„Ne každý ví, že František Kmoch vedl vlastně orchestry dva- dechový a symfonický. Ten druhý však vystupoval jen při výjimečných příležitostech a slavný skladatel složil i několik skladeb pro smyčcový nebo symfonický orchestr," uvedla Jana Kašparová, moderátorka večera. Pětici skladeb, která zazněla, upravil pro symfonický orchestr předchozí dirigent Kolínské filharmonie Ivan Fišer.

Kvapík Píseň o vlasti a valčík Na stříbropěnném Labi zazpívala sopranistka Lucie Laubová, absolventka Olomoucké konzervatoře a studentka druhého ročníku pražské AMU. Program první poloviny koncertu doplnily ještě skladby Malý, ale milý, Veselá jízda na saních a kvapík Že mě nechytíš. Druhá část pak byla zasvěcena Kmochovu současníkovi Johannu Straussovi mladšímu, čímž muzikanti udělali radost nejen několika desítkám přítomným posluchačům, ale především jednateli České společnosti Johanna Strausse Jiřímu Urbanovi. „Pozval mě Pavel Srb, můj soused na chalupě, který hraje s Kolínskou filharmonií. Jsem samozřejmě hodně rád, že dílo Johanna Strausse muzikanty pořád oslovuje. Jsem členem i anglické sekce společnosti a o dnešním koncertu tam napíši. A mimochodem, i ten Kmoch mě nadchl," vyznal se Jiří Urban. I od Johanna Strausse zahráli filharmonici pět skladeb – Císařský valčík, Pizzicato polku, Povídky z Vídeňského lesa, Na krásném modrém Dunaji a Radeckého pochod, který kdysi nazpíval rockový zpěvák Richard Müller.

Po několikanásobném závěrečném potlesku muzikanti přidali ještě vtipnou skladbu Perpetuum Mobile od stejného skladatele, v níž si každá sekce zahrála své sólo. Průřez tímto programem se objeví i na letošním festivalu Kmochův Kolín.

Autor: Zdeněk Hejduk