Letos v klání amatérských kapel přišla s dvěma podstatnými novinkami, jednak zrušila soutěž odborné poroty, takže v sázce už byla pouze cena diváků v hodnotě padesáti tisíc korun a o jejím vítězi se tentokrát hlasovalo formou textové zprávy, přičemž posílat ji mohli i fanoušci mimo areál. Usnadnit rozhodování jim mohla i jedna písnička aktuálně natočená při koncertu a poslaná na facebookové stránky. První se o přízeň scházejících se fanoušků ucházela mladá poděbradská kapela Inosculation, která v poledním žáru zahalila areál do snových rytmů a českých i anglických textů, což jim nakonec vyneslo bramborovou medaili.

Insignia roztančila hard rockem

To následující cerhenická Insignie vzala pódium ztečí a první nadšence roztančila řízným hard rockem a na velkoplošné obrazovce byl u jejího startovního čísla dlouho nejvyšší sloupec, o to větší byl pak její smutek, když na vítězství nakonec nedosáhla.

Přeloučský Crionic poté ukázal, proč vloni zvítězil u odborné poroty a odnesl si šek na padesát tisíc korun. „Moc nás to nakoplo, nahráváme postupně singly a za chvíli z toho bude album," zrekapituloval zpěvák Martin Kočí. Publikum hodně bavili i Nasty Ratz, kteří dle předpokladu dorazili oblečeni v kůži, se svítícími stojany na mikrofony a v závěru svého glam rocku minulého století mezi fanoušky odpálili konfety.

Před Kašpárkem KriminalRoman

To už se v publiku začala mísit opravdová punková číra s těmi vytvořenými ve veselém kadeřnictví i s molitanovými používanými coby značka dětského bejbypanku.
Než na pódium vtrhla cháska Kašpárka v rohlíku, vyslechly si děti i s rodiči jediného kolínského zástupce, kapelu KriminalRoman, jejich špinavý garážový rock s drsnými texty, ale i foukací harmonikou nakonec držiteli Otíka Kolínského deníku vynesl v celkovém účtu vystaveném fanoušky třetí místo. Projekt Kolíňáka Davida Dvořáka s postavou kašpárka ztělesněnou dalším místním rodákem a Dvořákovým kolegou z Divadelního sdružení Igdyž Pavlem Kružíkem boduje u rockových rodičů i jejich dítek, takže následující hodinku se tančilo a zpívalo, dva největší hity, Želvy a Čůrej, pak Kašpárek v rohlíku spojil do jediné závěrečné skladby. 

Poté se publikum poprvé ten den obměnilo, maminky odvedli své bejbypankáče umýt a pokusit se je uspat a začali se scházet ti dospělejší. Než však především dospívající slečny začala bavit pop punková kapela Jaksi Taksi, mohli fanoušci ohodnotit další dvě soutěžní skupiny – nymburská parta Nový hrábě předvedla s flétnou, akustickou kytarou a klarinetem rock oscilující mezi Jethro Tull a třeba až Čechomorem, The Lizards pak melodický rock s jedinou soutěžící zpěvačkou a klasicky řádícím baskytaristou Karlem Valtrem v rudé košili a s šátkem stejné barvy v ruce.

Jaksi Taksi Kolín dobře znají

Kapela Jaksi Taksi hrávala v minulosti v Kolíně poměrně často, zpěvák a autor repertoáru Radek Mihok postupně ansámbl omladil a letos doprovodili na turné i kapelu Harlej.
Slečny v publiku si zazpívaly všechny hity jako Signál, Maturitní večírek, Optimista, Zachovejte paniku, Všechno dobrý či Škola, po které se tradičně vyfotili s publikem. Po nich nastal čas na poslední dvě soutěžní kapely – poděbradští Flat Fly roztančili areál svým nakažlivým a skočným ska stylem se samozřejmou dechovou sekcí a přestože v čase, kdy šli na pódium, měli na svém účtu už hodně hlasů, zřejmě rozhodli fanoušci, které přesvědčili svým výkonem na místě.

Kapela Alchymie z Chlumce udělala tečku

Sloupec u jejich startovního čísla se nakonec zastavil na čísle 345, druhá Insignie měla 263, třetí KriminalRoman 173, hlasovalo celkem 1 199 respondentů. Tečku udělali mladíčci z Chlumce nad Cidlinou říkající si Alchymie s folk rockem, za cajonem se šlapkou seděl syn frontmana Komunálu Luboše Suchánka. Než se připravili šeky a slavnostní vyhlášení, patřila další téměř hodinka držiteli loňské divácké ceny, regionální Bastille. Ta už hodně zaplněný areál roztančila a zpěvačce Tereze „Kočičkové" Horčičkové atmosféra vehnala až slzy do očí. „Něco takového člověk nezažívá každý den a za tento zážitek jsem nesmírně vděčná. Byl plný amfiteátr a ten pocit tam nahoře stát, to je to, proč to dělám, pro tohle má ta dřina smysl," vyznala se zpěvačka, která v euforii hodila do davu svoji bundu a pak ji marně hledala, druhý den na svém profilu na sociální síti.

Nadšení poděbradští muzikanti si pak z rukou prezidenta automobilky Kenta Koide s bejbypankovým čírem na hlavě a starosty Kolína Víta Rakušana převzali šek na padesát tisíc korun, putovní cenu se štítky všech vítězů a další kovový houslový klíč určený jen jim.

„No budeme muset natočit asi další desku, jsme hodně početná kapela, takže těch hlasujících příbuzných máme asi víc, to možná rozhodlo," smál se kytarista a zpěvák Radek Jína. „Vyhráli zaslouženě, kdybych byl letos v porotě jako minulá léta, hlasoval bych pro ně," dodal Vasil Fridrich, moderátor celého dne. Dalších padesát tisíc dostala pedagožka, zpěvačka a v tomto případě také sbormistryně pěveckého sboru Gymnázia Kolín Eliška Šeráková coby výtěžek ze symbolického třicetikorunového vstupného na celou akci.

Vybralo se více než 63 tisíc korun

„Na vstupném se totiž vybralo více než šedesát tři tisíc korun, takže na další příspěvek se může těšit také 4. ZŠ Kolín s rozšířenou hudební výchovou. Té k třinácti tisícům korun ze vstupného připadnou ještě další peníze z výtěžku z prodeje festivalových triček, lázeňských oplatek, kadeřnického salónu a živého jukeboxu, které byly rovněž součástí bohatého doprovodného programu TPCA Beat festivalu," vysvětil Marek Hovorka

Tento šek převzal místostarosta města Michael Kašpar. Festival se tradičně neodehrával jen v amfiteátru, především na malé fanoušky čekalo po celém ostrově mnoho atrakcí od skákadel přes možnost vytvořit si vlastní placku, nechat se načesat či pomalovat, ale i si prohlédnout několik modelů automobilů. V tom hudebním už ale zbývaly poslední dvě položky – herec Vojta Kotek s basovou kytarou v rámci kapely TH!S sáhl především k úpravám skladeb slavnějších kolegů, a v tu chvíli to hodně žilo také u živého jukeboxu, kde v přívěsu namačkaní muzikanti přehrávali především tuzemský rock na přání fanoušků.

Roztančenou a rozezpívanou tečku za více jak dvanáctihodinovým hudebním maratónem obstarala valašsko – meziříčská legenda Mňága & Žďorp, lepší konec, než když tisícihlavý sbor pěje takové nesmrtelné pecky jako jsou Písnička pro tebe, Hodinový hotel, Miluju!, Spaste svoje duše, Made in Valmez nebo Ne, teď ne si asi málokdo dokáže představit. ⋌