Vernisáž výstavy odhalila polovinu fotografií, odehrála se v sálu podnikatelského inkubátoru. Jak řekl fotograf Jan Chvojka, který se na přípravě knihy podílel, vše začalo tím, že Vladimír Serbus navrhl udělat výstavu starých fotografií, vedle kterých budou stejné záběry těch míst, jenže o mnoho let později.

A jak je napadlo udělat zrovna fotografickou knihu? „Udělali jsme poradu, vznikla výstava, ale pak jsme si řekli, že zajímavější by byla knížka. Požádali jsme o grant a vyšlo to," vysvětlil. Týmu se totiž podařilo získat od kolínské automobilky TPCA v jejím grantovém řízení peníze právě na vydání knihy.

Sám fotograf Vladimír Serbus popsal přípravu výstavy a knihy. Ten měl také s sebou digitální fotoaparát. „Jiný už nemám, všechno jsem to už zrušil. Ty nové fotky jsou digitální, u těch starých jsem scannoval negativy," vysvětlil technologii, která knize vdechla život.

Vernisáž kromě Jana Chvojky a místostarosty Michaela Kašpara zahajoval také Pavel Beneš, manažer vnějších vztahů.

„Asi nejzásadnější, co nás zaujalo, je to, že lidé z Kolína dělají něco pro Kolín a Kolíňáky. Město se posouvá dál, je tu něco unikátního. Byla to iniciativa lidí, kteří něco dělají, aniž by do toho byli sami tlačeni," řekl Pavel Beneš.

Jak řekli autoři knihy, pro Kolíňáky bude dostupná až za nějakou dobu, hovořilo se o termínu na přelomu září a října.