„Jejich šéf, Tomáš Doležal alias ing. Magor, napsal, že tento rok o Velikonocích nehrají, tohle byl jediný termín, který se dal vzájemně domluvit,“ shrnuli pracovníci Městského společenského domu, kde se koncert již počtvrté konal.

Dorazilo sice o něco méně fanoušků než o Velikonocích, pořád jich ale na kolínské poměry bylo několik stovek, a to od nejmenších dětí přes puberťáky či otce a matky od rodin až po jednoho důchodce.

Hudební večírek téměř přesně o dvacáté hodině odpíchla také již tradiční předkapela manažéra Tří sester Mafuny, která si říká MZH a letos vydala svoji další desku nazvanou Čórtův hrád. „Je to kopie Tří sester,“ vysvětlil jeden z fanoušků, proč set kapely, v níž kromě Mafuny a dalšího vokalisty zpívá i Jonys, po úrazu na tobogánu upoutaný na invalidní vozík, trávil v předsálí.

Kdo se však nevěnoval pivku, které šlo po celý koncert koupit prakticky bez fronty u několika barů a sledoval koncert, nakonec odměnil dobře šlapající kapelu docela slušným aplausem. Mafuna se stará nejen o hladký průběh koncertu hlavních hvězd a hraje v předkapele, ale zazpíval a dá se říci, že si i zahrál ve skladbě Pijánofka Tří sester.

Ty dva dny před koncertem pokřtily v pražské Akropoli novou desku nazvanou Lázničky. A jak je u Fanánka & spol. zvykem, do koncertního setu, který i s přídavky obsahoval třiatřicet bodů, zařadili pouze pět skladeb z novinkové desky. Celý program otevřela chytlavá a „skromná“ písnička V pekle nebo v ráji, následovaná titulním kouskem z desky, po čtyřech starších peckách zazněla oslavná píseň na plzeňské pivo a poté Noční tramvaj, poslední novinkovou FC Knajpu zařadily Sestry až do druhé poloviny koncertu.

Před přestávkou, nutnou pro návštěvu toalety, protože muzikanti pojímají koncerty jako jeden velký mejdan, zazněla už zmíněná Pijánofka a po ní přišla opět chvíle Mafuny, když společně se dvěma spoluhráči připomněli zavražděného zpěváka, autora a muzikanta Františka Sahulu ve směsi jeho skladeb a Sestry se přidaly s nejslavnějšími Sovy v mazutu.

Pak už vše spělo přes Budapešť, Mexiko, Život je takovej a Kovárnu do finále. První dva přídavky obstaraly skladby AIDS a Zelená, další dva pak Expres do Bohnic a Modlitba pro partu s tradičním odchodem hudebníků. „V pekle nebo v ráji, Sestry stejně hrají, tak to bylo, tak to je, nic novýho pod sluncem, my to takhle chcem,“ zpívají Tři sestry ve skladbě V pekle nebo v ráji na nové desce.

A přesně tak to chce i jejich publikum – dát si pivo, zazpívat si jednoduché a přitom geniální slogany a na závěr si s Fanánkem ukázat známé poznávací gesto Tří sester. A to včetně fanynek, kterých rozhodně nechodí málo…

Zdeněk Hejduk