„Patří bezesporu k ikonám současné české malby. Spojuje v sobě romantismus obsažený ve jménech slavných českých cestovatelů, jako byli Alberto Vojtěch Frič nebo Emil Holub a zároveň vizi svobodného umělce, který se propojil s jiným kulturním světem,“ přiblížil v úvodní řeči kurátor zdejších výstav Aleš Rezler.

Otto Placht se oženil s indiánkou, s níž má tři děti, žije a tvoří v peruánské džungli, pracuje s přírodními pigmenty a barvami získanými výluhem z kůr a plodů stromů. „Umělecká tvorba Otty Plachta je výslednicí akademického školení, znalosti evropské malby – expresionismu, abstrakce a pobytu v Amazonii. Plachtův obraz je vizualizací stavu duše formálně budované spleti čistých barevných tónů a zdánlivě chaotickými náznaky geometrických ornamentů,“ přiblížil Aleš Rezler.

Zatímco autor obrazů v čase vernisáže pobýval v Peru, hrou na peruánské flétny ji ozvláštnil Peruánec žijící v Čechách Vlado Ulrich, kromě vlastních skladeb zahrál i nejznámější peruánskou El Condor Pasa známou i z repertoáru Karla Gotta.

Výstava bude k vidění až do 23. září, 14. září se pak uskuteční autorem komentovaná prohlídka výstavy a následná beseda a přednáška o Peru.

V Chotouni se slavila pouť tři dny.
V Chotouni se slavila pouť tři dny