„Je to krásná výstava, každá takové vede ke sblížení našich národů," poznamenal v úvodu vernisáže Khaled Hassan. „Rozhodně se jedná o nejnáročnější expozici letošního roku, vystaveno je na sto exponátů," poznamenal ředitel muzea Vladimír Rišlink.

Výstava vznikla ve spolupráci s Národním muzeem - Náprstkovým muzeem asijských, afrických a amerických kultur a českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty University Karlovy v Praze. Dohromady ji dal Josef Ferdinand Habsburský, vlastním jménem Toskánský, který do Egypta odcestoval v roce 1903 a seznámil se tam s rakousko-uherským konzulem Vetterem, jenž mu měl darovat svou několik let formovanou sbírku starožitností zahrnující bezmála čtyři stovky unikátních předmětů především pak objevy učiněné v Egyptě ve 2. polovině 19. století, včetně Královské skrýše v Dér el-Bahrí, nebo objevu pohřbů Moncuových kněží v Hatšepsutině chrámu či Navillových výkopů v Bubastidě a významného objevu celé nekropole v Achmímu.

Cestovatel sbírku věnoval kdysi dávno Olomouci, odtamtud se dostala do pražského Náprstkova muzea a trošku jiná sestava pak po dlouhých letech na výstavu do Olomouce. Přítomní odborníci se ve svých úvodních slovech shodli, že kolínská výstava je mnohem lépe instalovaná, než ta olomoucká. Jejími autory jsou Jana Mynářová z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Pavel Onderka z Náprstkova muzea, Radek Podhorný, Vlastimil Vrtal a kurátorka výstavy Lenka Mazačová. „Ještě bychom k ní rádi vytiskli katalog," sní ředitel Rišlink. Jeho letošní výstavní vlajková loď bude v Regionálním muzeu k vidění až do konce srpna příštího roku.