DALŠÍ FOTOGRAFIE NAJDETE ZDE:

OBRAZEM: Ohlédnutí za Rock for People 2011

OBRAZEM: Festival Rock for People studené a deštivé počasí nezkazilo

Před pěti lety pak tuto akci, která se mezitím ohromně rozrostla, přestěhovali do Festivalparku u Hradce Králové s cílem povýšit tuto hudební přehlídku na akci evropských rozměrů.

Více rovnocenných hvězd

Loni byla hlavním tahákem setkání mega kapela Muse, letos pořadatelé z agentury Ameba Production pozvali více rovnocenných mezinárodních hvězd.

“Každý festivalový den si mohli návštěvníci najít jednu svoji hvězdu sahající od Paramore, Pendulum nebo Bullet for My Valentine či Jimmy Eat World až po The Streets nebo Beatstears,“ poznamenal k tomu dramaturg festivalu Petr Fořt.

Hudba zněla nejen na dvou velkých scénách, které kromě neděle, kdy zde zahrály české kapely Sto zvířat, UDG, Chinaski, Tři sestry, Nightwork či zpěvačka Debbi a výjimky v dalších dnech v podobě Vypsané fiXy a Divokýho Billa, zde vystupovala především právě zahraniční lákadla, ale i na dalších třech pódiích.

Premiéru v areálu zaznamenal obří stan pro pět tisíc návštěvníků, z nichž dvanáct stovek jich mohlo sedět - o sobotním večírku pro nedočkavé, na který už dorazilo patnáct tisíc lidí zde nadchl Žlutý pes s kytaristkou Morellou nebo Xindl X s kapelou, v pondělí tady nejen seniorům, které přivezl z Hradce Králové autobus, zahrála Druhá tráva s Robertem Křesťanem a pak zazpíval především Pavel Bobek, na něhož se před pódiem vytvořil kotel a mladí fanoušci si vytleskali ještě přídavek.

„Je to úžasné, jsem nadšená z toho přijetí mladých lidí, bylo mi z toho do pláče,“ poznamenala při odchodu ze stanu jedna ze seniorek, která se představila jako Květa.

V úterý se pak stan změnil v obří kino, v němž v sedě sledovaly tisícovky fanoušků derniéru programu kapely Kryštof, s nímž objížděla kina v republice – na plátně se promítá dokument o kapele, který ona živě doplňuje hudbou. „Jak to DVD vozíme a občas se zapráší, tak nám sem tam vypadává zvuk, takže já vám to oddabuji,“ poradil si Richard Krajčo s krátkou technickou závadou.

Zajímavý program čekal fanoušky i ve dvou hangárech, v prvním se postupně vystřídali revivalové, polské, slovenské a maďarské kapely, v druhém pak tuzemské stálice klubové scény i mladé talentované skupiny. Třeba ve chvíli, kdy téměř všichni, kdo byli v areálu, sledovali koncert amerických My Chemical Romance na jedné ze dvou hlavních scén, několik desítek nejvěrnějších fanynek si nenechalo ujít vystoupení partičky zhruba patnáctiletých kluků říkajících si The Colorblinds v čele se synem slavného otce a dětského herce Adamem Mišíkem.

S loutkou i starosta Českého Brodu

Vzhledem k místu vzniku festivalu, je na něm možné potkat obyvatele kolínského regionu na každém kroku, od rodinných příslušníků hlavních organizátorů zajišťujících třeba novinářské akreditace až po obsluhu elektrocentrál či výčepních stolic.

Kromě prvoligového Divokého Billa si v hangáru zahrála kapela CZ od Českého Brodu, muzikanti pečecké skupiny City Lights či kolínských FANFAN zatím jen nasávali atmosféru, stejně jako Jakub Dvořáček, frontman punkové formace Kulturní zřízenost z Třemošnice, který na festival už jezdí pravidelně.

V divadelní scéně sehrálo dvě představení Brodivadlo, kde loutky vodil i starosta Českého Brodu Jakub Nekolný a na kytaru hraje a zpívá organizátor Petr Fořt stejně jako houslista Divokýho Billa Adam Karlík.

Jeho skupinu čeká 9. září v domovských Úvalech tisící koncert v historii kapely se spoustou hostů včetně muzikantů z Kabátu, a pak chystá kapela tuzemskou pauzu. „Dáme si voraz, doteď jsme hráli jako na běžícím pásu, nezastavili jsme se, byli jsme neustále na cestách. Budeme se snažit připravit novou desku a chceme hrát na Slovensku a snad i jinde v zahraničí,“ potvrdil pro festivalové noviny kapelník Vašek Bláha.

Studené a deštivé počasí

„Loňský výsledek v návštěvnosti, tedy 28 500 lidí, jsme letos vyrovnali. Celkové bilanci významně pomohly poslední dva dny a to nejen díky konečně letnímu počasí, ale zejména s ohledem na divácké taháky My Chemical Romance nebo Pendulum. Stejně jako loni se uskutečnila všechna ze 140 anoncovaných vystoupení, díky improvizacím v areálu i před jeho branami jich bylo ještě více, než se původně ohlásilo. Je úplně zbytečné spekulovat, zda bychom při hezkém počasí překonali třicet tisíc diváků. Počasí si nevybíráme. Daleko důležitějším je pro nás kritérium spokojenosti všech návštěvníků – a pro to jsme se snažili udělat vše, co bylo možné. Registrovali jsme opravdu jen minimum stížností a problémů,“ konstatoval Michal Thomas, polovina pořadatelského dua.

Faktem je, že vše opravdu fungovalo, ochranka byla vstřícná a slušná, program klapal takřka na minuty, festival dostal jednotnou grafickou tvář, kterou dodržovali i stánkaři svými jídelními lístky, takže jediné, co kazilo náladu, bylo studené a deštivé počasí první dva dny, s čímž si však fanoušci poradili a především ženská část předvedla přehlídku rozličných gumáků. A jedinou opravdovou chybičkou v nadupaném programu pak bylo dvojí vypadnutí zvuku při koncertu My Chemical Romance, což se u podobné hvězdy stalo poprvé v existenci festivalu.

ZDENĚK HEJDUK