„Svoboda není zadarmo, svoboda se musí vybojovat,“ řekl v úvodní řeči při vernisáži podobná slova, jaká zněla den před tím při pietním aktu u desky Václav Morávka, Tomáš Křivánek, člen vedení Jazzové sekce, který byl za komunismu stíhaný a zavřený ve vězení. „Jsem rád, že tu dnes hrají právě The Primitives Group, byli jsme s undergroundem na stejné lodi,“ dodal později.

Happy Hour na kolínské vodárně
Kulturní tipy z Kolínska

Vernisáž nakonec více než uváděnými třemi písničkami zpestřil Ivan Hajniš, zpěvák a zakladatel The Primitives Group hrající ještě na akustickou kytaru a foukací harmoniku. „Je to házení perel sviním, co by za to jinde dali, tady znějí úžasné melodie jen tak do prázdna, lidé se baví a popíjejí,“ zhodnotil jeden z nemnoha návštěvníků. Stěny sálu zaplnily panely mapující historii Jazzové sekce, která v dobách temné totality vydávala tiskoviny sahající od knihy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále přes odborné hudební publikace až po brožuru zasvěcenou držiteli Nobelovy ceny Jaroslavu Seifertovi.

Po vernisáži a zvukové zkoušce se pak uskutečnil samotný koncert, který nadchl všechny přítomné. Kapela zahrála jak světové hity od kapely The Doors nebo Franka Zappy, tak novější tvorbu svého frontmana, ale i skladby staré několik desítek let. „Byli jsme první kapelou na světě, která se malovala a používala pyrotechniku, tady toho moc využít nemůžeme, ale alespoň trochu,“ smál se Ivaj Hajniš po použití petardy, celou produkci doprovázely filmové dotáčky promítané na plátno umístěné za muzikanty. Zvuk klasické rockové kapely hnaly kupředu nejen bicí legendárního bubeníka Pepy Havlíčka, ale i nádherný a originální zvuk hamondových varhan Kolíňáka Jaroslava Šantrůčka. Nadšení fanoušci si vytleskali a vykřičeli ještě dva přídavky.

Sexuolog Radim Uzel.
Krátké zprávy z Kolínska