„Ten nápad přišel poměrně pozdě, takže velké množství námi oslovených kapel už mělo termínový kalendář plný. Vsadili jsme tedy pro letošek na revivaly, ale už pár dnů po letošním ročníku bychom chtěli vymyslet dramaturgii a oslovit účinkující na příští rok,“ shrnuli pořadatelé z kolínského hokejového oddílu Modří kozlové, kteří festival uspořádali coby oslavu ukončení sezony a jak napsali na plakáty i „na počest nejrychlejšího klouzavého sportu na světě.“ Přestože ty avizovaly start přehlídky na šestnáctou hodinu, až pár minut po sedmnácté ji zahájila domácí kapela Black Bells vzdávající hold australské skupině AC/DC.

Bratry Moravce za sólovou a basovou kytarou, dalšího kytaristu Mildu Beneše a o generaci mladšího bubeníka Michala Macha v ní doplnil zpěvák Jaroslav Masnica. Highway to Hell, jeden z největších hitů australských rockerů, si s nimi zazpíval Jiří „Mario“ Kampe, frontman skupiny Blue Bucks oblečený do dresu pořádajícího hokejového klubu, za který také léta hrával. Očekávaným vrcholem festivalu se pak stala následující kapela Queenie, revival legendárních Queen.

Do detailu odpozorovaná pódiová show i se svítícími schody, fyzická podoba zpěváka Freddiho Mercuryho včetně knírku i kytaristy Briana Maye s hradbou zesilovačů a jejich maket značky Vox za zády, věrné kostýmy a v neposlední řadě i rázem o hodně zlepšený zvuk byly atributy, které zvedly přítomné sedící do té doby na lavicích pivních setů u stánků s občerstvením a přinutily jít k pódiu. A také se okamžitě splnil i další slogan uvedený na plakátu a opravdu se v tu chvíli bavily všechny generace – od skotačících dětí, přes zpívající puberťáky a vyplešlé máničky až po dvojici seniorů ploužících v uctivé vzdálenosti od pódia.

„Musím se vám přiznat, že jsem na tomto stadionu hrál hokej. Měli jste tu nejvyšší mantinely ze všech,“ bavil zpěvák Michael Kluch. Když v závěru koncertu zazněla tradiční sportovní hymna We Are The Champions, byl to i jistý vzkaz místním přítomným hokejovým borcům všech věkových kategorií. Po další přestavbě pódia, při níž někteří fanoušci už svoji účast na festivalu vzdali, hudební večer ukončila kapela U2 Desire Revival Band kopírující zase irskou partičku okolo zpěváka Bona Voxe. Především jejich zpěvák se snažil o kostýmní i vizuální podobu s touto další pěveckou ikonou.

Kolínský zimní stadion pamatuje koncerty nejen Michala Davida, ale třeba i kapel Kabát, Abraxas a několika zahraničních, není tedy žádný důvod na tuto slavnou minulost nenavázat. Obzvlášť když pořadatelé hned první festivalový ročník slušně připravili počínaje fungující ochrankou přes zajištění občerstvení s nabídkou dvou značek piva i teplé kuchyně až po reklamní soutěže známého alkoholu. Zbývá jen starost nejpodstatnější, kterou řeší většina organizátorů – jak na ni přilákat ještě větší počet fanoušků…

Mistrovství České republiky kroužků v řešení hádanek a křížovek
OBRAZEM: Křížovky šly nejlíp Ostravákům, hádanky Příbramákům