Ta už před jeho začátkem podepisovala především své retrospektivní dvojalbum a za nejúspěšnějšími písničkami své kariéry se ohlédla i na pódiu. Koncert odstartovaly Skořápky ořechů, nechyběly Dívka, která spí jen tak, To nic, Wykrentova nesmrtelná Lásko, Večerem zhýčkaná, S tebou či S tím bláznem si nic nezačínej.

„Když jsem se podepisovala, zeptal se měj jeden pán, paní Rottrová a zazpíváte nám Markétku? Samozřejmě, ta nemůže chybět," uvedla další hit, tentokrát s textem Jiřiny Fikejzové. To vše s perfektním doprovodem kapely Neřež, která na svojí minulost zavzpomínala skladbou Ametuha, již zpívala ještě zesnulá Zuzana Navarová.

Do latiny laděná písnička zazněla jako první přídavek, když regulérní koncert ukončil Kůň bílý z repertoáru Maryly Rodowicz, očekávanou tečkou za celým koncertem byla Jarkem Nohavicou otextovaná Lásko, voníš deštěm. „Proboha, já mám tuhle písničku teď zpívat a asi ji bude slyšet i paní Rottrová," obávala se finalistka jedné z řady SuperStar Leona Šenková, její obavy však byly zbytečné, naopak z její expresivní interpretace klasiky od Black Sabbath naskakovala husí kůže.

Vystoupila i vycházející hvězda Pekař

Stalo se tak v rámci dalšího zajímavého hudebního bloku, v němž klasická dechovka Kolíňanka hraje rockové a popové písničky v aranžmá právě pro dechový orchestr. Nadšení především dívek vzbudila vycházející hvězda Pekař a to nejen skladbou Bůh, zazněly i předělávky písniček Sladké mámení nebo Švihák lázeňský, tři písničky v úvodu zazpíval i Honza Kalina s Janou Jelínkovou z kapely Sto zvířat, aby vzápětí šli zvučit na vedlejší pódium svoji domovskou kapelu. „Na našich koncertech se nesedí, pojďte zrušit ten lázeňský dýchánek," vyzval Honza Kalina v úvodu setu Sto zvířat a především rozparádění mladí hudebníci začali židličky skládat a podávat ochrance přes bariéry. „Mám radost, že jsme to respirium zrušili," smál se frontman po koncertu.

Ten roztančeným fanouškům i po jedné hodině ranní nabídl osvědčené hity jako Nejkratší cesta, Alice se dala na pití nebo G.O.P., ale došlo i na několik písniček z novinkového alba Ministerstvo mýho nitra. Ani po pecce Nikdy nic nebylo nechtěli fanoušci kapelu pustit z pódia, což se opakovalo i po přídavkových Rádiohit a Škola, to už byl ale definitivní konec.

Druhý festivalový den nenabídl jen rockově – popový večerní program na Karlově náměstí, tam se přes den střídaly dechové kapely, vedení města a zástupci pořadatelů i muzikantů položili květiny na hrob Františka Kmocha na kolínském hřbitově, stovky Kolíňáků sledovaly tradiční odpolední průvod všech festivalových účastníků kolínskými ulicemi, alternativní program pulsoval i v zaplněné synagoze, kde moderátorka Viktorie Drdová pozvala před fanoušky třeba nový projekt kolínské zpěvačky Elišky Tesařové Ouando Canciónes Sefardi, několikrát musela přidávat zpěvačka Aida Mujačič a všechny nohy i v židlích rozhýbal Mackie Messer Klezmer Band s banjem saxofonem a akordeonem.

Tentokrát v sobotním Nocturnu si opět do posledního místa zaplněný chrám svatého Bartoloměje vyslechl mimo jiné i Missu Lyricu v podání Městské hudby Františka Kmocha a kutnohorského pěveckého sboru Tyl, večerem provázel místostarosta Michael Kašpar.