Kouřimské hudební slavnosti hostí Patricii Kozlovou

Kouřim – Na Kouřimských hudebních slavnostech vystoupí ihned v pátek přední česká operní pěvkyně Andrea Tögel Kalivodová a klavíristka Ladislava Vondráčková. Vystoupení začne v 19 hodin. V sobotu od 19 hodin na harfu zahraje Hana Hrachovinová, představí se také houslista Václav Polívka a přijede také Černošická komorní filharmonie. Neděle bude patřit houslistce Patricii Kozlové, která vystoupí v 11.15. Všechny koncerty se konají v kostele sv. Štěpána.

Černokostelečtí se budou učit malovat s Filípkem

Kostelec n. Č. l. – V černokostelecké kavárně Modré dveře na náměstí Smiřických se koná Malování s Filípkem. Jiří Filípek je v okolí známý jako tvůrce kreslených seriálů, knih pro mládež a ilustrací do časopisů. Děti i ostatní zájemci se na kurzu seznámí s technikou lavíru, vrstvením vosku, stříkáním přes šablonu, akvarelem a kresbou architektury. Kurz není věkově omezený. Zájemci se v kavárně sejdou vždy v úterý od 15 do 16.30 hodin. Termíny kurzů: 13. června, 11. července, 15. srpna, 19. září.

Dům U Zlaté štiky v Kolíně má po desítkách let novou fasádu
Dům U Zlaté štiky má po desítkách let novou fasádu

Štolmíř ožije pečením chleba a koncertem v kostele

Štolmmíř – M´am´aloca zve zájemce o pečení chleba ve veřejné peci na sobotu 17. června. Tradiční kváskový chleba se bude péct od 10 do 16 hodin. Každý příchozí bude mít šanci ochutnat pečivo, které jako tradičně připraví zkušení pekaři. Kromě toho se bude opět vařit pivo. A to od 9 do 16 hodin. Vše o jeho vaření zájemcům vysvětlí Leo Pivoňka. Na exkurzi k varhanám H. H. Mundta v kostele sv. Havla ve Štolmíři se můžete vydat od 14.30 hodin. Odborný komentář poskytne Marek Čihař a o komentovanou prohlídku se postará Zuzana Miškovská. V 16 hodin začne v kostele koncert houslového virtuosa Alexandra Shonerta. Na klavír zahraje Natalia Shonert. Pečlivě vybraná hudba přispěje k prohlubovaná vzájemné úcty a respektu.

Kino hraje pro seniory

Kolín – V rámci senior bio mohou přijít dříve narození shlédnout představení Zahradnictví: Rodinný přítel do kolínského kina 99 v úterý 13. června od 13.30 hodin.

Ilustrační foto.
Kolínská knihovna chystá prázdninový provoz

Pečky zvou na žehnání vlajky

Pečky – Na slavnostní žehnání vlajky města Pečky zve starosta Milan Urban. Žehnání praporu se uskuteční v neděli 18. června od 9 hodin v kostele sv. Václava.

Koncert podpoří údržbu kostela

Libenice – Českobratrská církev evangelická zve všechny příznivce na koncert duchovní hudby. Ten se uskuteční v evangelickém kostele v neděli 18. června od 15 hodin. Zpěvu se ujme pěvecký sbor Základní umělecké školy v Kolíně říkající si Cantores cantant. Za varhany usedne Václav Uhlíř. Vstupné bude dobrovolné a použité bude na opravu kostela. Akci podpořila také obec.

Kolínská plaketová jízda slaví Kristova léta

Kolín – Areál bývalého zámku a pivovaru v Kolíně hostí v sobotu 17. června Kolínskou plaketovou jízdu, která se koná již po 33. Program začne již v 8 hodin ráno, kdy budou vozidla vystavená v areálu zámku v Sokolské ulici. Půl hodiny před polednem odstartuje první etapa závodu, která povede přes Křečhoř, Libodřice, Chvátliny, Zásmuky, Toušice a Kouřim. V 15.15 odstartuje druhá etapa, kdy vozy projedou přes Žabonosy, Plaňany, Radim, Pečky, Sokoleč, Klipec a Novou Ves. Do cíle by auta měla přijet mezi 16.30 a 17.30 hodin. Poté budou historické vozy, které projedou takřka celým Kolínském, opět stát v areálu zámku, kde budou k vidění až do 19.30 hodin. Akci pořádá Veteran Car Club Kolín pod záštitou místostarosty města Kolína Tomáše Růžičky.

Lukáš Blažek.
Blažek: Že budeme hrát o první místo, to jsem nečekal