrnutí požadavků a aktivně do jednotlivých jednání vstupujeme, aby se vše vyladilo ke spokojenosti sportovců. Chceme, aby všechny sporty, které byly doposud limitované, mohly bez překážek hrát před svými fanoušky.