Jen co najdu volné místo k zaparkování, snažím se co nejrychleji dostat na náměstí. Kromě mě se stejnou cestou vydává spousta návštěvníků, takže cesta není zrovna rychlá a jednoduchá.

Vládne úžasná atmosféra, navzdory předpovědím vyšlo dokonce i počasí a občas se na návštěvníky usměje i sluníčko. Dešťových kapek tu je vidět opravdu pomálu.

Ačkoli jsem na keramickém dni, prvně mé oči spočinou na dřevěných výrobcích. Vařečky, kvrdlačky a další pomůcky potřebné k vaření. Pak už ale obdivuji nejrůznější keramiku. Nadchnou mě velké hrnky s motivy zvířátek. Jsou veselé, barevné a hravé. Ještě krásnější jsou však velké konvičky.

Kdo má rád spíše hrubou přírodní keramiku, taky si zde přijde na své. Je jí tu nespočetně druhů. Je vidět, že keramika je dílem umělců a k její výrobě je třeba velká dávka fantazie. Každý kus, který vidím je originál.

U jednoho ze stánku se mi zalíbí zvonky, nedaleko kachličkové obrázky. To už vymýšlím, kam by se mi tak hodily.

Právě přicházím do centra dění. Nejen děti si zde mohou nechat na svém obličeji vytvořit umělecké dílo. Před očima mám zrovna malou slečnu, jejíž obličej zdobí kočička.

A z pódia už se ozývá energická hudba. Právě ta dodává dni tu správnou atmosféru. Nabije mě ihned ještě pozitivnější energií.

Pár kroků od vystoupení mně zaujme kovář, který svou práci dělá velice pečlivě. Pak se na chvíli zastavím. Kudy mám jít? Uliček plných stánků je tu opravdu hodně. Stejně tak jako návštěvníků, se kterými se doslova roztrhl pytel.

Trpělivě tak vyčkávám, až si lidé přede mnou prohlédnout nabízené hrnce, hrníčky nebo také náušnice a popocházím k dalším stánkům. Když dojdu tam, kde jsem byla na začátku přemýšlím, kterou z malých uliček jsem vynechala. Jaké krásy z hlíny mi unikly? Nevím, ale rozhoduji se vydat po zvuku, který zrovna slyším. To trubači zvou hosty, aby navštívili výstavu loveckých trofejí. Většina lidí však přesto, stejně jako já, míří k místnímu pivovaru.

Cesta je to z náměstí poměrně dlouhá, ale každopádně příjemná, všude tu vládne dobrá nálada.

Nejdeme na pivo, jak by se původně dle místa mohlo zdát,na dvoře pivovaru se totiž právě dnes v rámci Keramického dne konají farmářské trhy.

Ještě v průjezdu si můžete koupit sklenice, půllitry nebo oblečení s logem místního piva.

O kousek dál vám farmáři nabídnou sýry. Neodolám a ochutnávám ovčí sýr. Je výborný. O malý kousek vedle jsou v nabídce nejrůznější uzeniny. Další ze stánků, který láká nejen mne je ten, kde se prodává vážené koření a léčivé čaje. A hned vedle, tam je také neustále plno. Kdo by také odolal nejrůznějším oříškům, sušenému ovoci nebo laskonkám? Rozhlížím se dál a můj pohled spočine na dortech. Sladké nemusím, ale tyhle zákusky na mne fakt zapůsobily. „Pojďte ochutnat," haleká na mne sympatický muž ve stánku. Pak už zkrátka neodolám a vybírám si borůvkový cheesecake.

Kdo měl chuť na slané, jistě neodolal domácím tyčinkám, které nabízeli nedaleko.

A že mají dobré i nápoje mne přesvědčila malá dívenka: „Hele, já tam mám i malinu!" ukazovala nadšeně mamince svou výbornou malinovku.