Expozice s názvem Bitva u Kolína: osobnosti, dělostřelecká reforma a Vojenský řád Marie Terezie poprvé představuje řadu klíčových osobností bitvy na originálních portrétech. Seznamuje návštěvníky s reformou císařko-královského dělostřelectva polního maršála Josefa Václava z Liechtensteinu, které sehrálo klíčovou roli v bitvě u Kolína, a představuje významné dělostřelce, první zbrojovky a dělostřelecké školy a cvičiště, které se nacházely v zemi dělostřelců, tedy v Čechách a na Moravě. Originály vojenského řádu Marie Terezie zase připomenou jeho vznik jako poděkování za vítězství maršála Dauna v bitvě u Kolína.

Rytířský kříž Vojenského řádu Marie Terezie ze sbírek Národního muzea byl udělen Emanuelu Alexanderu von Franquet, též Francquet (1730–1788), jenž se vyznamenal v bitvě u Kolína. Udělen mu byl při 3. řádové promoci 4. prosince 1758 a je nejstarším dochovaným v České republice.

Vlaky vyjely proti sobě na nádraží v Českém Brodě. Ke srážce nedošlo.
Vlaky vyjely proti sobě: selhal pracovník Správy železniční dopravní cesty

Zajímavá je i kopie obrazu první řádové promoce z roku 1758, jehož originál se nachází na zámku Schönbrunn. „Návštěvníky bychom chtěli upozornit např. na zajímavý soubor vyobrazení z rukopisu Franze Rubliho „Artillerie“, které nám poskytl Österreichische Staatsarchiv-Kriegsarchiv,“ připomněl ředitel muzea Vladimír Rišlink.

Výstavu doplňuje soubor různých palných a chladných zbraní z období sedmileté války ze sbírek Vojenského historického ústavu a Západočeského muzea v Plzni.

Nová expozice Bitva u Kolína na padesáti metrech čtverečních, což je přibližně šestina celkové výstavní plochy muzea, jsou prezentovány jednak předměty ze staré expozice, ale také exponáty zcela nové. „Jistého znovuzrození se dočkala lafeta děla ze staré expozice, která byla využita ke zhotovení nové repliky děla. Návštěvníci uvidí také rozměrný obraz Ludvíka Vacátka zachycující jezdecký útok holobrádků nebo obraz Karla Tůmy na obdobné téma,“ připomíná Vladimír Rišlink. Novinkou je interaktivní model bitvy, jenž zachycuje poslední rozsáhlý útok pruské pěchoty v podvečer 18. června 1757 a jeho odražení mohutným protiútokem císařsko-královské jízdy a jejích saských spojenců.

Slavnostní večer v kolínském Kině 99 zakončil letošní ročník grantového programu TPCA pro Kolínsko
TPCA rozdělila granty. Vítězem je projekt Učíme se pod širým nebem