„Je tu lepší prostředí, tam když si šel divák koupit něco k jídlu nebo pití, ztratil kontakt, to tady odpadá," zdůvodnil Mirek Suchý, člen zahajující kapely Trampoty. Ta a především její kytarista, zpěvák a vůdčí osobnost Zdeněk „Sosák" Sosnovec také Pecku celá léta pořádali. „Už vloni jsem ale to žezlo předal dceři. Chtěl jsem skončit, ale ona se organizace ujala, tak by to mělo být, ať se starají mladí," smál se Sosnovec.

Trampoty na úvod zahrály své tradiční country, ale sáhly i po rokenrolu s vtipným a chytlavým textem o tancujících dřevorubcích. Následující kapela se nazvala The Countries a zpěvačka a pořadatelka Alžběta Sosnovcová do ní spojila členy své bývalé rockové kapely Alžbětiny Sosny a kolínského tanečního orchestru Peklo, s nímž také zpívá. „Je to zároveň premiéra i derniéra. A omlouvám se babičce a dědovi, všechno bude anglicky," vtipkovala od speciálního zpěvového mikrofonu a hledišti nabídla moderní americkou country včetně skladby Proud Mary od legendární kapely Creedence Clerwater Revival ovšem ve verzi od Tiny Turner.

Kino na kolečkách jezdí do Radimi každoročně.
OBRAZEM: Letní kino zavítalo do Radimi

Následující Wyrton předvedl naopak klasický bluegrass s mandolínou kolínského kulturního organizátora Honzy Rotha a se záskokem banjisty Patrika Klča za nemocného Filipa Bartáka.

Hudební bomba vybouchla poté – na pódiu se usadili s akustickými kytarami dva rockeři, Pavel Gregor a Vladimír Dvořák, aby jen v tomto složení zahráli a zazpívali takové pecky jako Mamma I'm Coming Home od Ozzyho Osbourna, Soldier of Fortune od Deep Purple, ale od půlky s českým textem známém v podání Jiřího Schelingera jako Šípková Růženka nebo Wish You Were Here z repertoáru Pink Floyd.

A že na Pecku nechodí jen trampíci, ale diváci s širokým posluchačským spektrem dokazovalo, že dvojici odmítali pustit z pódia. „Viděla jsem je náhodou v jednom pražském klubu, tak jsem je oslovila," vysvětlila Alžběta, jak se Acoustic Noise Band, jak si dvojice říká, na pódium Červenopečecké pecky dostal.

Hudební tečka pak patřila Ivanu Hlasovi, Norbimu Kovácsovi a Jaroslavu Olinu Nejezchlebovi, neboli Ivan Hlas Triu a skladby jako Malagelo, Jednou mi fotr povídá nebo Aranka umí hula hop už si zpívali úplně všichni. A potleskem oceňovali muzikantské i jiné vtípky trojice. Celým večerem zasvěceně a vtipně provázel Pepa Voda, který několika slovy přesvědčil přítomné, aby si po sobě sbalili a odnesli pivní sety, na kterých a za kterými celý festival seděli.

Královské stříbření Kutné Hory.
OBRAZEM: Královské stříbření Kutné Hory