Smyslem Noci s Andersenem je probudit v dětech touhu po čtení. „Každý rok je věnován jinému spisovateli, letos to byl Jan Drda, v tomto duchu jsme to pojali," řekla Eva Pluháčková, vedoucí dětského oddělení v kolínské knihovně.

V knihovně přespávaly děti za odměnu, jednalo se o ty nejaktivnější čtenáře ze základních škol, které chodí v rámci družiny do čtenářských kroužků a pravidelně si půjčují knížky. „Vychovatelky, které k nám s nimi chodí, musím pochválit. Jsem jim opravdu vděčná, protože se čtenářstvím to není úplně dobré," řekla Eva Pluháčková. A že se v kolínské knihovně skutečně sešla parta, která má čtení ráda.

Program se tak kromě čtení oblíbených i nových knížek skládal také z maškarního a tanečního reje. „Kromě toho se snažíme každý rok něco zajímavého navštívit, v minulosti jsme se vydali do redakce novin nebo třeba služebny městské policie. Letos jsme se vydali za Šárkou Krombholzovou z městského zpravodaje," vyprávěla Eva Pluháčková.

Malé čtenáře zajímaly kroniky i stará čísla Zpravodaje

Kromě toho, že si měli malí čtenáři šanci prohlédnout různá vydání Zpravodaje od doby jeho vzniku, kde mohli pozorovat jeho nejen estetický vývoj, si pro ně Šárka Krombholzová připravila městské kroniky.

„Nejdřív jsme si s kolegyní nemyslely, že je to až tak zaujme! Nejvíce se jim líbily staré fotografie, když bylo všechno zasněžené, poslední roky skutečná zima nebyla," smála se vedoucí dětského oddělení.

Sázení Pohádkovníku Andersena se tentokrát odehrálo ve štítarské pobočce knihovny, tentokrát Pohádkovník není zasazený u některé základní školy, ale v knihovně ve Štítarech v květináči. Na děti čekala po výběru knih a pózování u pohádkovníku svačina a přichystaný program.