Kouřimští budou opět hledat velikonoční vajíčko

Kouřim – Společné toulání krajinou si užijí Kouřimští v sobotu, kdy budou děti jako již tradičně hledat velikonoční vajíčko. Již patnáctý ročník akce připomene velikonoční zvyky. Toulání bude sjízdné i pro kočárky. Sraz je v sobotu ve 14 hodin před muzeem.

Jarní písničky zazpívají děti z pěveckého sboru Kuňky

Radim – Dětský pěvecký sbor Kuňky opět zazpívá v kapli Nejsvětějšího Vykupitele v Radimi. Děti si tentokrát připravily jarní písničky a skladby od Leoše Janáčka. O hudební doprovod se postará Blanka Zedníková, Ludmila Zedníková, Mikuláš Matoušek a Filip Zícha. Koncert je naplánovaný na neděli 16. dubna a začne v 16 hodin.

Upečou chleba a uvaří pivo, chystají také dílničky

Štolmíř – Letošní první veřejné pečení chleba se uskuteční v sobotu. Kromě ochutnávky voňavého křupavého chleba a dalamánků se mohou návštěvníci těšit také na sladké velikonoční překvapení. Sázet do pece se bude tradičně kolem poledne. Od 10 hodin si budou moci příchozí vytvořit dekoraci z přírodních materiálů ve velikonoční dílničce. Kromě pečení chleba by se tentokrát mělo také vařit pivo. O to se postará umělecký kovář Leo Pivoňka a kameraman Tomáš Svoboda.

Děti zjistí, že chemie může být zábavná a hravá

Dobřichov – Mateřské centrum Pramínek připravilo pro děti zábavné odpoledne plné chemie, barev, bublinek a tajů. Lenka Trochová dětem ukáže, že chemie je hra. Akce začne ve čtvrtek v 10 hodin. Pokusy budou děti provádět hravou formou. Co nezvládnou děti samy, zvládnou s pomocí rodičů. Přijít mohou děti od 2 do 8 let. S sebou by malí chemici měli mít oblečení, které si mohou ušpinit. Vstup do mateřského centra je vzadu za prodejnou.

Velikonoční program ve skanzenu přinese pašije

Kouřim – Co vás čeká v muzeu lidových staveb na Velikonoce? Na Zelený čtvrtek je připravené vyprávění o lidových obyčejích, příchozí si užijí obchůzky kluků s řehtačkami nebo vědomostní kvíz pro děti i dospělé seznamující s tradičními obyčeji. Hosty čeká také pletení pomlázek, zdobení vajec různými technikami, kování hřebíku, drátování, stloukání másla, řezbář, švec, jedlé divoké bylinky, jarní bylinné čaje. Na Velký pátek pak k tomu všemu přibude ještě předení pašijové nitě a na Bílou sobotu bude navíc i Chození s Jidášem, Zlomky z pašijí (úprava lidové hry v podání souboru Mrsťa Prsťa z Kouřimi), podmalba na skle či výroba svíček. Akce se konají vždy od 10 do 16 hodin.