Z šestice skupin inzerovaných na plakátech vypadla už před samotnou akcí partička The Clients, která je bez kytaristy. Formace Ranvej, sdružující staré rockové harcovníky, dorazila sice až do sálu Městského společenského domu, tam však odmítl jejich bubeník akceptovat podmínky hry na jednu bicí soupravu pro všechny, a zase odjela. Festival tak ležel na bedrech mladých, v některých případech až školou povinných, muzikantech.

Kytarista se včas nedostavil ani dle plánu začínající kapele HEavenheLL, přehlídku tak začala původně druhá v pořadí, skupina Xenon z nedalekého Pňova – Předhradí. Teprve třináctiletý bubeník Zbyněk Husa, syn opory legendární Skylly a později Husbery, s přehledem táhl motor partičky přehrávající převzaté písničky od kapel Metallica i Guns N' Roses, ale i vlastní písničky. „Existujeme dva roky, vlastní skladby skládáme společně," shrnul šestnáctiletý kytarista Daniel Černý, ostatním muzikantům z party pojmenované po vzácném plynu je čtrnáct a sedmnáct, plnoletá je jen zpěvačka Nikol Horáková, profilové CD už ale kapela natočila.

Následující HEavenheLL byli tvrdší než Xenon, ale zase ne tolik, jak sami předem avizovali. Jsou vpravdě kapelou z Kolínska, když v ní hrají muzikanti z Kořenic, Plaňan a Břežan. „O prázdninách bychom chtěli natočit první desku," naznačil po koncertu basista Ondra Nešetřil. Na rozdíl od The Clients a Ranveje skupina Infection na plakátech uvedena nebyla, ale zahrála si krátký set v rámci vystoupení kapely Komat, jenž nad ní drží jakousi ochrannou ruku, otec čtrnáctileté bubenice Aničky Uhlířové navíc na celý festival zapůjčil bicí soupravu.

Infection existují tři měsíce, spoluhráčům Aničky je patnáct a šestnáct let, jsou z Cerhenic a mají za sebou dva koncerty právě s Komatem. V krátkém vystoupení jim vypomohla zpěvačka Xenonu Nikol Horáková. „Jejich zpěvačce rodiče zpívání s kapelou zakázali," přiznal jeden z přítomných zasvěcenců. Pak už přišel fanouškovský vrchol – kapela Komat z Chvaletic brázdí nejen region už hodně dlouho, na svém kontě má i několik desek a zpívala s ní i finalistka jedné ze řady SuperStar Leona Šenková. Ta se však vydala jinou vlastní cestou, „frontwomankou" je nyní u fanoušků oblíbená Adéla Šimonová, která navíc na festivalu slavila osmnácté narozeniny. Nechyběly tedy dorty, gratulace, dárky a přípitky, ale pořád zbylo dost času na muziku a písničky jako Satan To Hell, Vlčí volání, titulní z poslední desky Dej si říct či Nymfomanka.

Sál byl na nohou a zpíval, skákal a užíval si společné bujaré atmosféry. Bohužel po posledním tónu se fanoušci odebrali buď domů, nebo slavit do šatny se zpěvačkou či k baru, takže nejvyzrálejší kapela večera, kutnohorští Vesper, hrající nejkvalitnější muziku střiženou blues s muzikantskou vyzrálostí, sledovali jen zvukaři a tři fanoušci.

Přesto ale i tentokrát Noty na pomoc svůj účel splnily – na kvalitní aparatury a se super světelným parkem si zahrály především ty kapely, pro které je podobné vystoupení svátkem a vrcholem v jejich krátké kariéře, navíc je slyšeli i jiní, než jen jejich fanoušci. Těch nakonec také několik desítek dorazilo, takže po zaplacení nejnutnějších vydání zbude i finanční částka Volnu. Jeho klienti zatím alespoň jednotlivé kapely obdarovali vlastnoručně vyrobeným dárkem se svíčkou, který by ve zkušebně měl onen večer navždy připomínat.

Zdeněk Hejduk