A jak tomu už bývá, soutěžící se nespokojily pouze s jednou kategorií. Ve výsledku se tak strhl lítý boj v kategorii klasických mažoretek, twirlingu, tanci s pom pomy a show dance – tanec s rekvizitami.

Mažoretek dorazil do Kolína takřka rekordní počet. „Přijelo překvapivě mnoho soutěžících. Oproti loňsku jsme se tak rozhodli rozdělit soutěž na tři části, aby Pohár nebyl tak dlouhý. Ani to ale nepomůže," řekla Petra Pokorná, zástupce ředitele kolínského domu dětí a mládeže.
Druhá část se odehraje v březnu, třetí potom na podzim v kolínském kulturním domě, kde se utkají v soutěži velké skupiny mažoretek.
Nejpopulárnější disciplínou však podle Petry Pokorné zůstává klasická mažoretka. „Je to nejméně náročná disciplína," řekla. Podle jejích slov je klasická mažoretka pouze o pochodování a hůlce, což ji činí nejsnadnější. „V ostatních disciplínách je nutné zapojit akrobacii a gymnastiku, nelze se tam zaměřit pouze na jednu činnost," vysvětlila náročnost například twirlingu, kterému však přibývají příznivci navzdory jeho složitosti.

A jak se daří samotnému mažoretkování, je stále populární? „Musíme myslet na to, že Kolín je prostě Kmochovo město, takže si my stěžovat rozhodně nemůžeme. Vždyť máme čtyři mažoretkové kluby, to se pomalu nevidí ani v Praze," řekla Petra Pokorná. Ve světě ale prý převládá více twirling. „Je zajímavější, o hodně náročnější, takže to je pro děvčata zajímavá výzva," zhodnotila konkurenční disciplínu.

Baví mě to stále čím dál více, pochvaluje si Denisa Skohoutilová svoji disciplínu

Jednou z mažoretek, které se zúčastnily Poháru ze Zámku, byla i Kolíňačka Denisa Skohoutilová. „Jsem na své domácí půdě, bylo to hodně dobré," podělila se o svůj zážitek těsně po vystoupení.

Denisa Skohoutilová vystupovala právě v tanci s rekvizitou, který byl laděný do stylu hippies. „Vymyslela to mamka, sama nevím, jak. Ale hodně se mi to líbilo, pestré barvy byly moc hezké," řekla.

Třebaže se mažoretkování věnuje už téměř deset let, stále ji baví. „Chci v tom nadále pokračovat," odpověděla bez rozmýšlení.
A na jaké se letos připravuje soutěže? „V únoru jsem se připravovala na Mistrovství České republiky, kde jsem soutěžila ve dvou disciplínách. Skončila jsem druhá a třetí," pochlubila se. Kromě toho se chystá na dubnové Mistrovství Čech v disciplínách mažoretka a tanci s rekvizitami.

Denisa Skohoutilová se sportu chce věnovat i profesně. Dokazuje to volba střední školy. „Mířím na Obchodní akademii v Kolíně, kde mají obor Sportovní management. Sport mě hodně baví, takže se mu chci věnovat," řekla.