Herci Simona Stašová a Pavel Liška přijedou na kole do přímého televizního přenosu.

Říkáte si: No a co? Jenže oni přijedou na trojkole – s nimi v jednom týmu dorazí do televize i nevidomá Ráchel Skleničková.

Stane se tak ve středu 9. listopadu. Od 21 hodin se totiž v Pražské křižovatce (kostel sv. Anny) uskuteční sedmý benefiční koncert pro Světlušku.

Světluška pomáhá nevidomým v celé České republice. Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu, říká, že se letos rozhodli koncert pro Světlušku zahájit netradičně. „Odstartujeme ji symbolickou jízdou na trojkole z Ostravy do Prahy,“ uvedla Kaderková.

Start v Ostravě

Startuje se 2. listopadu v Ostravě. Cesta povede přes Olomouc, Brno, Jihlavu, Vlašim (příjezd pondělí 7. listopadu v 16.45, odjezd v úterý 8. listopadu v 9.00), Benešov (příjezd 8. listopadu v 11.30, odjezd ve 12.30), Říčany (příjezd 8. listopadu v 15.30, odjezd ve středu 9. listopadu v 9 hodin), do Prahy.

Za Světluškou na speciálně vyrobeném trojkole pojedou vidící a nevidomí přátelé Světlušky. „Mezi nimi například Anička Kulíšková, Štěpánka Hilgertová, Aleš Valenta nebo Ondřej Brzobohatý. Symbolickou jízdu zakončí dva herci, Simona Stašová, Pavel Liška, a nevidomá Ráchel, kteří na trojkole přijedou rovnou do živého přenosu," podotkla Kaderková.

I v tomto roce podpoří nevidomé řada známých osobností. Světlo pro Světlušku přijdou symbolicky rozsvítit patronka Světlušky Aneta Langerová a její hosté: Jiřina Bohdalová, Simona Stašová, Pavel Liška, David Koller, Anna K, Ondřej Brzobohatý, Matěj Ruppert, 4TET, Michal Hrůza, Tonya Graves, Kašpárek v rohlíku, Kühnův dětský sbor a nevidomé děti. Večerem provede dvojice Vojta Dyk a Adela Banášová.

Nová píseň pro Světlušku

Patronka projektu Světluška Aneta Langerová přiznává, že listopad má už vždy spojený právě s koncertem pro Světlušku. „Všechna hudební vstoupení, která zazní, jsme připravili jen pro tento večer. Věřím, že vystoupení s nevidomými a osmdesátičlenným sborem vidících a nevidících dětí bude pro všechny zážitkem. Na koncertě zazní také nová píseň pro Světlušku, kterou si zazpívám s malou světluščí vílou Nelinkou. Na to se obzvlášť těším," řekla Aneta Langerová.

Během koncertu budou odvysílány unikátní reportáže „Den POTMĚ“. Svůj zážitek ze tmy v nich předají herečky Jiřina Bohdalová, Simona Stašová, moderátorka Adela Banášová a zpěvačka Anna K. Medailonek „Komu svítí Světluška“ představí devítiletou Lucinku, jež je jednou z mnoha nevidomých, kterým Světluška pomáhá.

Slavnostním večerem vyvrcholí již 9. ročník charitativního projektu Světluška, v rámci kterého se dosud rozdělilo na přímou pomoc nevidomým více než 60 milionů korun. Během devíti let se do projektu zapojilo více než 47 tisíc dobrovolníků a 3 miliony dárců.

Pomáhat mohou všichni, i diváci od obrazovek a to nejen během tohoto jediného večera, ale po celý rok. Během přímého přenosu mohou diváci a posluchači využít Call Centrum, kde se v roli operátorů představí známé osobnosti. Těm sdělí výši svého daru, který pošlou po skončení přenosu na sbírkové konto 99999 99999/0100.

Světlušce je také možné odeslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA

(1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky „deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.

JIŘÍ MACEK, ŠÁRKA BATÍKOVÁ