Na organizaci čtyřdenní přehlídky se samozřejmě podílí i spousty lidí z regionu a místní muzikanti se objevují i na pódiích, letos dokonce i na těch hlavních. Vedle takových veličin jako byly Die Antwoord, Paramore nebo Evanescence si jednu ze dvou velkých scén vyzkoušela i třeba Kolíňanka nebo Kolínský Big Band.

Ilustrační foto
Tipy na akce a výlety. Chystáte se někam vyrazit?

Ti první ve třech písničkách doprovodili rockovou kapelu Imodium. „Potkali jsme se v kutnohorském klubu Česká 1, slovo dalo slovo a hned jsme byli naladěni na stejnou vlnu,“ vysvětlil zpěvák a vůdčí osobnost kapely Thom. Kolínský Big Band se zpěvákem kapely Chinaski Michalem Malátným vystoupil už víckrát, v Hradci se jim dostalo nadšeného přijetí a mladí lidé v publiku, stejně jako autobus důchodců z místního domova, nadšeně aplaudovali nejen dvěma písničkám z repertoáru jeho domovské skupiny, ale i evergreenům Franka Sinatry či The Beatles v podání nejen Michala Malátného, ale i Alžběty Sosnovcové a Petra Konývky, dvorních zpěváků orchestru řízeného dirigentem Josefem Šťastným.

Na menší scéně si už tradičně zahrála kapela Citylights s pečeckým kytaristou a kolínským bubeníkem. „Bohužel je to naše téměř poslední vystoupení, bubeník Michal Mach hraje s více kapelami a už to nestíhá. A já mám také dost jiných starostí,“ zarmoutil fanoušky kytarista Sáša. Na Cyklo stage, kde proud na pohánění aparatury vyráběli sami fanoušci jízdou na bicyklech, zahrál hned dvakrát za sebou saxofonista kapely Medvěd 009 Ruda Rigo. Nejdříve doprovodil partičku říkající si Sudaři, což byla v podstatě hudební parta Ešus z Kozojed a poté s vlastní skupinou Emma. Do Českého Brodu se alespoň na jeden den festival opět vrátí a to 19. srpna, kdy tam zahrají výhradně domácí kapely jako Čechomor, Jelen, Michal Prokop či Žlutý pes.

Kapela Blue Bucks oslavila plnoletost téměř všemi muzikantskými sestavami
Kultura na Kolínsku: půjdete do kina nebo na festival?