Potkají se tam ještě s duem sester Kláry a Zuzky Vytiskových, jež si říkají Quaoar a které porota poslala do Ústí v autorské Portě se skladbou Hodinář. Za písničku Komínkář si druhou cenu a rovněž postup odneslo duo Mirek Vlasák a Ondřej Služenko, které i rockové publikum zná pod jménem Tata Mia, třetí, ale už nepostupující, byli Víceméně se skladbou Každý z nás.

V interpretační soutěži se za vítěznými Šťastnými a Veselými umístil opět Quaoar a v Kolíně již také dobře známá kapela Lážo plážo. Porota, v níž se sešli kolínský muzikant a organizátor Honza Roth, písničkář žijící v Kutné Hoře Pepa Nos, portovní funkcionář a dlouholetý zvukař Luboš Friml, účastník minulých kol, písničkář Jiří Šmidt a Petr Vohnout, udělila ještě své uznání kapele Víceméně za skladbu Každý z nás.

Padesát devět hlasovacích lístků přítomných diváků i kolegů muzikantů ocenilo nejvíce nejpočetnější seskupení soutěže říkající si Crazy Crash, jen o dva hlasy méně získali Tata Mia, o sedmnáct hlasů se na třetím místě umístili Víceméně.

Od patnácté hodiny se v sále představila devítka soutěžících, kromě jmenovaných to byli ještě jednotliví písničkáři Hana Prskavcová a Stanislav Haláček a duo Zuzana Khodlová a Tomáš Matějček. Tradičně s humorem odpolednem provázel redaktor Českého rozhlasu Hradec Králové František Mifek, vítězové dostávali nejen dorty, ale i plastiku Porty vytvořenou Alžbětou Jankulíkovou.

Než se porota rozhodla, zahráli coby hosté místní Zavětrem, po slavnostním vyhlášení pak pardubičtí Marien. „Letošní hudební úroveň byla na daleko větší úrovni než v minulých letech, vše klapalo organizačně i časově, jediným nedostatkem byla tradičně účast diváků. Soutěžící měli téměř převahu,“ posteskl si hlavní organizátor Tomáš Gotvald z pořádající České tábornické unie.

„Soutěž byla opravdu vyrovnaná, naším bodováním se sešli na prvním místě dva soutěžící a o vítězi jsme museli rozhodovat dalším hlasováním a diskuzí,“ potvrdil jeho slova porotce Honza Roth.

Klání se konalo za finanční podpory Města Kolín.

ZDENĚK HEJDUK