VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

16.10.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Maso se v polévkách uplatňovalo až v pozdější době. Takovým polévkám se říkalo léčivé, protože se používaly hlavně jako lék pro nemocné. Známou a jednoduchou českou polévkou byl oukrop – krajíc chleba potřený česnekem se solí, přelitý vařící vodou s kmínem a omaštěný husím nebo vepřovým sádlem.

V kuchařkách z 19. století lze najít polévky masité a postní. Postní byly pouze z ryb nebo hrachu. Dále se do polévek využívalo pivo, víno, smetana a žloutky.

Bramboračka nejoblíbenější

A jaká je tedy naše národní polévka? V dnešní době se za ni dá považovat česká bramboračka, která se v našem jídelníčku objevuje v různých variacích. Jako další lze označit kulajdu, kyselo, zelňačku a oukrop.

Zkuste pohostit rodinu nebo své přátele tradiční bramboračkou ve vydlabaném žitném chlebu nebo celzrnném bochánku – nabídnete jim chutné a výživné jídlo a sklidíte obdiv za svůj kulinářský um. Nebo vyzkoušejte jinou bramborovou variaci:

Jemný bramborový krém

Uvařené brambory ve slupce, cibule, šafrán, rozpuštěné máslo, zeleninový vývar, smetana, citron, mletý pepř, sůl

Nakrájené brambory orestujeme na rozpuštěném másle a na cibulce. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, přidáme šafrán, sůl, pepř a vaříme asi pět minut. Poté polévku rozmixujeme, přidáme smetanu a buď svaříme, nebo naředíme (polévka má mít krémovou konzistenci). Na závěr zjemníme zbytkem smetany (už nevaříme) a podle chuti přidáme citronovou šťávu.

16.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejvyšší dům v Kolíně, tzv. šestnáctipatrák v Tyršově ulici

Bezdomovec zkouší zvonky, dokud neuspěje

Otevření venkovní miniknihovny v Komenského parku
10

Další miniknihovnu otevřeli v parku

Kam zajít za kulturou? Přečtěte si naše tipy!

Kolínsko - Přinášíme vám přehled kulturních tipů v regionu.

Štrůdl vás provede erotickou komunikací i uměním zevlingu

Praha - Tomáš Klus, Suvereno, Daniel Nekonečný, Filip Říha nebo sexuoložka Gaia Poupětová  provedou prvními narozeninami akce zvané Štrůdl. Oslavy doprovázené workshopy a hudbou se budou konat na střeše galerie Vanguard v Praze. Ty se uskuteční v neděli 20. srpna od patnácti hodin.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Martínek: Jsem zklamaný z výsledku, ne ze hry

Kolín /ROZHOVOR/ – Z prvního přátelského utkání v Táboře odjeli kolínští hokejisté poraženi 1:5. Nutno dodat, že jádro týmu zůstalo doma a na jihu Čech zápolili mladíci, kteří často hráli i svůj první zápas za chlapy. Navíc se prali o místo v sestavě a nervozita určitě hrála své.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení