Již třetím rokem se ale alespoň na jeden den do Českého Brodu muzika zase vrací. Pod názvem Brod 1995 se tam na dvou pódiích představí Čechomor, Horkýže Slíže, Žlutý pes, Voxel a mnoho dalších. Nejen o tom jsme si povídali s Petrem Fořtem:

Proč jste se před těmi deseti lety rozhodli přesunout Rock for People z Českého Brodu do Festivalparku v Hradci Králové?
Za prvé tehdy přišla nabídka, že je k dispozici vybavený areál s logistickými prvky připravený právě pro formát našeho festivalu. A za druhé už jsme delší dobu v týmu hovořili o tom, že jestli bychom chtěli vozit zahraniční hvězdy, zázemí v Českém Brodě není logisticky šikovné. Jinak řečeno - v Českém Brodě je jedna příjezdová cesta do areálu využívaná pro návštěvníky, interprety, sanitku, produkci atd. a to je opravdu nelogické a nebezpečné. Dalším problémem pak bylo, že zahraniční kapely přijíždí mnohdy s několika kamiony a autobusy a v českobrodském areálu není tak velká auta kde parkovat, nemají se kde otáčet….

Naplnily se po přesunutí vaše představy? Nezalitovali jste někdy?
Hradecký areál má své kouzlo i jisté neduhy, ale pro formát Rock for People je produkčně dostatečný. Je to prostě jiná liga. Ne, že bychom litovali, ale přeci jen Český Brod je takový útulný, malý a doma. Nicméně v Brodě by opravdu nešel Rock for People uspořádat v takovém obřím formátu jako v Hradci Králové.

Opravený splav v Polepech
Opravený splav láká k procházkám



Do Českého Brodu jste se vrátili malým festivalem k oslavě dvacátého výročí vzniku festivalu. Měla to být jen jednorázová akce?
Ano, měla to být jednorázová akce. Ale povedla se, měla nádhernou atmosféru a během roku nám spousty lidí říkalo, že by byla škoda tohle neopakovat.

Co vím, tak původní idea byla jeden rok větší festival, další rok koncertní lahůdka jako v případě kapely Stromboli. Co rozhodlo, že jste vsadili výhradně na festival?
To byl druhý krok, který jsme zkusili, ale vyhodnotili jsme to tak, že v tom vlastně lidem děláme zmatek. Oni pak neví, jestli jde o festival nebo o koncert a než akci stačíme zpropagovat, tak se uskuteční a hodně lidí říká, že nestihli ani postřehnout, že se něco děje. Takže jsme to prostě zjednodušili a rádi bychom dělali každý rok jednodenní festival v krásném prostředí, se službami na úrovni a úžasnou atmosférou.

Anita Moravec Gard s dcerou Alicí Frances Carter.
Dědeček nám nic neřekl, vzpomíná vnučka špiona



Hudebních přehlídek s výhradně českými interprety je v republice strašně moc, čím se chcete odlišit? Podle čeho vybíráte interprety?
Už místo konání je unikátní, je to vlastně takové malé údolí obehnané stromy a zelení. Rádi bychom si pohráli s dekoracemi, drželi služby pro návštěvníky na kvalitní úrovni, rádi bychom využili zkušeností a dramaturgický koktejl míchali správně do sebe, aby lidem bylo fajn a nad areálem se vznášely ty nejlepší emoce. Možná přijde i nějaký ten moment překvapení…Myslím také, že každý festival je především o lidech, kteří vytvoří atmosféru a v Českém Brodě byli vždy návštěvníci úžasní.

Je nějaké jméno, na které byste chtěl upozornit v letošním programu?
Všichni účinkující mají v programu svou logickou pozici, ale když už bych měl někoho vypíchnout, tak z mladých kapel elektroswingovou Mydy Rabycad, která už sklízí úspěchy v zahraničí, zpěvačce Debbi to šlape jako řemen, parádní a strhující koncerty mají slovenští Horkýže Slíže, pak určitě skupina Jelen, která se krásně umí dostat fanouškům pod kůži a určitě hudební lahůdka v podobě Michala Prokopa a jeho legendární kapely Framus 5.

Takže se dá říci, že se alespoň na jeden den vrátil festival do Českého Brodu natrvalo?
Jasně, už teď máme termín na příští rok, je to krásné datum 18.8.2018 a přislíbenou účast Tomáše Kluse a po letech exklusivně kapely Cirkus Praha s Bradley Strattonem.

Ilustrační foto
Nová škola v Českém Brodě se chystá na otevření